Sari direct la conținut

Politic Show: Harta salariilor parlamentarilor in UE. Cat muncesc si cat sunt platiti alesii romani; Scandalul Codului Fiscal: cum i-a impins Victor Ponta pe veterani in mafia imobiliara; Avocatul Poporului se muta la Parlament. De la porumbei, la lilieci.

HotNews.ro
Politic show, Foto: Colaj foto
Politic show, Foto: Colaj foto

Harta salariilor parlamentarilor in UE. Cat muncesc si cat sunt platiti alesii romani.Un roman ar trebui sa munceasca doua zile non-stop ca sa castige cat un parlamentar intr-o ora. Altfel spus, o saptamana de lucru, plus ore suplimentare, pentru a ajunge la venitul pe care un deputat sau senator il obtine pentru o ora de lucru. Totul luand in calcul doar indemnizatia si suma forfetara pe care o primesc alesii, fara a pune la socoteala banii de cazare, transport sau deconturile la telefon, care variaza de la o luna la alta. Pe langa acestea, parlamentarii si-au mai asigurat un beneficiu la batranete. De la 1 august, sute de fosti parlamentari au inceput sa isi incaseze pensiile speciale, care pornesc de la aproximativ 1.550 de lei pentru un mandat incheiat si ajung la 3.100 de lei pentru cei cu doua mandate, si chiar la 4.600 de lei pentru cei cu trei. Asta in conditiile in care pensia minima garanta in Romania se ridica la 89,93 euro. In medie, luand in calcul doar indemnizatia fixa lunara (5000 lei, respectiv 1.113 euro) si suma forfetara, de asemenea lunara, pentru cheltuieli de organizare si functionare a birourilor parlamentare, care valoreaza nu mai putin de o indemnizatie si jumatate bruta (12000 – 13000 lei), venitul anual al unui parlamentar roman, exceptand bonusurile de functie, ajunge la 48.500 de euro, noteazaGandul.

Scandalul Codului Fiscal: cum i-a impins Victor Ponta pe veterani in mafia imobiliara.In vechiul Cod Fiscal, veteranii erau scutiti de la plata impozitelor doar pe cladirea folosita ca domiciliu. Modificand Codul Fiscal, Guvernul Ponta a extins scutirea de impozit pe toate proprietatile unui veteran. De modificare a profitat din plin mafia imobiliara: dezvoltatorii au oferit un procent din noile cladiri construite unui veteran, facandu-l corproprietar, si asa au scapat de plata impozitului pe toata cladirea. ”Nu este prima data cand se intampla sa calcam pe mine ingropate de PSD si sa fim intrebati de ce am calcat pe ele si de ce au explodat”, se apara premierul Dacian Ciolos, in contextul in care Liviu Dragnea l-a acuzat ca le-a taiat veteranilor scutirea de impozit. E suficient sa citim comparativ vechiul Cod Fiscal si cel aflat acum in vigoare (elaborat de Guvernul Ponta) pentru a detecta bomba ingropata de PSD. Vechiul Cod Fiscal – aflat in vigoare pana la 31 decembrie 2015- ii scutea de la impozitul pe cladiri pe: veteranii de razboi, vaduvele de razboi, detinutii politic si persoanele cu handicap. Insa cu o conditie: ”scutirea de la plata impozitului pe cladiri se aplica doar cladirii folosite ca domiciliu”, prevedea articolul 284, alin.6, din vechiul Cod Fiscal. Dar sa ramanem doar la cazul veteranilor de razboi. Asadar, indiferent de cate proprietati avea, un veteran de razboi era scutit doar de impozitul pentru locuinta trecuta in buletin, informeazaAdevarul.

Avocatul Poporului se muta la Parlament. De la porumbei, la lilieci.Conducerea Camerei Deputaților a aprobat, ieri, atribuirea Avocatului Poporului unui spațiu din Palatul Parlamentului, parter și etaj. Victor Ciorbea s-ar putea să aibă surprize După aproape doi ani de rugăminți, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, și-a văzut visul cu ochii: se mută. Și nu oriunde, ci la Palatul Parlamentului împreună cu deputații, senatorii și judecătorii Curții Constituționale. Ciorbea s-a plâns în mai multe rânduri că sediul în care funcţionează acum Avocatul Poporului, din str. Eugeniu Carada, nr. 3, ”este totalmente impropriu funcţionării instituţiei, care trebuie să fie deschisă cetăţeanului şi dotată cu resurse logistice şi umane”. Potrivit acestuia, clădirea necesită importante lucrări de consolidare şi reparaţii care nu pot fi finanţate în condiţiile actualei administrări. Ciorbea a scris Parlamentului şi că adjunctul Avocatului Poporului ocupă împreună cu alți angajaţi ”o chilie” situată în curtea interioară‚ ”înconjurată de diverse crâşme”, relateazaEVZ.

PSD si ALDE amana discutia despre o motiune de cenzura.Liviu Dragnea a anuntat, joi, ca PSD si ALDE nu vor initia, deocamdata, o motiune de cenzura intrucat Guvernul s-a angajat sa remedieze situatia veteranilor de razboi si vaduvelor acestora, insa cele doua partide isi rezerva dreptul de a relua discutia daca promisiunile nu sunt indeplinite sau daca apar alte motive de nemultumire sau se agraveaza altele, informeaza News.ro. La incheierea discutiilor dintre presedintele PSD si copresedintii ALDE, Liviu Dragnea a anuntat ca, deocamdata, cele doua formatiuni nu vor initia o motiune de cenzura, dupa ce au luat act de declaratia de joi lui Dacian Ciolos potrivit careia Guvernul va lua masuri de rezolvarea a situatiei fiscale a veteranilor de razboi, vaduvelor lor si persoanelor cu handicap. ”Am luat act impreuna de declaratia premierului Dacian Ciolos in legatura cu (…) taierea drepturilor pentru unele categorii sociale, respectiv veteranii de razboi, vaduvele veteranilor de razboi si persoanelor cu handicap. Am inteles ca premierul intentioneaza sa intreprinda modificari necesare in actele normative aferente – este vorba de Codul Fiscal si Hotararea de Guvern – in asa fel incat in final veteranii si persoanele cu disabilitati sa aiba aceste drepturi garantate si nimeni (…) sa nu mai initieze un act normativ care sa puna sub semnul intrebarii aceste drepturi”, a declarat Liviu Dragnea, citat deRomania Libera.

Cum incearca Liviu Dragnea sa ajunga premier.Desi le-a cerut colegilor sai din PSD sa nu se viseze ministri pana nu se vad cu alegerile castigate, presedintele partidului nu exclude ca el sa fie o varianta pentru Palatul Victoria, mizand pe sprijinul ALDE Presedintele PSD , condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare (in dosarul ”Frauda la Referendum”) – nu exclude sa fie chiar el viitoarea propunere de premier, daca PSD si ALDE vor obtine, la alegerile parlamentare, 50 plus 1 din voturile romanilor. Potrivit surselor EVZ, printre liderii de la Kiseleff este de notorietate ca (inca din 2014) marele vis al lui Dragnea a fost si este sa ajunga premier, insa seful pesedistilor e constient ca recenta sa condamnare ridica numeroase semne de intrebare asupra unui astfel de scenariu. Cu toate acestea, Liviu Dragnea a apreciat in intalnirile cu colegii sai ca el ar fi cea mai buna varianta de premier. Pentru asta, ar vrea sa-l convinga pe Tariceanu sa-l ajute sa ajunga la Palatul Victoria, oferind la schimb ministere si agentii guvernamentale, anuntaEVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro