Sari direct la conținut

Plângere penală împotriva șefului Serviciului de Informații din Serbia pentru recrutarea de sârbi care să lupte alături de mercenarii Wagner

HotNews.ro
Mercenarii grupului Wagner în regiunea Lugansk, Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia
Mercenarii grupului Wagner în regiunea Lugansk, Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Activiștii sârbi și pro-Ucraina au depus joi plângeri penale împotriva grupului paramilitar rus Wagner și a susținătorilor săi, acuzându-i că au recrutat sârbi pentru a lupta de partea Rusiei în Ucraina, scrie Reuters.

Čedomir Stojković, un avocat din Belgrad, care conduce și grupul civic, a declarat că printre cei acuzați se numără ambasadorul Rusiei în Serbia, Alexander Botsan-Kharchenko, și Aleksandar Vulin, șeful Agenției de Informații și Securitate de Stat a Serbiei.

  • „Avem bănuieli rezonabile că Vulin a dat directive ca activitățile grupului Wagner din Serbia să nu fie împiedicate”, a afirmat el.

Stojković a spus că Botsan-Kharchenko, care se bucură de imunitate diplomatică, nu poate fi urmărit penal în Serbia, dar că ar trebui să i se ordone să părăsească țara.

Odată depusă plângere penală, rămâne la latitudinea procurorului general al Serbiei să decidă dacă va începe sau nu urmărirea penală.

Nici Ambasada Rusiei la Belgrad și nici Agenția de Informații și Securitate de Stat nu au răspuns Reuters pentru a comenta situația.

„De ce voi, cei din Wagner, chemați pe cineva din Serbia când știți că este împotriva legilor noastre?”

Președintele sârb Aleksandar Vucic a cerut luni Rusiei să pună capăt eforturilor de recrutare a unor cetățeni ai Serbiei pentru grupul de mercenari Wagner, conform Reuters.

Vucic a criticat site-urile rusești și grupurile de pe rețelele de socializare din Rusia pentru publicarea unor anunțuri în limba sârbă în care grupul Wagner condus de Evgheni Prigojin face apel la voluntari sârbi să se alăture organizației paramilitare.

„De ce voi, cei din Wagner, chemați pe cineva din Serbia când știți că este împotriva legilor noastre?”, a afirmat Vucic în timpul unei transmisiuni difuzate luni noaptea de Happy TV, o televiziune din capitala sârbă Belgrad.

Voluntari sârbi au participat la luptele din Donbas alături de separatiștii pro-ruși încă din 2014, după declanșarea insurecției din estul Ucrainei și anexarea ilegală a Crimeii.

Deși numărul sârbilor care participă la luptele din Ucraina de partea Moscovei nu este cunoscut cu exactitate, se crede că zeci de cetățeni ai Serbiei s-au înscris pentru a face acest lucru în ultimii 9 ani.

Sârbilor le este interzis să lupte în conflicte externe

Legislația sârbă interzice cetățenilor țării să participe la conflicte în străinătate și mai multe persoane au fost condamnate de-a lungul anilor pentru încălcarea acestor prevederi legale.

Ministrul sârb al Apărării Milos Vucevic a avertizat la rândul său cetățenii țării să nu se înroleze pentru a lupta în Ucraina.

„Acest lucru va duce la repercusiuni legale odată ce sunt trași la răspundere în fața organelor de stat”, a declarat el pentru Radio Europa Liberă.

Președintele Vucic a negat însă afirmațiile potrivit cărora grupul Wagner are o prezență în Serbia, țară în care grupurile ultranaționaliste pro-Kremlin și-au exprimat susținerea pentru invadarea Ucrainei.

Marți, RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, a difuzat imagini video cu doi bărbați mascați care se identificau drept voluntari sârbi la un centru de instruire din Zaporojie, una dintre cele 4 regiuni ucrainene pe care Vladimir Putin le-a proclamat anexate la Rusia pe 30 septembrie.

Cum încearcă Serbia să jongleze pe sârmă între UE și Rusia

Deși e țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, principalul său partener comercial și de investiții, Serbia a menținut relații economice și militare apropiate cu Rusia și a refuzat să se alinieze sancțiunilor impuse de Occident împotriva Moscovei.

Mai mult, în luna septembrie a anului trecut Serbia a anunțat că va organiza consultări regulate cu Rusia pe subiecte ce țin de politica externă, un acord oficial în acest sens fiind semnat de Nikola Selakovic, ministrul sârb de Externe, și Serghei Lavrov, omologul său rus.

Vinerea trecută, Statele Unite au cerut din nou Serbiei să impună sancțiuni împotriva Rusiei, afirmând că aceasta trebuie pedepsită ca țară agresoare.

„Activităţile ruse nu trebuie doar condamnate, ci şi pedepsite. Rusia a declanşat un război brutal şi ilegal”, a afirmat consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet, în faţa presei de la Belgrad după o vizită efectuată în capitala Serbiei.

Chollet a mai avertizat că gruparea paramilitară rusă Wagner, apropiată Kremlinului, încearcă să recruteze mercenari în Serbia şi în alte părţi ale lumii şi că SUA „colaborează cu Serbia şi cu alte ţări pentru a pune capăt acestor activităţi”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro