Ploiestenii, stresati de trafic
Cine nu are termopane, sa-si puna. Asa poate fi parafrazat un vechi proverb pentru a descrie poluarea fonica la care sunt supusi zilnic ploiestenii. Potrivit reprezentantilor Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Prahova, traficul reprezinta principala sursa de zgomot intr-un oras in care numarul autovehiculelor creste de la o zi la alta.
„In urma monitorizarii periodice pe care o efectuam la nivelul Ploiestiului am constatat numeroase depasiri ale limitelor legale admise, adica 50 decibeli pe timp de zi si 40 decibeli pe timp de noapte.
Zonele cele mai poluate din punct de vedere fonic ale orasului sunt cele cu trafic intens, cum ar fi axa Gara de Sud-Centru-Cartierul Nord”, sustine Camelia Steliean, directorul APM Prahova. „Eu am o pensie de 300 de lei si nu mi-am permis sa pun termopane la garsoniera.
Sunt zile in care nu mai suport claxoanele si motoarele ambalate ale masinilor”, sustine Elena Tanase, unul dintre ploiestenii care locuiesc in centrul civic al orasului. Pentru a scapa de zgomotul urban, ploiestenii cu bani si-au construit locuinte in comunele limitrofe, unde se pot bucura in voie de liniste si aer curat.
100.000 de euro pentru o harta de zgomot
De partea cealalta, autoritatile locale sustin ca fac toate eforturile pentru reducerea poluarii fonice. Potrivit directorului Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiesti, Mihai Faca, prima etapa a fost deja parcursa.
Este vorba de elaborarea unei harti de zgomot pentru aglomerarea urbana efectuat de societatea Enviro Cosult SRL Bucuresti, care a castigat licitatia deschisa organizata in luna octombrie a anului trecut. Studiul a costat aproape 378.000 de lei, adica peste 100.000 de euro, si a fost inaintat Agentiei Regionale de Protectia Mediului Pitesti pentru validare.
„In functie de informatiile oferite de harta de zgomot, intocmita in urma unor masuratori profesioniste, vom adopta masurile ce se impun pentru reducerea poluarii. Una dintre ele ar fi restrictionarea accesului autovehiculelor in centrul orasului si crearea unui pasaj pietonal”, a declarat Alina Istratescu, seful Biroului Comunicare Primaria Ploiesti.
Si gara CFR Ploiesti Sud va face obiectul unui studiu pentru monitorizarea zgomotului, de data aceasta comandat de Ministerul Transporturilor, obligatie prevazuta in HG 321/2005, privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental. Efectele poluarii fonice asupra starii de sanatate a populatiei nu sunt deloc de neglijat.
Zgomotul peste limitele admise provoaca tulburari de atentie, dificultati in coordonarea miscarilor, insomnii si cresterea activitatii cardiace. „Poluarea fonica foarte puternica poate duce in timp chiar si la pierderea auzului”, este de parere doctorul Mihaela Chirita Vlase de la Spitalul judetean de Urgenta Ploiesti, sectia ORL.