Politic show: Alianța Vestului. Ponta: ”Atenuează efectele nocive ale Puterii centrale (analfabetă)”; Cum impune Viktor Orban autocraţia în Ungaria; Calculele moţiunii de cenzură
Alianța Vestului. Ponta: ”Atenuează efectele nocive ale Puterii centrale (analfabetă)”. Preşedintele Pro România, Victor Ponta, spune că “Alianţa Vestului”, semnată recent între primarii din Oradea, Cluj-Napoca, Timişoara şi Arad, nu ar trebui să sperie, ci ar trebui preluată ca model de dezvoltare. Fostul premier apreciază că încheierea acestei alianţe reprezintă un “eveniment politic şi instituţional important şi complex”, el arătând că obiectivele enunţate în declaraţia făcută publică sunt “exclusiv pozitive”, iar “discursurile politicianiste şi de naţionalism isteric” îndreptate împotriva “Alianţei Vestului” nu au nicio bază reală, potrivit Știrile Protv.
Cum impune Viktor Orban autocraţia în Ungaria. Parlamentul ungar a aprobat două legi contestate de cetăţeni, una prin care judecătorii vor fi la cheremul ministrului Justiţiei şi alta care îi trasformă pe muncitori în „sclavi“. Legislativul de la Budapesta a adoptat miercuri o lege care prevede înfiinţarea unor instanţe de judecată aflate sub directa supraveghere a ministrului Justiţiei. Acesta va numi şi va promova judecătorii care se vor ocupa de cazurile ce privesc administraţia publică, inclusiv chestiuni sensibile din punct de vedere politic, cum ar fi legea electorală, corupţia şi dreptul la protest, scrie New York Times. Instanţele administrative vor prelua cazurile legate de problemele guvernamentale, precum taxarea şi alegerile administrate în prezent în sistemul juridic principal, scrie Adevărul.
Calculele moţiunii de cenzură. Opoziţia depune vineri moţiunea de cenzură. Dacă USR are îndoieli în privinţa şanselor de izbândă, liberalii au pregătit deja un buget alternativ pentru anul viitor. Deocamdată, Opoziţia se bazează pe 163 de parlamentari. Adică 70 mai puţini decât le-ar trebui pentru a da jos Guvernul Dăncilă. Principalul reproş adus Opoziţiei: vrea să dărâme Guvernul, dar refuză să spună ce ar pune în loc. Ca să demonstreze că este pregătit pentru guvernare, PNL a prezentat un buget alternativ pentru 2019, scrie Digi24.
Pensionarii de lux vor lua de anul viitor și mai mulți bani. Circa 9.000 de oameni primesc pensii de lux în România, iar de anul viitor aceștia vor lua şi mai mulţi bani, odată cu intrarea în vigoare a legii pensiilor speciale ale aleşilor. Printre ei, parlamentari, primari, magistraţi și membri ai corpului diplomatic. Numai în luna septembrie pensiile speciale ne-au costat aproape 93 de milioane de lei. Cea mai mare pensie specială e a unui fost magistrat: peste 12.000 de euro, potrivit B1.
CCR dezbate pe 19 decembrie confictul dintre Guvern şi Preşedinte, după ce Iohannis nu a semnat numirea a doi miniştri. Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 19 decembrie sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţionalăîn urma amânării de către preşedintele Klaus Iohannis a numirii miniştrilor la Transporturi şi Dezvoltare Regională. Guvernul şi preşedintele Klaus Iohannis au avut termen până joi să transmită punctele de vedere cu privire la posibilul conflict juridic de natură constituţională. Pe 7 decembrie, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul a sesizat la Curtea Constituţională faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a luat o decizie cu privire la numirea noilor miniştri la Transporturi – Mircea Drăghici şi Dezvoltare Regională – Lia Olguţa Vasilescu, scrie Libertatea.ro.