Sari direct la conținut

Planurile lui Traian Basescu. Cateva pareri

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

In stiinta parerologiei scrie ca nu-i bine sa-ti dai cu parerea cum deschide cineva gura, ci sa astepti pana cand vorbele se decanteaza putin si produc, eventual, efecte. Unii pareristi profesionisti s-au repezit, ca niste profesionisti ce sunt, sa informeze prompt opinia publica despre ce mai cloceste seful statului inainte ca ecoul spuselor sale sa se stinga. Avand reputatia ca stiu tot, pareristii stiu de fapt absolut tot. Stiu si la ce nu s-a gandit seful statului cand a spus ca se razgandeste si ca vrea sa revina in politica dupa ce-si incheie mandatul. In fond, declaratia presedintelui reprezinta, in acest stadiu, tot o simpla parere. Este parerea sa ca va reveni, ca va conta, ca va face si va drege. Problema e cum si cu cine.

Inainte sa ne batem capul cu asta, prezentam un scurt inventar al emotiilor publice produse de noua razgandire a presedintelui. Unii comentatori l-au persiflat, pe motiv ca suna cam neserios modul cum si-a anuntat revenirea. Adica, hop, te-ai plictisit, nu te poti vedea pensionar si de aia vrei sa faci mai departe politica. Nu tu planuri, viziuni, idei pentru care lupti pana la moarte. Plus ca ai mai bifat o razgandire, dupa demisia in cinci minute. Alt semn de neseriozitate la nivel inalt. Altii s-au dat isteti si au zis ceva sa nu taca. Nici o supriza, au vociferat istetii, nimeni nu l-a crezut in 2009 cand a spus ca iese din politica dupa ce-si incheie mandatele si pleaca pe mare.

Alti comentatori prefera scenariile ceva mai sofisticate. Anuntul de a reveni in politica facut fix in timpul alegerilor interne din PDL trebuie descifrat, in opinia parerologilor subtili, in felul urmator: ma intorc in PDL daca o alegeti pe Udrea, nu ma intorc cu Blaga lider. Numerosi pedelisti asa l-au si interpretat. Asta le-a dizlocat putin increderea ca e bine sa mearga pe mana lui Blaga, insa putin de tot. Pana la urma, Vasile Blaga controleaza cei 5000 de delegati care vor vota la congres. Realist vorbind, Udrea are sanse minuscule. Si atunci, la ce bun expunerea asta aparent fara miza din partea lui Traian Basescu? Stiinta parerologiei intra in impas.

Exista insa zone care scapa ochiului vesnic treaz al parerologiei: instinctul politic, irationalul. Instinctul politic a fost pesemne cel care i-a spus presedintelui ca inca mai are un electorat, in tot cazul mai numeros decat cel al PDL. Dar, pentru a fi tinut in viata, acest electorat – astazi descumpanit si derutat de cele 70% ale USL – trebuie motivat cumva. Altfel, se disipeaza, mai ales ca-i lipseste o perspectiva, ceva de care sa-si lege sperantele. Dovada ca instinctul nu l-a inselat este faptul ca singurele efecte notabile provocate de intentia sa de a reveni in politica s-au produs in randul radicalilor „basisti”. Cei mai multi au primit cu urale vestea ca presedintele doreste sa ramana in terenul de joc si dupa incheierea mandatului. In ochii lor, Traian Basescu ramane singurul lider puternic, capabil sa-i adune la un loc pe ceilalti fii ratacitori ai dreptei.

In fine, au fost tot felul de interpretari. Au lipsit explicatiile simple, la indemana, unele evidente. Astfel, de ce n-am vedea iesirea ca o expresie spontana a laturii sale histrionice? De ce ne-am incapatana sa credem ca in spatele fiecarei declaratii facute de Traian Basescu zace un plan bine ticluit? Merita luata in serios varianta ca presedintele Basescu sufera intens din cauza ca nu se mai vede la TV ca in vremurile bune. Adica, asta pare chiar o explicatie de bun simt: am avut parte de reactia unui histrion obisnuit cu prima pagina. Histrionii, personalitatile puternice, accepta greu cvasi-anonimatul in care s-a scufundat Traian Basescu de la referendum incoace.

Din cand in cand simte nevoia de a se racori putin. Si cum altfel i-ar putea scoate din minti pe adversarii sai decat anuntandu-i ca nu vor scapa asa usor de el? Apoi, mai e o problema reala: cine sa faca opozitie pe bune? De inteles cumva momentele cand, adus la exasperare de reactia lesinata a opozitiei, presedintele uita temporar de acordul de coabitare cu premierul Victor Ponta si ataca Guvernul pe teme altfel cat se poate de legitime, restabilind cat de cat echilibrul pe o scene politica masiv dezechilibrata.

Traian Basescu a fost intrebat, miercuri, la Viena, in timpul unei intalniri cu diaspora, ce va face dupa ce va pleca de la Cotroceni. Intrebarea n-a venit de la jurnalisti, ci din public. Greu, foarte greu de crezut ca a fost premeditata, parte din vreun plan. Mai degraba cred ca presedintele a raspuns cedand unor impulsuri de moment, din considerentele expuse mai sus.

Singurul plan politic incontestabil, sustinut la vedere de Traian Basescu, arata ingrozitor de prost: Elena Udrea la sefia PDL. Aici intram deja pe alt taram, unde parerologia se blocheaza iarasi: irationalul. Caci e complet irationala sustinerea publica acordata Elenei Udrea in campania impotriva lui Vasile Blaga, in ciuda faptului ca sansele de a o impune sunt foarte mici. Irationala este si persistenta in acest plan. Nu-i prima tentativa de a face din Elena Udrea un mare lider politic impotriva tuturor evidentelor ca nu e.

Ne amintim ca, in urma cu trei ani, cand incerca sa-l dea jos pe Emil Boc de la sefia PDL, tot pe Udrea incerca sa o catapulteze la varful partidului. Ne mai amintim cum, in ciuda exasperarii generale, i-a facut cadou sefia filialei PDL Bucuresti, facuta praf de Elena Udrea in urma unui lung sir de decizii catastrofale: Piedone sef de campanie, Prigoana candidat, tentativa desfiintarii sectoarelor etc, etc. Toate acestea, adaugate costurilor guvernarii prin masuri de austeritate si imaginii sale friovole, au facut ca Udrea sa coboare in toate sondajele care-i masurau popularitatea in Capitala undeva la cinci la suta. Cu toate acestea, parerea lui Traian Basescu este ca Elena Udrea are viitor si stofa de lider. Pe ce se bazeaza aceasta stranie parere? Nu-i deloc limpede.

De ce insista Traian Basescu sa sufle intr-un balon spart? De ce crede ca poate construi ceva in jurul unui esec continuu, cand a primit atatea dovezi ca planul sau nu functioneaza? Uitati de povestea marelui succes de la Neamt, Pinalti sa fie sanatos. In stiinta parerologiei functioneaza urmatoarea axioma: nu prea poti reveni in forta la brat cu un esec. Altfel spus, pare cel putin neinsiprat anuntul revenirii in politica facut aproape concomitent cu sustinerea declarata pentru Elena Udrea. Cele doua nu merg impreuna, pur si simplu.

Daca doreste sa faca intr-adevar opozitie credibila, daca vrea sa revina si sa mai repare ceva din mostenirea politica lamentabila lasata in urma sa la nivel de leadership, Traian Basescu o poate face cu o conditie, cel putin: cultivand in mod programatic lideri autentici, figuri proaspete si necompromise capabile sa-l infrunte si, la o adica, sa-l depaseasca, nu figuri mediocre, executanti sau nulitati.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro