Poate soarele să ia locul cărbunelui? – De ce energia solară are o creștere fără precedent și ce se întâmplă în România

În 2024, sectorul energiei regenerabile, în special energia solară, a crescut rapid – mai repede decât cererea globală de electricitate -semnalând un punct de cotitură în care generarea pe bază de combustibili fosili ar putea începe să scadă. Și în România crește interesul pentru energie regenerabilă, iar două licitații sunt o dovadă în acest sens, arată o analiză InfoClima.ro.
Aerul condiționat a dus la o explozie a cererii de electricitate
În 2024, sursele de energie cu emisii scăzute de carbon au generat 41% din electricitatea globală, depășind pentru prima dată pragul de 40%.
- Energia solară a avut cel mai mare salt anual din istorie, un avans de 29% – și a devenit principala sursă nouă de electricitate la nivel mondial.
Cererea globală de electricitate a crescut cu 4%, influențată de valurile de căldură, ceea ce a dus inclusiv la o creștere de 1,4% a generării pe bază de combustibili fosili. Totuși, 96% din creșterea cererii (excluzând temperaturile) a fost acoperită de electricitate curată.
Raportul EMBER publicat în 8 Aprilie 2025 semnalează că energia solară a devenit motorul tranziției energetice globale, atât generarea, cât și instalarea de noi capacități au atins recorduri în 2024.
- Producția de energie solară și-a menținut ritmul accelerat de creștere, dublându-se în ultimii trei ani și adăugând mai multă electricitate decât orice altă sursă în această perioadă. În ciuda progresului surselor regenerabile, în 2024 cererea de electricitate a avansat mai rapid, depășind ritmul de creștere al electricității curate.
Tehnologii în expansiune, precum inteligența artificială, centrele de date, vehiculele electrice și pompele de căldură contribuie deja la creșterea cererii globale. Totuși, principalul motiv al creșterii accelerate a cererii în 2024, comparativ cu 2023, a fost utilizarea mai intensă a aparatelor de aer condiționat în timpul sezonului cald. Acest factor a fost, de asemenea, responsabil pentru creștere a generării din surse fosile, chiar daca aceasta a fost una modestă.
Deși a existat o ușoară creștere a energiei din surse fosile datorate schimbărilor de temperatură, regenerabilele au acoperit cea mai mare parte a creșterii cererii. Energia solară a fost motorul principal, extinzându-se la nivel global și devenind mai economică datorită ieftinirii stocării cu baterii.
Două licitații care demonstrează că România este interesată de energia produsă din surse regenerabile
În România există un interes real pentru dezvoltarea capacităților de producție a energiei din surse regenerabile. Programele de finanțare gestionate de Ministerul Energiei reflectă acest interes crescut, prin numărul ridicat de proiecte depuse și sprijinul acordat investitorilor.
- Prima licitație organizată în cadrul schemei de Contracte pentru Diferență (CfD), desfășurată la sfârșitul anului trecut, s-a bucurat de un succes considerabil, demonstrând încrederea pieței în acest mecanism de sprijin. În prezent, Ministerul Energiei se pregătește să lanseze cea de-a doua licitație CfD.
Cele doua licitații împreună vizează sprijinirea dezvoltării a până la 5 GW de capacități de energie regenerabilă, un pas esențial pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare și tranziție energetică.
Citește articolul complet pe InfoClima.ro
Sursa foto: Dreamstime.com