Sari direct la conținut

Poliția argentiniană previne din întâmplare „jaful secolului” / Tunel de 220 m descoperit lângă o bancă / „Mai bun decât al lui Chapo Guzmán”

HotNews.ro
Poliția argentiniană previne din întâmplare „jaful secolului” / Tunel de 220 m descoperit lângă o bancă / „Mai bun decât al lui Chapo Guzmán”
Tunel de 220 m descoperit lângă o bancă, Foto: FRANCO FAFASULI / AFP / Profimedia

Autoritățile argentiniene au prevenit „jaful secolului” prin descoperirea, joi, în San Isidro, o suburbie bogată la nord de Buenos Aires, a unui tunel sofisticat lung de aproximativ 220 de metri săpat în direcția unei bănci, potrivit AFP.

Tunelul, săpat la trei metri sub pământ, avea o structură densă din lemn, era echipat cu un sistem de ventilație și electricitate și se termina la câțiva metri de banca Macro, potrivit poliției.

La fel ca în „jaful secolului” din 2006

Descoperirea a avut loc în urma unui incident întâmplător: miercuri, un automobilist parcat a auzit un zgomot provenind din șasiul mașinii sale, înainte de a-și da seama că era vorba de o tijă metalică care ieșea dintre pavelele de pe stradă.

Parchetul local a ordonat o percheziție, care a condus la descoperirea tunelului și a punctului său de origine, un depozit dezafectat aflat la 200 de metri distanță, unde a fost găsită o cantitate mare de material de umplutură și de excavare.

Până joi, poliția nu anunțase nicio arestare.

Anchetatorii estimează că construcția tunelului a durat între 6 și 9 luni și l-au descris drept „o operă de inginerie”, „mai bună decât a lui Chapo Guzmán”, făcând referire la tunelul pe care lordul mexican al drogurilor l-a folosit pentru a evada din închisoare în 2015.

Incidentul amintește, de asemenea, de „jaful secolului” argentinian din 2006 din același oraș San Isidro, când un grup de infractori a furat aproape 19 milioane de dolari dintr-o bancă și a fugit printr-un tunel – construit pe parcursul unui an pentru a le permite să scape – simulând în același timp o lungă operațiune de luare de ostatici în interior.

În timpul jafului, care a făcut obiectul unor cărți, seriale TV și filme, banda a folosit arme fictive și a lăsat un bilet în seif: „Într-un cartier bogat, fără arme sau ranchiună, există doar bani și nicio dragoste”.

INTERVIURILE HotNews.ro