Sari direct la conținut

VIDEO Kievul spune că a distrus un arsenal din Rusia care depozita rachete Iskander și bombe ghidate. Exploziile masive, detectate de stațiile seismice

HotNews.ro
VIDEO Kievul spune că a distrus un arsenal din Rusia care depozita rachete Iskander și bombe ghidate. Exploziile masive, detectate de stațiile seismice
Urmările atacului din Tver: east2west news / WillWest News / Profimedia

Atacul cu drone ucrainene din noaptea de marți spre miercuri a declanșat explozii uriașe și a forțat evacuarea parțială a locuitorilor din apropierea sitului unui mare arsenal rusesc din regiunea Tver, au relatat anterior surse rusești, citate de Reuters.

Un atac ucrainean cu drone kamikaze a distrus un arsenal care depozita rachete, bombe ghidate și muniție de artilerie în regiunea Tver din Rusia, a declarat miercuri pentru Reuters o sursă din cadrul serviciului ucrainean de securitate SBU.

Dronele au provocat o „explozie extrem de puternică” la un depozit mare al Direcției principale de rachete și artilerie a Ministerului rus al Apărării din orașul Toropeț, a declarat sursa.

„Depozitul conținea rachete ale sistemului tactic Iskander, sistemului Tochka-U, bombe aeriene ghidate și muniție de artilerie”, a declarat sursa.

După atac, un incendiu a acoperit o zonă de șase km lățime, a adăugat sursa.

Amploarea pagubelor provocate de atacul ucrainean nu a putut fi verificată independent deocamdată, iar oficialii ruși nu au oferit detalii.

Potrivit informațiilor difuzate anterior, atacul a provocat explozii uriașe și un incendiu în Toropeț, un oraș vechi de 1.000 de ani, cu o populație de puțin peste 11.000 de locuitori, aflat la aproximativ 400 km vest de Moscova.

Pompierii încercau miercuri dimineață să stingă incendiul, a declarat Igor Rudenia, guvernatorul regiunii Tver, într-o postare pe canalul Telegram al administrației regiunii. El nu a precizat însă ce anume arde.

Clipuri și imagini neverificate difuzate pe rețelele sociale au arătat o minge de foc uriașă și au surprins mai multe explozii în regiunea situată la nord-vest de Moscova și nu departe de granița cu Belarus.

În primele ore ale zilei de miercuri, sateliții NASA au detectat mai multe surse de căldură la locul respectiv, iar stațiile de monitorizare a cutremurelor au detectat ceea ce senzorii au considerat a fi un seism minor în zonă.

Potrivit unei relatări a agenției de știri de stat RIA din 2018, Rusia construise în Toropeț un arsenal pentru depozitarea de rachete, muniție și explozibili. Arsenalul a fost construit în 2015 la un cost de 3,6 miliarde de ruble (39 de milioane de dolari), potrivit Rossiiskaya Gazeta, ziarul oficial al guvernului rus.

Depozitul este echipat cu camere reci și încălzite, substații electrice, instalații de tratare, rezervoare de stocare a apei și combustibilului și peste o sută de iazuri de incendiu, a precizat Rossiiskaya Gazeta. Arsenalul a fost pus în funcțiune în 2018, a declarat ministrul adjunct al apărării de atunci, Dmitri Bulgakov, care a fost arestat la începutul acestui an pentru corupție.

Bulgakov mai declara în 2018 că arsenalul este echipat cu instalații de depozitare betonate pentru stocarea rachetelor, muniției și explozivilor în condiții adecvate.

„Asta asigură depozitarea lor fiabilă și sigură, le protejează de loviturile aeriene și cu rachete și chiar de factorii dăunători ai unei explozii nucleare”, a declarat Bulgakov, citat de RIA.

Bulgakov a declarat în 2018 că încărcătura completă a fiecărei instalații de depozitare a arsenalului este de până la 240 de tone. Arsenalul are, de asemenea, facilități pentru a găzdui până la 200 de militari, a scris RIA.

INTERVIURILE HotNews.ro