Sari direct la conținut

Politicieni pro si contra transformarii UDMR in partid

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Ideea transformarii UDMR in partid politic agita spiritele in comunitatea maghiara. In timp ce unii dintre liderii Uniunii pledeaza pentru avantajele care ar rezulta din aceasta transformare, ceilalti agita pericolul ramanerii in afara Parlamentului.

Partizanii transformarii UDMR in partid politic sunt ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, care este si vicepresedinte executiv al Uniunii, si ministrul-delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, unul dintre liderii filialei din Hunedoara.

Impotriva ideii s-a pronuntat deja cel mai influent politician maghiar, vicepremierul Marko Bela, cel care conduce de un deceniu si jumatate, cu o mana de fier, destinele Uniunii. O eventuala decizie ar urma sa fie luata la viitorul congres la UDMR.

In prezent, Uniunea functioneaza ca o organizatie culturala a comunitatii maghiare. Ea a luat fiinta printr-o decizie a Judecatoriei Bistrita, nu printr-o sentinta a Tribunalului Bucuresti, la fel ca si celelalte formatiuni politice reprezentate in Parlament.

Partizanii transformarii UDMR intr-un partid politic sustin ca in acest mod s-ar sfarsi ambiguitatea nascuta din dublul caracter, politic si cultural, al Uniunii. In plus, actiunea ar avea avantajul ca ar aduce o serie de clarificari doctrinare.

In prezent, grupul politic predominant este cel crestin-democrat, condus de presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, adica un soi de parlament intern al UDMR, senatorul Gyorgy Frunda.

In UDMR exista, insa, si alte grupari politice, cum ar fi, de pilda, Cercul Liberal, condus de senatorul clujean Peter Eckstein-Kovacs (fost ministru al Minoritatilor Nationale in timpul guvernarii CDR), Grupul Socialist, condus de fostul consilier local din Cluj-Napoca Ildiko Bucur, ori formatiunea nationalista Platforma Edificarii Nationale, in fruntea careia se afla fostul deputat clujean Karol Vekov.

Aceasta platforma este, de fapt, nucleul fostului Partid Crestin-Democrat Maghiar, care a fuzionat, la inceputul anilor 1990, cu UDMR.

Grupuri care ar putea deveni dizidente

In varianta transformarii UDMR intr-un partid politic, aceste grupuri s-ar putea desprinde din Uniune. De pilda, senatorul Peter Eckstein-Kovacs si sustinatorii sai s-ar putea inscrie in PNL.

Parlamentarul a renuntat deja la sansa de a activa ca euroobservator pentru simplul motiv ca ar fi fost obligat sa activeze in cadrul grupului Partidului Popular European, formatiune la care este afiliata Uniunea.

Grupul Socialist ar putea fuziona cu PSD, iar gruparea nationalista condusa de Karol Vekov ar putea sa se afilieze viitorului Partid Civic Maghiar, pe care vor sa il infiinteze liderii Uniunii Civice a Maghiarilor, o formatiune concurenta a UDMR si care este condusa de primarul din Odorheiul Secuiesc, Jeno Szasz.

De altfel, Partidul Civic Maghiar ar putea sa ia un numar semnificativ din voturile UDMR din zona Secuimii. Nu ar fi pentru prima data cand s-ar intampla asa ceva.

In Targu-Mures a functionat multa vreme Partidul Liberal-Democrat al Maghiarilor, care a reusit sa adune la alegerile locale un numar suficient de voturi incat sa priveze Uniunea lui Marko Bela de sansa de a desemna primarul municipiului. In prezent, aceasta formatiune se numeste Uniunea Secuilor din Romania.

Adversarii transformarii UDMR intr-un partid politic se tem in acest context ca Uniunea nu va reusi sa adune un numar suficient de voturi pentru a intra in Parlament. Ingrijorati, ei vorbesc deja despre posibilitatea scaderii pragului electoral de la cinci la trei la suta.

In plus, UDMR si-ar pierde posibilitatea de a actiona ca o organizatie-umbrela a comunitatii maghiare. In prezent, liderii Uniunii controleaza Fundatia „Communitas”, care administreaza fondurile guvernamentale romanesti oferite acestei comunitati. De altfel, sediul prezidiului executiv al UDMR este chiar cel al „Communitas”.

Tot liderii UDMR conduc si subcuratoriul din Transilvania al Fundatiei Maghiare „Ilyes”, prin care se deruleaza finantarile oferite de Guvernul de la Budapesta maghiarilor din Diaspora. Daca UDMR ar deveni partid politic, fondurile respective ar fi mai greu de controlat.

In aceasta ipoteza, marele castigator ar fi episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes, fost presedinte de onoare al UDMR, care conduce in prezent Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania. Desi se afla in relatii reci cu Marko Bela, Tokes a incercat de mai multa vreme sa isi asume rolul de mediator suprem in comunitatea maghiara. El ar putea sa joace rolul de arbitru intre UDMR si Partidul Civic Maghiar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro