Sari direct la conținut

PNL îl propune pe fostul deputat PDL Cezar Preda la șefia Institutului Cultural Român de la Paris / Victor Paul Dobre, propunere pentru ICR Lisabona

HotNews.ro
Cezar Preda (foto arhiva), Foto: Agerpres
Cezar Preda (foto arhiva), Foto: Agerpres

Liberalii susțin doi foști parlamentari pentru a reprezenta Institutul Cultural Român la Paris și Lisabona. Este vorba de fostul deputat PDL Cezar Preda, fost șef al comisei de control SRI, retras din politică în urmă cu doi ani, și pe fostul deputat PNL Victor Paul Dobre, cel care a contestat în instanță eliminarea pensiilor speciale.

Pentru postul de director ICR Paris, PNL îl propune pe Cezar Preda, fost parlamentar PDL și PNL care s-a retras din politică în 2020, după ce i s-a încheiat mandatul de deputat.

Ministrul Culturii: Îl recomandă experiența parlamentară

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a confirmat pentru HotNews.ro informația că Cezar Preda a fost propus de ICR ca director adjunct al filialei ICR din Paris.

  • „Am avizat propunerea domnului Cezar Preda pentru funcția de director adjunct al ICR. Propunerea a fost făcută de către președintele ICR, Liviu Jicman, iar decizia finală aparține Senatului.
  • Îl recomandă experiența parlamentară și activitatea sa din câte știu a fost membru și raportor A.P.C.E. (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei)”, a declarat Lucian Romașcanu pentru HotNews.ro.

Ce spune șeful ICR

Contactat de HotNews.ro președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman a răspuns:

  • „Voi urma cu strictețe procedura prevăzută de lege și având în vedere situația dramatică a Institutului Culturl Român care se află în situația de a nu avea majoritatea posturilor de directori și directori adjuncți ocupate în prezent. Preocuparea mea este ca in perioada următoare să existe o formulă agreată la nivel consensual din punct de vedere instituțional pe mecanismul din lege astfel incât sa putem debloca aceasta situație în care se află ICR. Mi se pare un gest de respect de a nu anunța public propunerile înainte ca acestea să fie avizate sau aprobate”.

Cine este Cezar Preda

Cezar Preda are 62 de ani și a fost un lider activ al PDL în perioada în care Traian Băsescu era președintele României. A fost președinte al Comisiei de Securitate Națională și președinte al Comisiei de Control a activității SRI.

De asemenea, Preda a urmat și cursuri la Colegiul Național de Apărare și al Academiei Naționale de Informații – „Securitate şi bună guvernare”, respectiv „Securitate naţională”.

În 2020, a anunțat că se retrage din politică, odată cu încheierea mandatului de deputat de Buzău.

Cine este Victor Paul Dobre

Potrivit ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, Victor Paul Dobrea nu figurează în acte ca propunere la ICR Lisabona, dar acesta nu a exclus nominalizarea sa.

Conform procedurii, președintele Institutului Cultural Român este cel care înaintează propunerile privind numirea directorilor la filialele ICR din străinătate către ministerul Culturii, ministerul Afacerilor Externe care le avizează și le trimite Parlamentului.

ICR se află în subordinea Parlamentului, iar comisiiile de cultură sunt cele care recomandă plenului validarea propunerilor.

Politic, potrivit surselor HotNews.ro, conducerea PNL este cea care îi susține pe cei doi foști parlamentari.

O altă propunere din partea liberalilor pentru funcția de director al ICR Lisabona este Victor Paul Dobre. Fost lider PNL Galați, un apropiat al social-democratului Dan Nica, Victor Paul Dobre a avut de-a lungul timpului o relație apropiat cu liderii social democrați din Galați.

De profesie inginer, fost deputat PNL și președinte în comisia de administrație publică, fost secretar de stat la ministerul de Interne, Victor Paul Dobre are 70 de ani și este în prezent consilier personal al actualului președinte al Curții de Conturi Miahi Busuioc, propus de Liviu Dragnea.

De menționat ar fi că Dobre s-a numărat printre foștii parlamentari care au contestat în justiţie eliminarea pensiilor speciale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro