Sari direct la conținut

Politica de carton

Adevarul

Primul succes in afaceri al lui Dan Voiculescu l-a constituit vanzarea de carton asfaltat pe piata germana.

Desemnat, la inceputul carierei de „lucrator in comertul exterior”, sa raspunda de sectorul materiale hidroizolante, a avut ideea, de milioane de dolari, dupa cum el insusi declara amintindu-si acele vremuri, sa taie benzile de carton asfaltat la latimi mai mici decat standardul de fabricatie in Romania, ceea ce i-a incantat pe antreprenorii nemti.

De atunci, succesele nu l-au ocolit pe Dan Voiculescu, propulsandu-l in fruntea tuturor clasamentelor celor mai bogati si influenti oameni de afaceri romani. Ca lider de partid, Dan Voiculescu a condus PUR ca pe propria afacere. Criteriul fundamental: profitul maxim din orice tranzactie. Cu sase la suta la locale, umanistii s-au asezat la masa negocierilor si cu Alianta DA, si cu PSD.

De la Alianta au obtinut 8 senatori si 12 deputati. PSD a propus 22 de deputati si 10 senatori, locuri eligibile pe liste comune. Cu o oferta de 32 de locuri in viitorul Parlament, fata de numai 20, cat acceptase Alianta, PSD a castigat licitatia pentru PUR.

Iar ca bonus, social-democratii mai pot pune la dispozitia partenerilor politici posturi in viitorul guvern, daca vor obtine un nou mandat la Palatul Victoria. Ar mai fi fost si posibilitatea ca PUR sa participe pe liste proprii la viitoarele alegeri, asa cum conducerea partidului a promis propriului electorat in ultimul an de zile.

Dan Voiculescu nu a vrut sa-si asume nici un risc in aceasta afacere. Nu avea nici o garantie ca, in toamna, partidul sau va inregistra scorul de la locale, peste pragul electoral. A cerut liderilor din teritoriu sa ratifice intelegerea cu PSD, iar oamenii sai de incredere s-au straduit sa convinga ca asta e calea cea justa. Performerii partidului din locale s-au trezit intr-o situatie imposibila.

Romeo Stavarache, invingatorul „odiosului” baron Sechelariu, va trebui sa se intoarca in bratele pesedistilor, care, in campania electorala, nu au ezitat sa-i arunce un travestit in brate pentru a arata bacauanilor ca sunt pe cale sa voteze un pervers.

La acest gand, primarul Bacaului a izbucnit in lacrimi, consolat prea putin de vorbele sefului sau de partid ca se vor cauta solutii pentru „salvgardarea” popularitatii dobandite la locale. In judetele unde umanistii au inregistrat rezultate peste media nationala, organizatiile locale au castigat atacand coruptia baronilor PSD.

„In teritoriu, pesedistii au adoptat o atitudine aroganta, de stapan”, acuza Dan Voiculescu de la Bucuresti. In anul scurs de la iesirea umanistilor de la guvernare, PUR si PSD nu s-au menajat deloc la nivelul declaratiilor publice. Umanistii nu i-au scos pe fostii lor aliati din „ciocoi”, iar PSD a facut ce stie mai bine, racoland parlamentari si organizatii teritoriale PUR la gramada.

La ultima mare intrunire a umanistilor, inainte de locale, membrii PUR au fost nevoiti sa-l aplaude si sa-l ovationeze, in valuri de confeti si de baloane, pe strategul american Dick Morris, care califica PSD drept partid stalinist. Strategul si-a luat banii si a plecat in America, iar aplaudacii umanisti au ramas cu „stalinistii”. Pentru PSD, pretul de achizitie al PUR este foarte piperat.

Cele 32 de locuri oferite reprezinta mult peste cota de 10 la suta anuntata pentru viitorii aliati. Iar PSD nu mai are de unde sa fie atat de generos. Ca sa dea atatea locuri umanistilor, PSD trebuie sa le ia de pe propriile liste.

Tot de acolo se mai rezerva 30 la suta pentru tineri, un sfert pentru femei si inca 10 la suta la dispozitia conducerii partidului pentru alte personalitati, cum ar fi presedintele Ion Iliescu si oamenii sai.

Marea tevatura a alegerilor preliminare, ca dovada a democratizarii si restructurarii partidului, s-a facut pentru o cincime din locurile pe liste! A ceda atatea pozitii eligibile in favoarea umanistilor va tensiona si mai mult randurile social-democratilor, si asa bulversati de perspectiva ca multi vor ramane pe dinafara.

Adrian Nastase s-a grabit sa linisteasca apele declarand ca umanistii vor aduce in noua alianta propriul electorat.

Care electorat? Cel de orientare de centru- dreapta, reprezentantii micilor intreprinzatori si ai clasei de mijloc pe care s-au bazat umanistii si care au votat impotriva baronilor PSD? Intoarcerea la prima dragoste va costa PUR jumatate din electoratul sau de 5-6 la suta, dupa cum arata primele evaluari sociologice.

Cele mai puternice organizatii PUR sunt in deriva, iar Romeo Stavarache a anuntat deja ca nu va sustine lista PSD la parlamentare. In aceste conditii, PSD a platit cu 32 de locuri, nu aportul electoral al PUR, ci pe cel al trustului de presa al lui Dan Voiculescu. Lui Adrian Nastase i s-a parut ca pretul este corect.

Fata de alegerile din 2000, cand a obtinut de la PSD patru senatori si sase deputati, tranzactia din 2004 este mult mai profitabila pentru partidul lui Dan Voiculescu. O crestere a profitului de 300 la suta.

Dar spre deosebire de afacerile cu carton asfaltat, ciment sau orice altceva, in politica se mai vehiculeaza si sperantele oamenilor, oricat de cinica sau de murdara se afirma ca este politica. Fara sperante, nimeni nu ar mai veni la urna de vot. Alesii reprezinta aceste sperante si este numai vina lor ca isi bat joc de ele.

In viitorul parlament, 32 de senatori si deputati vor fi reprezentantii personali ai lui Dan Voiculescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro