Sari direct la conținut

Planul întocmit de șase state pentru a proteja Marea Nordului de potențiale atacuri rusești

HotNews.ro
Marea Nordului, Foto: Andy Buchanan / AFP / Profimedia
Marea Nordului, Foto: Andy Buchanan / AFP / Profimedia

Un acord semnat marți de șase state care se învecinează cu Marea Nordului stabilește strategia comună pe care o vor aplica pentru a proteja infrastructura subterană critică de sabotaje sau atacuri externe, relatează Politico.

Acordul a fost semnat de Belgia, Olanda, Germania, Norvegia, Marea Britanie și Danemarca și vine în contextul în care războiul declanșat de Rusia în Ucraina a crescut riscul pentru Europa, iar statele europene se tem de o escaladare a conflictului. El are scopul „de a întări colaborarea” pentru protejarea infrastructurii energetice.

„Marea Nordului este puterea care conduce ambițiile Europei în domeniul energiei din surse regenerabile, contribuind la consolidarea securității energetice pe continent”, a declarat Andrew Bowie, ministrul britanic al energiei nucleare și regenerabile, citat de Reuters. „Deci, este crucial să protejăm infrastructura energetică critică acum și în viitor.

Ministerul danez pentru Climă, Energie și Utilități a subliniat că Marea Nordului devine „un hub pentru infrastructura critică”, care conectează țările europene prin cabluri de alimentare, conducte de gaz și legături de telecomunicații.

„Aceasta înseamnă că a apărut o interdependență transfrontalieră din ce în ce mai mare și, odată cu aceasta, un risc crescut de sabotaj și atenție nedorită din partea actorilor ostili”, a spus ministerul.

Țările europene au devenit din ce în ce mai precaute cu privire la vulnerabilitatea infrastructurii lor submarine în urma atacului asupra gazoductului Nord Stream din 2022, când două conducte de gaze care leagă Rusia de Germania în Marea Baltică au fost avariate de mai multe explozii. Nu a fost identificat niciun vinovat pentru atacul Nord Stream.

Mai multe state au fost acuzate public că se află în spatele atacului asupra Nord Stream 2. Ucraina a spus că Rusia se află în spatele sabotajului, în timp ce Polonia a indicat, de asemenea, în direcția Moscovei.

Kremlinul a respins acuzațiile și a condamnat decizia Danemarcei de a suspenda ancheta privind sabotajul drept „apropiată de absurd”. Suedia, Danemarca și Germania au lansat anchete separate în cazul exploziilor de la Nord Stream, fiecare controlând strict informațiile.

Președintele Vladimir Putin și oficialii ruși au acuzat SUA de organizarea actului de sabotaj, pe care l-au descris drept un atac terorist. Statele Unite au negat implicarea.

Apoi, în octombrie 2023, o conductă de gaz care leagă Finlanda și Estonia în Marea Baltică a fost avariată într-un alt incident care a stârnit și mai multă îngrijorare cu privire la riscul de sabotaje subacvatice și atacuri hibride.

Ca parte a noului acord de securitate, țările din nordul Europei vor revizui măsurile actuale de protecție și securitate, vor face schimb de informații și vor raporta informații relevante la nivel operațional, potrivit ministerului danez. Acordul se concentrează în principal pe „reziliență și prevenire” și este „complementar activității NATO”, a precizat Norvegia într-un comunicat.

„Această declarație comună este o bază importantă pentru asigurarea securității și este un exemplu clar al obiectivelor noastre comune. Împreună suntem mai puternici”, a declarat ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland, într-o declarație.

Ministrul belgian pentru Justiție și Marea Nordului, Paul Van Tigchelt, a declarat că noul acord va asigura că „infrastructura offshore și subacvatică este asigurată de același nivel de securitate peste granițe”, a raportat De Standaard, în loc să varieze „de la țară la țară”.

„Ne angajăm la o abordare uniformă, un schimb mai bun de informații și raportare a incidentelor printr-o platformă sigură”, a spus el.

Planurile Rusiei în Marea Nordului

Rusia are un plan de a sabota parcurile eoliene și tăia cablurile de comunicații din Marea Nordului, arată o investigație realizată și publicată simultan în aprilie 2023 de societățile de radiodifuziune din mai multe țări, printre care BBC, DR (Danemarca), SVT (Suedia) și NRK (Norvegia).

Potrivit surselor citate, Rusia are o flotă de nave deghizate în vase de pescuit și cercetare care operează în Marea Nordului, ele fiind dotate în realitate cu echipamente de supraveghere și cartografiere ale unor infrastructuri cheie vizate de posibile acte de sabotaj.

Un ofițer danez de contrainformații citat de investigație afirmă că planurile de sabotaj au fost pregătite în cazul escaladării războiului din Ucraina într-un conflict cu Occidentul, în timp ce șeful serviciului norvegian de informații a declarat pentru jurnaliștii ce au realizat investigația că acest program este văzut de Rusia ca fiind foarte important și controlat direct de la Moscova.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro