Sari direct la conținut

Poliția norvegiană a descoperit aproape 100 de artefacte antice furate din Irak

HotNews.ro
Artefact din Mesopotamia, Foto: Barbara Heller / Heritage Images / Profimedia
Artefact din Mesopotamia, Foto: Barbara Heller / Heritage Images / Profimedia

Poliția norvegiană a anunțat vineri că a confiscat un număr important de artefacte antice pe care autoritățile irakiene le-au raportat dispărute, inclusiv ceea ce se crede a fi tăblițe cuneiforme din Mesopotamia antică, relatează Reuters și Bloomberg.

Obiectele au fost găsite de Autoritatea Națională pentru Investigații și Infracțiuni Economice (Oekokrim) care a asistat ministerul norvegian al culturii în căutări.

Artefactele făceau parte dintr-o colecție privată substanțială din Norvegia și mai mulți martori au fost interogați în legătură cu proveniența acestora, fără ca vreo persoană să fie pusă deocamdată sub acuzare.

„În total au fost confiscate aproape 100 de obiecte de o importanță semnificativă pentru cultura mondială”, a anunțat Oekokrim într-un comunicat.

„Acestea sunt în prezent examinate de către experți pentru a stabili autenticitatea lor și, dacă este posibil, proveniența”, a adăugat comunicatul.

Poliția nu a precizat modul în care sau momentul în care artefactele au fost aduse în țară.

Teritoriul actual al Irakului este locul în care au apărut numeroase civilizații din Antichitate, printre care și sumerienii care au dezvoltat scrierea cuneiformă, una dintre cele mai vechi sisteme de scriere din lume.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro