Plângere penală pentru date șterse de pe telefonul mobil al Ursulei von der Leyen, în contextul anchetei de la Ministerul apărării german
Afacerea cu consultanți ai ministerului Apărării german ar putea avea acum consecințe legale, pentru președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Un politician din Partidul Verzilor a depus o plângere penală in rem, cu privire la ștergerea datelor de pe telefonul mobil de serviciu, al fostului ministru al apărării german. Și chiar daca nu o vizează direct, actualul ministru, Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), este prinsă și ea în ițele încurcatei anchete.
Potrivit informațiilor furnizate publicației Welt am Sonntag, la parchetul din Berlin s-a depus o plângere penală cu privire la suspiciunea de ștergere a unor probe, pentru o comisie de anchetă din Bundestag. Pentru moment, parchetul nu a dorit să „confirme sau să nege” existența plângerii, menționează publicația citată.
Aceasta se referă la ștergerea datelor de pe un telefon mobil oficial al fostului ministru al Apărării, Ursula von der Leyen (CDU). Comisia de anchetă, care se ocupă de așa-numita afacere cu consultanți de la minister, le-a clasificat drept probă și a dorit să le vadă. Un lucru, se pare imposibil, deoarece ministerul a recunoscut că datele telefonului au fost șterse încă din vară. Dovada cerută, cum ar fi SMS-urile pe telefonul mobil, este pierdută.
Plângerea a fost depusă de deputatul specialist în probleme de apărare, Tobias Lindner (Verzi). „În opinia mea, având în vedere situația actuală, există suspiciunea unei infracțiuni”, a spus Lindner publicației Welt am Sonntag. Si membrii SPD din comisia de anchetă s-au arătat indignați ca „obiectivul clarificării situației, prin Parlament, a fost afectat”.
Actualul ministru al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), nu este responsabilă de afacerea cu consultanți, însă dispariția de probe pentru ancheta parlamentară riscă să o implice și pe ea.
Comisia de anchetă investighează, printre altele, în ce măsură numeroasele contracte cu consultanți și susținători externi, ale Ministerului Apararii din vremea fostului ministru von der Leyen, au fost corecte și legale.
Începând cu 18 martie 2019, Ministerul Apărării a început să predea actele cerute de comisia de anchetă, care analizează dacă există indicii că angajații ministerului ar fi acordat preferențial contracte de consultanță în valoare de milioane de euro. Despre „Armata de consilieri gras plătiți a Ursulei von der Leyen“ am relatat in detaliu aici.
Scandalul a început la finele anului trecut, referitor la cele 716 milioane euro plătite de ministerul apărării pe contracte de consultanță nesupuse vreunei licitații. În discuții apărea și firma de consultanță McKinsey, unde David von der Leyen, fiul Ursulei von der Leyen, era asociat.
Printre altele, e vorba și de două milioane de euro, pe care i-ar fi încasat zece consultanți care au lucrat în perioada februarie-august 2018 la proiectul IT, CIT (subsumat CIR, Kommando Cyber und Informationsraum, înființat de facto la 5 aprilie 2017, ca domeniu organizatoric militar, de sine-stătator). În total, la acest proiect au lucrat, vreme de șapte luni, 74 de consultanți externi, plătiți cu 7.4 milioane de euro.
Guvernul federal a prezentat, până în prezent, 4.000 de dosare membrilor comisiei din Bundestag, care încearcă să clarifice afacerile cu consultanți din Ministerul Apărării. Ca parte a pregătirii pentru anchetă, care implică cercetări privind practicile controversate de atribuire, a fost observată o încercare de manipulare de probe, în sensul înnegririi textelor sau dispariției în întregime, a peste două sute de pagini dintr-un protocol.
Rezultatele anchetei parlamentare ar trebui să fie disponibile la jumătatea anului 2020. Șeful Comisiei UE, von der Leyen, va trebui să depună mărturie la Berlin, pe 13 februarie.