Sari direct la conținut

„Planul de victorie” al Ucrainei este „pe deplin pregătit”, anunță Zelenski, lăudând „rezultatul important obținut pe teritoriul Rusiei”

HotNews.ro
„Planul de victorie” al Ucrainei este „pe deplin pregătit”, anunță Zelenski, lăudând „rezultatul important obținut pe teritoriul Rusiei”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la a 20-a reuniune anuală a strategiei europene de la Yalta, Ucraina, 13 septembrie 2024. Sursa foto: POU / Zuma Press / Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat miercuri că „planul pentru victorie” al Ucrainei pe care urmează să-l prezinte omologului său american, Joe Biden, până la sfârşitul lunii este „pe deplin pregătit”, informează AFP.

În discursul său zilnic, Zelenski a afirmat că „toate punctele şi aspectele cheie” ale acestui plan, al cărui conţinut nu l-a detaliat încă, sunt pregătite, scrie Agerpres.

Săptămâna trecută, liderul de la Kiev a declarat că se va întâlni cu Joe Biden în septembrie pentru a-i prezenta „un plan pentru victorie” al Ucrainei împotriva Rusiei.

Zelenski a afirmat atunci că este „un set de soluţii interconectate care vor oferi Ucrainei suficientă putere, suficiente lucruri pentru a pune acest război pe calea păcii”.

Președintele ucrainean a mai precizat că planul este compus din patru puncte principale și un al cincilea legat de situația postbelică. Planul se concentrează pe securitatea și poziția geopolitică a Ucrainei, pe asistența militară străină – alături de libertatea de a o utiliza fără restricții, și pe sprijinul economic, conform The Kyiv Independent.

Incursiunea transfrontalieră a armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk, care a adus o parte din localitățile de aici sub controlul Kievului, face de asemenea parte din strategie, a mai declarat Zelenski săptămâna trecută.

„Cel mai important lucru acum este hotărârea de a pune (planul) în aplicare”, a precizat președintele ucrainean, în discursul său video de miercuri seară adresat națiunii.

„Nu există și nu poate exista nicio alternativă la pace, nicio înghețare a războiului sau orice alte manipulări care vor amâna pur și simplu agresiunea rusă pentru o etapă ulterioară”, a adăugat el.

Ucraina este deschisă la sugestii din partea SUA pentru a consolida planul, a mai spus el. Oficialii americani au declarat că au fost informați în legăturp cu elemente ale strategiei lui Zelenski și și-au exprimat convingerea „că (aceasta) poate funcționa”.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a declarat marți că planul nu include în niciun fel cedări teritoriale în fața Rusiei.

„(Înghețarea conflictului) nu va duce la sfârșitul războiului, ci doar la obținerea de către Rusia a oportunității de a acumula resurse suplimentare și de a trece la a treia etapă (a războiului) cu mai multe ucideri în masă ale civililor din Ucraina”, a declarat Podoliak.

În timpul discursului video de miercuri seară, Zelenski a mulțumit, de asemenea, soldaților „care au asigurat capacitățile de rază lungă ale Ucrainei (…) pentru un rezultat important (obținut) aseară pe teritoriul Rusiei”. Președintele a lăudat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), agenția de informații militare a Ucrainei (GUR) și Forțele pentru Operațiuni Speciale pentru „precizia care inspiră”.

O sursă SBU a declarat pentru The Kyiv Independent că dronele ucrainene au atacat unul dintre cele mai mari depozite de arsenal din Rusia în noaptea de marți spre miercuri, atacul provocând explozii masive în orașul Toropeț din regiunea rusă Tver.

În dificultate pe teren, confruntată cu o ofensivă vastă în est, Ucraina cere Occidentului autorizare să atace în profunzime ţinte militare pe teritoriul rus şi ajutor pentru a lovi rachetele care vizează teritoriul său.

Americanii şi europenii se tem însă că acest lucru va împinge Moscova spre escaladare şi confruntare directă.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro