Sari direct la conținut

Politic Show: Geoana se apropie de Traian Basescu; Ratoi, primar timp de 26 de ani in Pascani, a devenit deputat, iar votul uninominal, un rau necesar pentru viitorul Romaniei

HotNews.ro

Dinu Patriciu a vrut sa impinga PNL in opozitie. Inainte de consultarile de la Cotroceni, liberalii au intors pe toate partile variantele pe care le au la dispozitie. Premierul Tariceanu a intrebat in stanga si-n dreapta daca lumea e pregatita de opozitie, dar nici propriii sai colegi nu pareau convinsi de sinceritatea lui. Dinu Patriciu a iesit public pentru a pleda pentru guvernare cu PSD sau opozitie. Crin Antonescu a iesit si el la atac la adresa PDL, iar varianta cuplarii cu social-democratii pare sa fi capatat sustinerea unor baroni locali. Intre timp, unii liberali, care au insistat sa-si pastreze anonimatul, au avut tatonari cu lideri ai PDL, dar fara o finalizare concreta. Ieri-seara, singura concluzie la care au ajuns liberalii a fost ca, daca nu primesc „garantii solide“ de aplicare a planului anticriza, merg in opozitie, informeaza EVZ.

Geoana se apropie de Traian Basescu. O intelegere de principiu intre PDL si PSD prevede ca exercitarea functiei de premier sa fie impartita egal: doi ani la democrat-liberali, doi ani la social-democrati. Presedintele a invitat partidele la consultari. PSD are o intelegere, de principiu, cu PDL. Liberalii par sa fie in ofsaid. In prima sa interventie publica de dupa alegeri, Traian Basescu a felicitat partidele care au participat la alegeri si a precizat modul in care Presedintia vede instalarea noului Guvern. „PSD este castigatorul moral al alegerilor, iar PDL este castigatorul de facto”, a interpretat el rezultatul alegerilor dupa ce a enumerat mandatele obtinute de fiecare partid, scrie Adevarul.

DNA exclude solutia imorala de la guvernare. Proaspat ales in Senat, Dan Voiculescu a fost trimis in judecata, alaturi de alte 12 persoane, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare. Procurorii DNA au anchetat privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti in folosul liderului PC, Dan Voiculescu, privatizare realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu aproape 7,8 milioane de euro. In acest dosar, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civila cu suma de 60 milioane de euro. Negocierile din interiorul partidelor in vederea formarii guvernului au continuat si ieri. Prezenti la sedinta Colegiului Director, liderii filialelor PDL au spus ca prefera o guvernare impreuna cu PNL, desi au acceptat ca o alianta cu PSD este mai realizabila. La bursa zvonurilor a circulat si varianta semnarii unui protocol intre PSD si PNL, in conformitate cu articolul 36 din Legea partidelor politice. Cele doua formatiuni ar fi urmat sa prezinte documentul la consultarile de la Cotroceni, scrie Gardianul.

Ratoi, primarul vesnic, a devenit deputat. Primar al municipiului Pascani din 1982, mandat intrerupt doar cateva luni cand a condus orasul Targu Frumos. Neculai Ratoi este de departe una dintre cele mai emblematice figuri ale politicii romanesti din timpul lui Ceausescu pana in prezent. Primarul Pascaniului a fost cercetat in nenumarate dosare penale, a fost acuzat de retrocedari ilegale si abuz in serviciu, dar a scapat basma curata. „Credeti ca ma mai votau peste 11.000 de oameni daca eram controversat? Nu am nici un dosar, nu sunt urmarit penal. Toate dosarele au fost politice. Sunt, poate, cel mai nepatat dintre candidatii care au candidat in colegiile Iasiului”, soseste raspunsul dezarmant al lui Neculai Ratoi. Multi au incercat, de-a lungul celor peste doua decenii si jumatate de „domnie”, sa-l dea jos din jiltul sau, dar au esuat lamentabil, scrie Romania Libera.

Votul uninominal, un rau necesar pentru viitorul Romaniei. Dupa o campanie electorala anosta si plina de amatorisme politice, alegerile uninominale pentru Camera Deputatilor si Senat ne vor aduce un parlament unde PD-L si Alianta PSD-PC vor fi principalele forte dominatoare, in timp ce PNL si UDMR vor deveni arbitrii luptei dintre reprezentantii dreptei si cei ai stangii. Practic, votul din 30 noiembrie a.c. nu a adus niciun castigator ferm, ci doar un usor avans al democrat-liberalilor, de un mandat la Camera Deputatilor si de doua la Senat, in fata Aliantei PSD-PC. Votul uninominal a fost presarat cu numeroase pomeni electorale, alegatorii fiind cumparati cu sume infime de bani de catre reprezentantii formatiunilor politice. Aceste imperfectiuni au fost recunoscute de catre presedintele APD, Cristian Parvulescu, care a accentuat faptul ca posibilele fraude ar fi putut fi favorizate de catre rigiditatea BEC si a Autoritatii Electorale Permanente (AEP), informeaza Curentul.

Doar patru lideri PNL inoata contra curentului antibasescian. Curentul pro-basescian nu are prea multi aderenti in PNL. La sedinta Biroului Politic Central de aseara, doar patru din cei peste 30 de membri si invitati au fost in favoarea colaborarii neconditionate cu Traian Basescu si PD-L. Ministrul finantelor Varujan Vosganian – pe care Basescu l-a facut, candva, armean incompetent -, secretarii de stat in MIRA Marian Petrache si Victor Paul Dobre, precum si vicepresedintele Adrian Miutescu s-au exprimat, voalat sau direct, in favoarea unei aliante la guvernare cu PD-L. In rest, opiniile impotriva lui Basescu au fost ferme si chiar extrem de dure. Conform unor surse din partid, liderul PNL Brasov Aristotel Cancescu, fost pedist cu state vechi, i-ar fi spus lui Tariceanu: „Domnule presedinte, n-ati stat dumneavoastra de vorba cu Basescu cat am batut eu carciumile cu el! N-am vazut… mai mare”. Aici, nu se mai stie daca liberalul brasovean l-a gratulat pe seful statului cu apelativul „jigodie” sau „javra”, scrie Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro