Sari direct la conținut

Planul lui Vladimir Putin de a învinge dolarul. Începe acum, la o întâlnire cu Xi Jinping și alți aliați ai Moscovei – The Economist

HotNews.ro
Planul lui Vladimir Putin de a învinge dolarul. Începe acum, la o întâlnire cu Xi Jinping și alți aliați ai Moscovei – The Economist
Vladimir Putin, în timpul unei întâlniri cu Xi Jinping. FOTO: Sergei BOBYLYOV / AFP / Profimedia

Președintele Vladimir Putin îi primește marți pe liderii a 24 de țări, inclusiv pe Narendra Modi din India și pe Xi Jinping din China, la summitul BRICS de la Kazan, sperând să joace un rol principal într-un club aflat în creștere rapidă, unul care își propune să conteste dominația occidentală în lume, inclusiv pe cea din domeniul financiar, scrie revista The Economist.

Aflat în cel de-al 15-lea an de existență, clubul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) a obținut puține rezultate.

La acest summit însă, Putin speră să ofere greutate blocului, convingându-și partenerii să construiască un nou sistem global de plăți financiare pentru a ataca dominația Americii asupra finanțelor globale și pentru a proteja Rusia și prietenii săi de sancțiuni, scrie The Economist.

„Toată lumea înțelege că oricine se poate confrunta cu sancțiuni din partea SUA sau a altor state occidentale”, a declarat luna trecută Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei. Un sistem de plăți BRICS ar permite „operațiuni economice fără a depinde de cei care au decis să folosească dolarul și euro ca arme”, a adăugat el.

Sistemul, pe care Rusia îl numește „Podul BRICS”, ar urma să fie construit în termen de un an și ar permite țărilor să efectueze decontări transfrontaliere utilizând platforme digitale gestionate de băncile lor centrale. Acesta ar putea împrumuta concepte dintr-un alt proiect, numit mBridge, care este parțial gestionat de Banca Reglementelor Internaționale (BRI).

Discuțiile pe această temă evidențiază cursa pentru schimbarea sistemului financiar mondial. China pariază de mult timp că tehnologia plăților – și nu o rebeliune a creditorilor sau un conflict militar – este cea care va reduce puterea SUA, ca centru al finanțelor globale.

Planul BRICS ar putea oferi tranzacții mai ieftine și mai rapide. Aceste beneficii ar putea fi suficiente pentru a atrage economiile emergente.

Într-un semn că planul are un potențial real, oficialii occidentali se tem că acesta ar putea fi conceput pentru a eluda sancțiunile. Iar unii oficiali sunt nemulțumiți de rolul neintenționat al BRI, o organizație cu sediul în Elveția cunoscută drept banca centrală a băncilor centrale, scrie revista.

Dolarul, în centrul sistemului financiar

Dominația Americii asupra sistemului financiar global a fost un pilon de bază al ordinii postbelice, scrie The Economist.

Aceasta reflectă puterea sa economică și militară, dar și faptul că activele denominate în dolari, precum titlurile de trezorerie, sunt considerate sigure în fața confiscării guvernamentale și a inflației și sunt ușor de cumpărat și vândut.

Deși băncile centrale și-au diversificat deținerile, inclusiv în aur, aproximativ 58% din rezervele valutare sunt în dolari, iar efectele de rețea ale dolarului plasează băncile americane în centrul sistemelor de plăți din lume.

Deoarece aproape toate băncile care efectuează tranzacții în dolari trebuie să facă acest lucru prin intermediul unei bănci corespondente din America, SUA sunt în măsură să monitorizeze fluxurile pentru a detecta semnele de finanțare a terorismului și de nerespectare a sancțiunilor.

Acest lucru le oferă liderilor americani o pârghie enormă de putere, pe care au fost dispuși să o folosească frecvent. În perioada 2001-2021, numărul persoanelor care fac obiectul sancțiunilor americane a crescut cu peste 900% (ajungând la aproximativ 9.400).

America a cerut ca unele bănci străine să fie deconectate de la SWIFT, un sistem de mesagerie cu sediul în Belgia utilizat de aproximativ 11.000 de bănci din 200 de țări pentru a transfera fonduri peste granițe. În 2018, SWIFT a deconectat Iranul.

În octombrie, Rusia a cumpărat mandarine din Pakistan plătind cu năut și linte

Toate acestea pălesc în comparație cu duritatea atacului financiar asupra Rusiei după invazia acesteia în Ucraina în 2022, observă The Economist.

Occidentul a înghețat active rusești în valoare de 282 de miliarde de dolari deținute în străinătate, a deconectat băncile rusești de la SWIFT și le-a împiedicat să proceseze plăți prin băncile din America. SUA au amenințat, de asemenea, cu „sancțiuni secundare” asupra băncilor din alte țări care sprijină efortul de război al Rusiei.

Chiar și factorii de decizie europeni, care susțin sancțiunile, au fost alarmați de rapiditatea cu care Visa și MasterCard – două societăți americane pe care zona euro se bazează pentru plățile cu amănuntul – și-au închis magazinele în Rusia.

Iar tsunami-ul care s-a abătut asupra Rusiei i-a determinat pe adversarii Americii să își accelereze eforturile de a se îndepărta de dolar și a împins multe alte guverne să își analizeze dependența de finanțele americane. China consideră că aceasta este una dintre cele mai mari vulnerabilități ale sale.

În prezent, piețele valutare ale Rusiei tranzacționează aproape exclusiv yuani, dar, pentru că nu poate obține suficient din această monedă pentru a-și plăti toate importurile, Moscova a fost nevoită să apeleze la troc. În octombrie, Rusia a cumpărat mandarine din Pakistan plătind cu năut și linte. Potrivit unor rapoarte, aceste tensiuni legate de lichidități sunt în creștere.

Planurile BRICS

Putin speră să capitalizeze această nemulțumire față de dolar la summitul BRICS. Pentru el, crearea unui nou sistem este o prioritate practică urgentă și o strategie geopolitică, scrie The Economist.

Oficialii BRICS au organizat deja o serie de reuniuni înainte de summitul de la Kazan. Aceștia au discutat despre crearea unei agenții de rating care să rivalizeze cu principalele agenții occidentale, pe care Rusia le consideră „susceptibile de politizare”.

Aceștia au examinat, de asemenea, crearea unei societăți de reasigurare pentru a le ocoli pe cele occidentale, care sunt spre exemplu împiedicate în prezent să reasigure unele petroliere care transportă petrol rusesc, și a unui sistem de plăți care să înlocuiască Visa și MasterCard.

Putin a insistat și asupra creării unei monede comune BRICS pentru stabilirea prețurilor comerciale, însă oficialii indieni s-au opus acestui lucru în ultimele săptămâni.

De departe, cea mai serioasă inițiativă este un plan de a utiliza bani digitali. Acest lucru ar plasa băncile centrale, nu băncile corespondente cu acces la sistemul de compensare în dolari din America, în centrul tranzacțiilor transfrontaliere.

Prin descentralizarea sistemului financiar, propunerea ar însemna că nicio țară nu ar putea deconecta o altă țară de la sistem. Deoarece băncile comerciale ar efectua tranzacții prin intermediul propriilor bănci centrale, acestea nu ar trebui să mențină relații bilaterale cu băncile străine, evitând efectele de rețea ale sistemului actual de corespondență bancară.

Inspirație de la platforma experimentală de plăți dezvoltată de BRI

Planul BRICS a fost prezentat într-un raport al ministerului rus de finanțe și al băncii centrale în octombrie. Raportul critică finanțele occidentale și afirmă că „o nouă platformă multinațională, cu scopul decontării transfrontaliere, trebuie examinată în detaliu datorită noutății sale, riscurilor asociate și, eventual, aspectelor economice care pot schimba regulile jocului”.

Punând accentul pe monedele digitale gestionate de băncile centrale, aceasta pare să fie cel puțin parțial inspirată de o platformă experimentală de plăți denumită mBridge, care a fost dezvoltată de BRI împreună cu băncile centrale din China, Hong Kong, Thailanda și Emiratele Arabe Unite.

Presa de stat chineză afirmă că noul plan BRICS „se va baza probabil pe lecțiile învățate” din proiectul mBridge al BRI.

Experimentul BRI a fost inițiat în 2019, înainte de invazia Rusiei în Ucraina. A avut un succes uimitor, potrivit mai multor persoane implicate în proiect. Acesta ar putea reduce timpul de tranzacționare de la zile la secunde, iar costurile de tranzacționare la aproape zero.

În iunie, BRI a declarat că mBridge a atins „stadiul de produs minim viabil”, iar banca centrală a Arabiei Saudite s-a alăturat ca al cincilea partener al sistemului.

Alți 31 de membri sunt observatori. Prin crearea unui sistem care ar putea fi mult mai eficient decât cel actual – și care ar slăbi dominația dolarului – BRI a pășit fără să vrea pe un teren minat geopolitic, scrie The Economist.

Creșterea eficienței noilor tipuri de monedă digitală ar putea eroda utilizarea dolarului în comerțul transfrontalier, potrivit Fed. Reciproc, acestea ar putea stimula moneda Chinei.

Răspunsul SUA

Planul Rusiei și al BRICS relevă noile provocări geopolitice cu care se confruntă organizațiile multilaterale.

O opțiune pentru America și aliații săi este de a încerca să împiedice noile sisteme de plată care concurează cu dolarul.

Oficialii occidentali au avertizat BRI că proiectul ar putea fi utilizat în mod abuziv de către țări cu intenții răuvoitoare. De atunci, BRI și-a încetinit activitatea privind mBridge, potrivit unor foști angajați și consilieri, și este puțin probabil să admită noi membri în proiect.

O altă opțiune este îmbunătățirea sistemului bazat pe dolar, astfel încât acesta să fie la fel de eficient ca noii rivali.

America se pregătește deja să concureze. În aprilie, Rezerva Federală din New York s-a alăturat altor șase bănci centrale într-un proiect al BRI menit să facă sistemul existent mai rapid și mai ieftin.

Rezerva Federală ar putea, de asemenea, să conecteze sistemul său național de plăți instant cu cele din alte țări.

SWIFT a declarat luna aceasta că intenționează să efectueze teste privind tranzacțiile digitale anul viitor, valorificând unele dintre avantajele sale existente, inclusiv efectele de rețea puternice și încrederea, a declarat Tom Zschach, șeful său pentru inovare, potrivit The Economist.

Provocări uriașe

Orice sistem de plăți rival BRICS se va confrunta în continuare cu provocări uriașe. Garantarea lichidității va fi dificilă sau va necesita subvenții guvernamentale implicite mari.

În cazul în care fluxurile de capital și comerciale dintre două țări sunt dezechilibrate, ceea ce se întâmplă de obicei, acestea vor trebui să acumuleze active sau pasive în moneda celeilalte țări, ceea ce poate fi neplăcut.

În India, un membru-cheie al BRICS, neîncrederea față de China este profundă. Iar pentru a dezvolta un sistem de monedă digitală, țările trebuie să convină asupra unor norme complexe care să reglementeze decontarea și criminalitatea financiară. Este puțin probabil ca o astfel de unanimitate să se impună la Kazan.

Cu toate acestea, sistemul BRICS ar putea avea un impuls.

Există un consens larg cu privire la faptul că actualul sistem de plăți transfrontaliere este prea lent și costisitor. În timp ce țările bogate tind să se concentreze pe accelerarea acestuia, multe altele doresc să anuleze complet sistemul actual.

Cel puțin 134 de bănci centrale experimentează cu moneda digitală, în principal în scopuri interne, potrivit think-tank-ului Atlantic Council. Numărul celor care lucrează la astfel de monede pentru tranzacții transfrontaliere s-a dublat, ajungând la 13, de la invazia Rusiei în Ucraina.

Summitul BRICS din această săptămână nu va produce schimbări majore imediat. Tot ce trebuie să facă Rusia și prietenii săi este să mute un număr relativ mic de tranzacții legate de sancțiuni în afara razei de acțiune a Americii, scrie The Economist.

Totuși, mulți țintesc mai sus. Anul viitor, summitul BRICS va avea loc în Brazilia, prezidat de președintele Luiz Inácio Lula da Silva, care de asemenea se plânge de puterea dolarului.

INTERVIURILE HotNews.ro