Sari direct la conținut

Politic Show: Doctoratul lui Kovesi. Pe cine ingroapa autodenuntul lui Ghita; Preda: Blaga nu e ultimul patat…Ramane de vazut daca PNL are resurse pentru a schimba garnitura de la varf; Scandal in ALDE. Tariceanu a fost atacat de un apropiat al lui Daniel Constantin. Vasile Nistor a cerut criterii de integritate in partid

HotNews.ro
Politic, Foto: Colaj foto
Politic, Foto: Colaj foto

Doctoratul lui Kovesi. Pe cine ingroapa autodenuntul lui Ghita.Autodenunţul lui Sebastian Ghiţă în cazul muşamalizării presupusului plagiat al Laurei Codruţa Kövesi este mai mult o lovitură de imagine pregătită în detaliu, afirmă analiştii. Cert este că deputatul nu riscă nicio sancţiune penală în cazul în care se va adeveri ce a scris în autodenunţ. Toţi ceilalţi însă, da. Scandalul acuzelor de plagiat la adresa şefei DNA, Laura Codruţa Kövesi, ia amploare. Sebastian Ghiţă, chiar dacă s-a autodenunţat, nu riscă nimic în cazul în care se dovedeşte că ar fi participat la muşamalizarea presupusului plagiat al şefei DNA. Asta pentru că legea îl exonerează de orice culpă pe denunţător dacă a sesizat faptele înainte de începerea urmăririi penale. Mai mult, Sebastian Ghiţă şi-a atins un prim obiectiv: cel de imagine, susţin analiştii. În autodenunţul său, adresat procurorului general, Sebastian Ghiţă susţine că are dovezi că experţii din Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică (CNE) nu s-au întrunit niciodată în cazul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kövesi. „În anul 2012 am ajutat la elaborarea acelui document al Comisiei tehnice de expertiză a lucrării doamnei Kövesi. Documentul este măsluit, elaborat de alţii, nu de către cine trebuie, elaborat de unii şi semnat de alţii”, a declarat Sebastian Ghiţă. El a precizat că persoanele alături de care a contribuit la falsificarea raportului au avut legătură cu Ministerul Educaţiei, iar documentul a fost „scris în Guvernul României”, spuneAdevarul.

Preda: Blaga nu e ultimul patat…Ramane de vazut daca PNL are resurse pentru a schimba garnitura de la varf.Europarlamentarul Cristian Preda este de părere că demisia lui Vasile Blaga „e un semn că PNL a înţeles importanţa onestităţii”. Cu toate acestea, Preda susţine că „rămâne de văzut” dacă PNL „are resurse pentru a schimba garnitura de la vârf cu lideri care să nu tremure la gândul” că ar putea fi chemaţi la DNA, în contextul în care „Blaga nu e ultimul pătat”. Europarlamentarul Cristian Preda a reacţionat, pe pagina sa de Facebook, după ce Vasile Blaga şi-a anunţat demisia din funcţia de copreşedinte al Partidului Naţional Liberal şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an, după ce a fost plasat sub control judiciar într-un dosar în care este urmărit penal pentru trafic de influenţă. „Demisia lui Blaga e un semn că PNL a înţeles importanţa onestităţii. Rămâne de văzut dacă principalul partid de centru-dreapta are resurse pentru a schimba garnitura de la vârf cu lideri care să nu tremure la gândul că DNA ajunge într-o zi şi la ei. Fiindcă Blaga nu e ultimul pătat…”, a scris Cristian Preda pe pagina sa de Facebook, scrieGandul.

Scandal in ALDE. Tariceanu a fost atacat de un apropiat al lui Daniel Constantin. Vasile Nistor a cerut criterii de integritate in partid.Apropiații lui Daniel Constantin îl atacă pe liderul ALDE, iar nemulțumirile pornesc de la alcătuirea listelor parlamentare. Președintele executiv al ALDE, Vasile Nistor, i-a solicitat copreședintelui ALDE Călin Popescu Tăriceanu să își prezinte demi­sia din funcția de președinte al Senatului, întrucât este „acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului”. Vasile Nistor este cunoscut în ALDE ca un apropiat al copreședintelui Daniel Constantin. După solicitarea demisiei, Nistor a revenit și a cerut organizarea unui congres extraordinar al ALDE în care să se aprobe o serie de criterii de integritate. Ar urma să nu mai candideze membrii de partid urmăriți penal sau trimiși în judecată pentru fapte de corupție, arestați preventiv, la domiciliu sau puși sub control judiciar pentru fapte de natură penală, ori condamnați pentru incompatibilitate. Dacă ar fi însușit de partid, acest document ar echivala cu excluderea de pe liste a lui Tăriceanu însuși, dar și a unor oameni aduși de acesta în partid. Propunerea a fost făcută publică după ce au apărut informații neoficiale potrivit cărora 15 lideri de filiale, proveniți din vechiul PC, sunt nemulțumiți de faptul că în partid au venit o serie de oameni cu probleme penale, dar aflați în relații bune cu Tăriceanu, informeazaRomania Libera.

Păcatele „Buldogului”, omul care a stat de-a dreapta „tatălui” Băsescu. Traseul lui Vasile Blaga de la şef de Vamă, de partide şi până la „client” al DNA.L-a condus pe Traian Băsescu pe culmile succesului, după care l-a abandonat şi a ales să intre în horă alături de liberali. Vasile Blaga (60 de ani) pare să-şi încheie cariera politică într-un mod cu totul neaşteptat. Ajuns din nou în faţa procurorilor anticorupţie, parlamentarul a ieşit, miercuri, pe uşa DNA Ploieşti ca suspect, fiind pus sub control judiciar pentru trafic de influenţă. Vasile Blaga a fost pus sub control judiciar de către procurorii DNA Ploieşti, pentru trafic de influenţă, în acest dosar fiind urmăriţi penal şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă. Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2011-2012, Blaga a primit în trei rânduri, prin interpus, suma totală de 200.000 euro, precum şi 500.000 euro de la Pinalti. Liderul PNL şi-a anunţat demisia din fruntea partidului. „În urma acuzaţiilor care mi s-au adus astăzi, îmi voi dovedi nevinovăţia în faţa instituţiilor abilitate.Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL şi a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac. Ca atare, voi acţiona în consecinţă şi îmi depun demisia din funcţia de co-preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an“, a anunţat Vasile Blaga, prin intermediul unui comunicat de presă, arataAdevarul.

Cine îl acuză în presa internaţională pe Ciolos că este ajutat de SRI.Într-un articol publicat marţi pe foreignpolicyblogs.com, analistul politic maghiaro-american Mark Varga critică Guvernul Ciolos pentru abuzurile săvărşite în timpul „cruciadei” anticorupţie “cu ajutorul SRI” şi pentru problemele din sistemul sanitar. După ce a supraviețuit povestii greceşti cu euro încă intact, cu băncile, deocamdată, încă în picioare și cu o nouă uniune a piețelor de capital în perspectivă, se poate argumenta că uniunea economică a Europei a rezistat în faţa loviturilor sorţii din ultimii ani. Cu toate acestea, nu acelaşi lucru se poate spune despre uniunea sa politică. În discursul său despre Starea Naţiunii transmis Parlamentului European, Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a mers atât de departe încât să o numescă o „criză existențială”. Cu o zi înainte de a face această afirmație, au apărut două ştiri care au sprijinit diagnosticul pus. Prima viza faptul că UE a integrat România și Bulgaria, în ciuda avertismentelor de la Curtea de Conturi Europeană că acestea nu erau încă pregătite, noteazaEVZ.

Cele trei scenarii ale PNL, după demisia lui Blaga.Conducerea PNL se va reuni în zilele următoare pentru a stabili care este cea mai bună varinată de urmat în contextul demisiei lui Vasile Blaga din funcţia de co-preşedinte al partidului şi cea de şef de campanie, acesta anunţând că renunţă şi la candidatura pentru un nou mandat de senator. Purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, a precizând că în contextul demisiei lui Vasile Blaga liberalii au trei opţiuni: desemnarea unui copreşedinte în locul lui Blaga, preşedinte unic sau congres. Chiar dacă Alina Gorghiu a spus că „PNL este o singură entitate”, preşedintele de onoare al liberalilor, Mircea Ionescu Quintus, a făcut o oarecare distincţie între fostul PNL şi fostul PDL, arătând că este dreptul celor din urmă să îşi numească un copreşedinte în locul lui Vasile Blaga, pentru că partidul nu se poate „juca” cu desemnarea unui preşedinte unic ales în BPN. „Partidul Naţional Liberal apreciază că decizia domnului Vasile Blaga de a renunţa la funcţia de co-preşedinte PNL demonstrează că a pus mai presus de propria carieră politică principiile de integritate asumate de PNL. În acelaşi timp, Partidul Naţional Liberal precizează faptul că Vasile Blaga l-a informat pe preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, că nu îşi va depune candidatura pentru un nou mandat de parlamentar”, se arată într-un comunicat PNL. În zilele următoare va avea loc o reuniune a conducerii partidului în care se va stabili cea mai bună variantă de urmat în contextul demisiei lui Vasile Blaga, potrivit sursei citate, relateazaGandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro