Sari direct la conținut

Planurile de putere ale lui Victor Ponta: Scenariul cel mai vehiculat e George Maior premier, Valeriu Zgonea presedintele PSD, Gabriel Oprea interimar pe durata campaniei. Ce se intampla cu Liviu Dragnea

HotNews.ro

Sursa: Colaj foto – Agerpres

Sunt in plina desfasurare jocurile subterane in PSD in perspectiva impartirii puterii si reasezarii centrelor de influenta. O serie de evenimente si fapte semnificative, de informatii din culise anunta cum doreste sa imparta puterea Victor Ponta daca va castiga alegerile. Mai multe surse din partid sustin ca vicepremierul Liviu Dragnea a ofertat deja colaboratori ai premierului Victor Ponta sa lucreze cu el dupa alegeri, fiind convins ca va ajunge prim-ministru si lider de partid, dar exista riscul in ce-l priveste sa nu ajunga nici una, nici alta. Este aproape unanim acceptat in PSD scenariul potrivit caruia Ponta il va instala premier pe seful SRI, George Maior, nasul sau de cununie, daca va ajunge la Cotroceni.

Premierul Victor Ponta a anuntat public in repetate randuri ca nu va pune premier din PSD daca va castiga alegerile. Ultima data a reluat acest mesaj vineri, 19 septembrie, intr-un interviu pentru Adevarul.

Prin numirea unui premier din afara PSD, Victor Ponta spera sa impuste doi iepuri dintr-un foc. In primul rand, doreste sa castige astfel increderea partenerilor externi, asigurandu-i prin numirea lui Maior de intarirea angajamentului trans-atlantic si ca partidul nu doreste sa acapareze toata puterea in stat. In al doilea rand, incearca sa evite nasterea unui rival in PSD, a unui centru de putere in interiorul partidului care sa-i ridice mai tarziu probleme, asa cum s-a intamplat cu aproape toti predecesorii sai.

Daca premierul nu este din partid, viitorul presedinte al PSD este inofensiv cata vreme nu prea are putere reala, adica sinecuri de impartit. Cel mai vehiculat nume in acest moment la sefia PSD este Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor. Acesta se afla la randul sau intr-o discreta campanie interna de relationare. Se discuta si despre alti posibili urmasi, ca Ioan Rus sau Nicolae Banicioiu, dar Zgonea pare in acest moment favorit la sefia PSD dupa alegeri.

Un alt semn ca Victor Ponta nu doreste sa-l puna pe Liviu Dragnea premier este intentia, inca nedeclarata oficial, de a-l lasa interimar pe Gabriel Oprea pe durata campaniei. Acesta la randul sau lupta din greu sa ajunga sef al SRI, functie ocupata in prezent de George Maior. Insa asa cum observa unii pesedisti, cei care se agita mai mult au de regula mai putine sanse cand in joc sunt functii cu miza.

In fine, merita amintite amenintarile cu excluderea din partid adresat de Victor Ponta pe 3 iulie, la congresul de la Orastie cand a obtinut sprijinul formal al partidului sa candideze, celor care comploteaza sa-i ia locul in partid si neglijeaza campania. Nu este cazul lui Liviu Dragnea, a spus atunci Ponta, cu precizarea ca vicepremierul este un politican „extrem de inteligent şi de pragmatic şi ştie foarte bine, că a fost alături de mine din 2010, că, atât timp cât am fost uniţi noi doi, am câştigat tot”. Un fel de a-i transmite sa se linisteasca.

Liviu Dragnea nu doar ca nu s-a linistit, dar a comis la randul sau cateva gesturi simbolice. Lansarea candidaturii lui Ponta de sambata 20 noiembrie a atras mai mult atentia, pe buna dreptate, prin stilul nord-coreean, dar pesedistii prezenti au remercat rapid dezastrul organizatoric: proasta sonorizare, oameni care plecau in masa inainte sa-si inceapa Ponta discursul si toti au pus-o pe seama unei slabe implicari din partea lui Dragnea.

In fine, prezenta vicepremierului la evenimentul organizat marti, 23 septembrie, de Adrian Nastase nu a trecut neobservata. Liviu Dragea le-a transmis astfel celor din partid cu problemele lui Nastase, eliberat conditionat de la Jilava, ca pot conta pe el. Dragnea s-a consacrat deja ca un aparator al intereselor baronilor.

In acest scenariu, problemele pentru Victor Ponta nu apar in primul tur, ci in turul doi. Cu un Liviu Dragnea tras pe tusa si cu numele unui viitor premier din afara partidului, PSD s-ar putea sa aiba o problema de mobilizare interna, cred unii pesediti consultati de HotNews.ro. Potrivit surselor citate, acest handicap incearca sa-l depaseasca Zgonea, printr-o abila campanie interna. „Dragnea a gandit gresit relatia cu filialele crezand ca toate sunt ca Teleormanul, vorbesti cu seful si controlezi tot judetul. In realitate, in fiecare filiala sunt mai multe centre de putere”, au declarat sursele citate pentru Hotnews.ro.

Asa arata in acest moment cel mai probabil scenariu de impartire a puterii in PSD in caz ca Ponta castiga alegerile. Exista desigur si scenarii pentru varianta in care Ponta pierde competitia pentru Cotroceni, dar in acest caz un singur lucru ramane cert: implozia interna nu poate fi evitata, iar PSD va urma o noua noapte a cutitelor lungi la fel ca dupa esecul din 2004.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro