Sari direct la conținut

Politic show: Guvernul Dăncilă nu a aflat că a pierdut un minister; Ce știa Traian Băsescu despre protocolul dintre procurori și SRI; Cine împarte, bani, parte-și face! Ce salarii au deputații

HotNews.ro

​MRÎ sau eufonia ca temă politică. În jurul viitorului partid al lui Dacian Cioloș s-a creat o mare dispută. Dar, surprinzător, ea nu privește oamenii sau doctrina, ci numele partidului. ”Mișcarea România Împreună” – s-a spus – sună prost și în plus acronimul (MRÎ) e nepronunțabil. Dar nu are nicio importanță – au replicat alții – ideea contează. Dar care este ideea? A fi împreună sună cald, afectuos, cu condiția să existe un context bine definit. Membrii unei familii sunt împreună, în fiecare zi sau cel puțin în momente cu semnificație simbolică. Același lucru se petrece însă și în comunități mai larg, care iau masa împreună așa cum obișnuiau creștinii din primele secole. Sensul s-a păstrat pentru toare marile sărbători religioase sau laice care îi așază pe oameni împreună sub același semn, potrivitDeustche Welle.

Guvernul Dăncilă nu a aflat că a pierdut un minister. Pe lista publicată în Monitorul Oficial cu ministerele şi autorităţile publice care au solicitat Ministerului de Finanţe plata în avans a salariilor e şi Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Social. Acest minister a fost dizolvat însă încă din luna ianuarie, iar atribuţiile sale au fost preluate de alte structuri guvernamentale, după cum a anunţat la acea vreme chiar premierul Viorica Dăncilă, potrivitdigi24.ro.

Cine împarte, bani, parte-și face! Ce salarii au deputații. Camera Deputaţilor a publicat salariile de bază în cuantum brut lunar – aferente funcţiilor din Serviciile Camerei, din cadrul birourilor parlamentare, precum şi lista indemnizaţiilor aferente funcţiilor de demnitate publică alese, la data de 31 martie 2018. Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, pentru funcţiile din Serviciile Camerei se aplică la salariu de bază un spor de condiţii vătămătoare de 15%. Astfel, secretarul general are un salariu de bază de 20.194 lei şi un spor de condiţii vătămătoare de 3.029 lei. Secretarii generali adjuncţi au salariu de bază de 9.200 lei şi un spor de condiţii vătămătoare de 1.380 de lei, şefii de departament au un salariu de bază între 13.757 lei şi 15.433 lei, plus sporul de condiţii vătămătoare între 2.064 lei şi 2.315 lei, iar directorii generali au un salariu de bază între 13.079 lei şi 15.433 lei, la care se adaugă sporul de condiţii vătămătoare de 15%, potrivitRomania Libera.

Ce știa Traian Băsescu despre protocolul dintre procurori și SRI.Traian Băsescu a declarat în urmă cu câteva zile că nu știa despre protocolul dintre procurori și Serviciul Român de Informații încheiat în 2009, dar discursurile sale publice ținute în calitate de președinte îl contrazic. Băsescu declara în martie 2012, la bilanțul SRI pe anul precedent, că „un importat efort a fost pentru a pune toate aceste instituții, SRI, Poliție, Serviciul de Informații al Ministerului de Interne, Serviciul de Informații al Armatei, parchetele, pe aceleași obiective și într-o relație de cooperare și de schimb continuu de informații”. Vinerea trecută, în ziua desecretizării protocolului de cooperare dintre Parchetul General și SRI, Băsescu declara: „Pot să vă spun în mod cert că nu am știut de acest protocol secret niciodată până astăzi.”, scrie Dan Tapalaga inG4media.ro

Încă un cadou de la PSD pentru demnitarii incompatibili. Amendamentul care îi scapă de problemele cu ANI în trei ani. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un amendament care modifică Legea ANI care prevede că faptele comise de persoanele aflate în funcţii şi demnităţi publice care duc la conflict de interese sau incompatibilitate se prescriu după trei ani de la săvârşirea acestora. Amendamentul adoptat de deputaţii din Comisia juridică a fost propus de către deputatul PSD Cătălin Rădulescu şi semnată de mai mulţi parlamentari din arcul Puterii. Această propune introduce astfe referirea la prevederea din Codul civil privind prescripţia, potrivit căreia termenul prescripţiei este de trei ani, dacă legea nu menţionează un alt termen. Şeful Comisie juridice, Eugen Nicolicea, a explicat în şedinţa forului legislativ că termenul de prescripţie de trei ani este din Codul civil, precizând că acesta trebuie introdus în legea privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), potrivitgandul.info.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro