Sari direct la conținut

Poliția germană a ucis un tânăr înarmat într-un schimb de focuri lângă consulatul israelian și un muzeu nazist din Munchen / Suspectul, un islamist austriac, scrie presa

HotNews.ro
Poliția germană a ucis un tânăr înarmat într-un schimb de focuri lângă consulatul israelian și un muzeu nazist din Munchen / Suspectul, un islamist austriac, scrie presa
Polițiști germani, la locul incidentului. FOTO: München TV / AFP / Profimedia

Suspectul este un tânăr de 18 ani cunoscut de autoritățile de securitate de la Viena ca fiind un islamist, au relatat ziarul austriac Der Standard și revista germană Der Spiegel, citate de Reuters. El a tras focuri de armă cu o carabină veche cu baionetă, înainte de a fi ucis.

Poliția germană a deschis focul joi asupra unui suspect înarmat în apropierea consulatului israelian și a unui muzeu de istorie nazistă din centrul orașului Munchen.

„Ofițerii de poliție au văzut o persoană, care purta în mod evident o armă de foc”, a declarat poliția la aproximativ o oră după postarea inițială care semnala incidentul. „Polițiștii și-au folosit armele de serviciu, persoana a fost lovită și rănită”, a precizat comunicatul.

Ulterior, oficialii din Munchen au anunțat că suspectul a murit. Un purtător de cuvânt al poliției a adăugat că „ fost o persoană de sex masculin și știm că a acționat aici cu o armă cu țeavă lungă”.

Reuters vorbește despre un schimb de focuri între polițiști și suspect. Deutsche Welle a citat de asemenea un martor care a declarat că a auzit mai multe focuri de armă. Christian Werner, care lucrează la un birou din apropierea locului incidentului, a declarat că a auzit „două bubuituri puternice, apoi o salvă, un schimb de focuri, care sugera că mai multe persoane trag”.

Cine este suspectul ucis

Poliția a precizat ulterior că bărbatul, un cetățean austriac, a tras focuri de armă cu o carabină veche cu baionetă, înainte de a fi ucis într-un schimb de focuri cu cinci ofițeri.

Autorul atacului ar fi fost cunoscut de autoritățile de securitate de la Viena ca fiind un islamist, au relatat ziarul austriac Der Standard și revista germană Der Spiegel. Poliția din Munchen a refuzat să comenteze aceste informații și a declarat că nu va oferi deocamdată detalii despre atacator.

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat totuși că adolescentul era un cetățean austriac despre care se credea că locuiește în Austria, fără a oferi mai multe detalii. El călătorise recent în Germania și locuia în zona Salzburg din Austria, au scris Der Standard și Der Spiegel.

Autoritățile au mai transmis că nu există indicii cu privire la alți suspecți sau incidente în capitala landului Bavaria, a declarat poliția din Munchen pe platforma socială X.

Comemorarea atacului din 1972 de la Jocurile Olimpice de la Munchen

Incidentul a avut loc la comemorarea atacului din 1972 de la Jocurile Olimpice de la Munchen, în care atacatori palestinieni au ucis 11 sportivi israelieni.

„Este posibil să existe o legătură între cele două”, a declarat premierul landului Bavaria, Markus Soeder, adăugând că acest lucru este în curs de investigare.

Muzeul și institutul de cercetare, care se concentrează asupra istoriei regimului nazist din Germania din perioada 1933-1945, este situat în apropierea consulatului israelian din cartierul Maxvorstadt, din Munchen.

Ministerul israelian de Externe a declarat că consulatul era închis joi pentru comemorarea masacrului de la Jocurile Olimpice și că niciun angajat al consulatului nu a fost rănit în incident.

Ministra germană de interne Nancy Faeser a descris incidentul drept unul grav, dar a refuzat să speculeze cu privire la circumstanțele și contextul acestuia. „Protecția facilităților israeliene are prioritate absolută”, a spus ea.

Incidentul are loc la aproape două săptămâni după atacul cu cuțitul din Solingen, în care un presupus membru al Statului Islamic din Siria, în vârstă de 26 de ani, a ucis trei persoane la un festival.

INTERVIURILE HotNews.ro