Sari direct la conținut

Poliția turcă a arestat 15 persoane pentru că au participat la un marș Pride interzis

HotNews.ro
Poliția turcă a arestat 15 persoane pentru că au participat la un marș Pride interzis
Participanți la marșul ilegal LGBT de la Istanbul Foto: KEMAL ASLAN / AFP / Profimedia

Poliția turcă a reținut cel puțin 15 persoane la Istanbul pentru au participat la un marș LGBT Pride interzis de autorități. Poliția a ajuns la fața locului după ce participanții se dispersaseră, a spus un martor, citat de Reuters.

Biroul guvernatorului din Istanbul anunțase că nu va fi permis marșul Pride. Poliția turcă a blocat centrul orașului pentru a preveni manifestația, a închis stații de metrou și a blocat traficul pe unele bulevarde.

Regimul președintelui Tayyip Erdogan și-a înăsprit discursul față de comunitatea LGBT în ultimul deceniu și a interzis marșurile acesteia din 2015, invocând „motive de securitate”.

Guvernatorul Istanbului a etichetat apelul unor ONG-uri la marș ca ilegal.

După anunțul interdicției, grupurile LGBT s-au adunat într-o altă parte a Istanbulului, pe partea asiatică, un reprezentant al acestora citând o declarație în care se spune: „Nu am obosit să înșelăm poliția și să-i forțăm să aibă de-a face cu noi”.

„Ați închis străzile și piețele, ați oprit viața unui întreg oraș, dar ați uitat că vom sfărâma piatra și că ne vom găsi unii pe ceilalți dacă este nevoie”, se mai spune în declarație.

Agenții de poliție au căutat protestatarii pe străzi și au reținut cel puțin 15 persoane.

INTERVIURILE HotNews.ro