Politic Show: Emil Constantinescu: „Lipsa de incredere in Basescu este vizibila la negocieri”; Boc si Geoana si-au numarat ministerele; PNL, dispus la «concesii majore» sau… la opozitie, iar UDMR acuza eliminarea etnica
Emil Constantinescu: „Lipsa de incredere in Basescu este vizibila la negocieri”. Un Parlament cu legitimitate sporita, schimbarea modelului prezidential si o societate sanatoasa din punct de vedere moral. Fostul presedinte Emil Constantinescu a facut pentru evz.ro o scurta analiza a alegerilor din 30 noiembrie, dar si a celor prezidentiale de anul viitor. Ce schimbari se prefigureaza in viata politica romaneasca dupa scrutinul parlamentar, care este cel mai potrivit candidat la functia de presedinte si ce planuri de viitor are Emil Constantinescu aflati din interviu.
Boc si Geoana si-au numarat ministerele – Cum arata ciorna viitorului executiv. Cota unica ramane. Se vor lua masuri compensatorii pentru categoriile defavorizate, asa cum a cerut PSD. UDMR ramane in cartile viitoarei guvernari. La nivel de „principii“, negocierile dintre PSD si PD-L au mers ca unse, cele doua partide anuntand ca merg impreuna la guvernare nu pentru ca isi doresc puterea, ci pentru ca isi doresc sa scoata tara din criza. Lucrurile s-au impotmolit atunci cand discutiile au ajuns in zona impartelii propriu-zise, facuta departe de ochii presei si negata in declaratiile oficiale, noteaza Gandul.
Partidele politice, corigente in lupta anticoruptie. De-a lungul celor aproximativ douazeci de ani de democratie fragila, chestiunea coruptiei a fost light-motivul tuturor partidelor politice atat in programele de guvernare, cat si-n campaniile electorale. Insa nimeni nu a intreprins nimic concludent in acest sens nici macar acum, de cand suntem membri ai marii familii europene. Pe de alta parte, reactiile timide ale politicienilor de la Bucuresti in chestiunea coruptiei au fost determinate in ultimii ani de criticile dure ale CE sau de cele ale organizatiei Transparency International (TI). Astfel, in debutul primei legislaturi uninominale din istoria recenta a Romaniei, TI a transmis partidelor parlamentare o serie de propuneri de imbunatatire a programelor de guvernare cu mai multe masuri anticoruptie punctuale, asteptand ca ele sa-si dea sau nu acordul pentru introducerea acestora in programele de guvernare, scrie Curentul.
PNL, dispus la «concesii majore» sau… la opozitie. PNL tot nu s-a hotarat daca vrea in opozitie sau la putere. Concomitent cu negocierile secrete dintre PSD si PD-L pentru formarea viitorului Guvern, seful PNL Calin Popescu Tariceanu a convocat parlamentarii partidului pentru a-i invata ce au de facut in sesiunea care se deschide luni, dar si pentru a-i consulta cu privire la situatia partidului. Cu o seara inainte, liderul PNL sustinea ca partidul sau se afla in aceeasi situatie ca si saptamana trecuta, pentru liberali opozitia nefiind batuta in cuie. PNL nu a intrat oficial in opozitie si are posibilitatea sa faca “concesii majore” sau sa ramana in afara guvernarii, dadea asigurari seful liberalilor, scrie Gardianul.
UDMR acuza eliminarea etnica. Decizia PSD de a nu colabora cu UDMR a fost primita cu stupefactie de UDMR. PD-L este supus presiunilor popularilor europeni, care doresc o coalitie de dreapta consolidata in Romania. O coalitie de dreapta ar fi bine privita si e considerata ca fiind una fireasca la Bruxelles, ne-a declarat europarlamentarul UDMR, Iuliu Winkler. El a aratat ca o excludere a UDMR dintr-o viitoare formula guvernamentala nu este de natura politica, ci etnica si va fi privita ca atare, scrie Romania Libera.
Tariceanu, lider de grup. Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a informat, ieri, oficial, pe liberalii care au castigat un mandat de parlamentar ca vor activa in opozitie. Liberalii au avut, la Palatul Parlamentului, o intalnire cu liderii partidului, care au trecut in revista motivele pentru care nu vor mai fi la putere si i-au instruit pe nou-veniti cu privire la conduita pe care trebuie s-o aiba in postura de parlamentar. Potrivit unor surse participante la discutie, Tariceanu a spus ca liberalii nu mai puteau avea incredere in Basescu si in PDL si ca au cerut functia de premier nu ca un premiu pentru el, ci ca o garantie a stabilitatii partidului, scrie Adevarul.
Consilierii ministrului Orban, cercetati la averea secreta facuta la stat. Fratilor, am invins! Agentia Nationala de Integritate (ANI) cerceteaza patru membri ai cabinetului lui Ludovic Orban, (inca) ministrul transporturilor, pentru incalcarea legii declaratiilor de avere. Ancheta a fost pornita in urma unui articol din Academia Catavencu, aparut in editia din 5 august 2008, care arata ca cei patru magnifici ascund venituri de citeva miliarde de lei vechi, obtinute prin tot felul de sinecuri primite cadou de la tata Sica. Magnificii de la cabinetul lui Orban sint Daniela Mincu (consilier personal), Laura Rusescu (consilier personal), Liliana Trifu (asistent cabinet) si Cristian Adruhovici. Toti acesti distinsi componenti ai cabinetului chitaristului de la Transporturi au refuzat sa isi declare veniturile in declaratiile de avere, completind rubrica corespunzatoare cu mentiunea „Conform FF“, unde FF inseamna, fireste, „fisa fiscala“, scrie Academia Catavencu.