Politic show: Diversiunea interna pe politica externa. Liviu Dragnea incearca sa puna mana, prin intermediari, si pe prerogativele Presedintiei; Ce a patit un ziarist de la radioul public dupa ce Gabi Firea a ajuns sa nu mai suporte intrebari si critici nici pe siteul Bucuresti FM; Sechestru pe averea lui Sevil Shhaideh, in Dosarul Belina
Diversiunea interna pe politica externa. Liviu Dragnea incearca sa puna mana, prin intermediari, si pe prerogativele Presedintiei Relatia Presedintiei cu liderul principalului partid aflat la guvernare, Liviu Dragnea, pare definitiv compromisa de insistenta, dar si de nerabdarea, cu care liderul PSD experimenteaza intr-un domeniu extrem de sensibil in actuala conjunctura internationala: politica externa. Implicarea intempestiva a liderului PSD in stabilirea locatiei ambasadei din Israel, blocarea de catre Romania alaturi de Ungaria si Cehia a unei pozitii europene comune privind decizia lui Donald Trump, participarea unui reprezentant roman la inaugurarea ambasadei alaturi de doar alte 3 state europene – sunt doar ultimele actiuni concrete ale lui Liviu Dragnea peste politica externa care e apanajul presedintiei, precizeaza Curs de Guvernare.
Ce a patit un ziarist de la radioul public dupa ce Gabi Firea a ajuns sa nu mai suporte intrebari si critici nici pe siteul Bucuresti FM Pe 30 noiembrie 2017, jurnalistul Mircea Apostolescu, de la societatea publica de radio, trimite catre site un scurt articol, dupa ce pusese cateva intrebari Primariei Capitalei. Stirea intra pe net. „Care este explicatia gasita de Primaria Capitalei pentru organizarea unui targ in locul in care au loc manifestatii impotriva Guvernului”. Articolul apare pe Bucurestifm.ro, siteul postului Bucuresti FM. Mircea Apostolescu rugase Primaria Capitalei sa-i spuna ce targuri de Craciun va organiza, cine a avut ideea sa amplaseze unul in Piata Victoriei si cat costa. Toate sunt informatii publice. Cine a avut ideea sa planifice un targ de Craciun? „Solicitarea a venit din partea Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti”, raspunde Primaria. In privinta costului, municipalitatea nici nu se deranjeaza sa raspunda, relateaza Tolo.
Sechestru pe averea lui Sevil Shhaideh, in Dosarul Belina Procurorii anticoruptie au pus luni sub sechestru averea fostului ministru al Dezvoltarii Sevil Shhaideh, in Dosarul Belina. In acest caz, actualul consilier de stat este acuzata de abuz in serviciu, infractiune pe care ar fi savarsit-o atunci cand, in calitate de secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, „si-a insusit in totalitate continutul notei de fundamentare si a proiectului de hotarare de guvern, a initiat si a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfintea transmiterea unor parti din imobilele Insula Belina si Bratul Pavel, cu incalcarea flagranta a dispozitiilor legale”. Alaturi de ea, in dosar mai apar presedintele PSD, Liviu Dragnea, si Rovana Plumb – fost ministru al Mediului, in momentul savarsirii faptelor, actual minsitru al Fondurilor Europene, informeaza Curs de Guvernare.
Victor Ponta a anuntat ca va fi sef de partid, dar nu va candida la presedintie Fostul premier Victor Ponta a admis, luni seara, ca isi va asuma presedintia Partidului Pro Romania, insa a precizat ca nu va candida la alegerile prezidentiale din 2019. El si-a manifestat, intr-o emisiune la Realitatea TV, satisfactia publica fata de decizia de achitare data de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul „Rovinari-Turceni”, in care a fost acuzat de fapte de coruptie, sustinand ca aceasta ii permite sa se concentreze la viitor. El recunoaste ca in ziua in care s-a pronuntat sentinta in dosarul sau a avut emotii si ca aceasta decizie a contat enorm pentru viata sa si a familiei sale, relateaza Stirile ProTv.
Ministrul Educatiei bate palma cu Pescariu si renunta la procesul pentru baza Cutezatorii Ministrul Educatiei, Valentin Popa, a incheiat un adevarat „pact cu diavolul”, renuntand definitiv la procesul cu Dinu Pescariu pentru redobandirea bazei sportive „Cutezatorii”. Noncombatul Ministerului Educatiei fata de omul de afaceri continua, indiferent de actiunile DNA. Cert este ca a existat un proces al Ministerului Educatiei cu Fundatia Dinu Pescariu, deoarece omul de afaceri nu ar fi respectat prevederile contractului de concesionare, cum ar fi organizarea unui centru de excelenta pentru elevi, alegand sa construiasca, pe terenul statului, un club privat de sport si SPA. Ministrii care s-au perindat pe la conducerea Invatamantului au refuzat insa apelul in instanta contra lui Pescariu. Aceasta este si una dintre acuzatiile DNA, ministerul lasand procesul in instanta sa „expire”, scrie Romania Libera.
Politica externa provoaca un nou razboi intre Palate. Filmul unei zile in care Iohannis s-a rafuit din nou cu PSD Presedintele Klaus Iohannis si premierul Viorica Dancila au un nou motiv de cearta, dupa ce Ministerul de Externe, condus de Teodor Melescanu, a blocat, fara sa-l informeze, o declaratie a UE care condamna faptul ca SUA si-au mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. „Adevarul” va prezinta filmul unei zile in care a consemnat un nou razboi intre Palate. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a recunoscut ca s-a opus initiativei Uniunii Europene care critica relocarea ambasadei SUA la Ierusalim intrucat „s-a considerat ca textul este unul lipsit de echilibru”. In replica, presedintele Klaus Iohannis a criticat dur Guvernul pentru ca l-a ignorat inainte de a bloca declaratia UE. „Acesti pesedisti s-au folosit de lipsa unei claritati in legislatia in vigoare si au blocat un document la nivel european fara sa se consulte cu presedintele. Este deja a doua oara cand incearca sa faca politica externa dupa ureche”, a spus seful statului, arata Adevarul.
Fratele procurorului care a instrumentat dosarul Grebla: Am fost condamnat pentru a fi dat de exemplu Fratele procurorului de caz din dosarul fostului judecator CCR Toni Grebla, Ionut Vartic, sustine, intr-o scrisoare aparuta in spatiul public, ca a stiut ca „totul este o facatura”, ca a fost „infundat” pentru ca nu raspundea la comenzi si ca a fost condamnat pentru a fi dat de exemplu. Jurnalista Sorina Matei a dat detalii luni, despre acest caz, pornind de la situatia fostului judecator CCR Toni Grebla, precizand ca procurorul de caz a fost santajat, prin fratele sau, pentru a fi obligat sa „fabrice” probe impotriva fostului judecator CCR. Procurorii Sectiei I a DNA au plecat din Bucuresti la Suceava, l-au ridicat pe Ionut Vartic, fratele procurorului sef birou de la Sectia a II-a, care instrumenta dosarul lui Toni Grebla, l-au adus in DNA Bucuresti si l-au bagat intr-un birou, langa fratele sau. Ulterior, Ionut Vartic a fost retinut si apoi si arestat, scrie Gandul.