Sari direct la conținut

Politicile de mediu ale Casei Albe pot lovi o Europă tot mai dependentă de gazele americane / Cum schimbă UE un risc energetic cu altul

HotNews.ro
Terminal LNG, Foto: Mischa Keijser / ImageSource / Profimedia
Terminal LNG, Foto: Mischa Keijser / ImageSource / Profimedia

​Decizia preşedintelui american Joe Biden, de săptămâna trecută, de a suspenda aprobarea de noi licențe pentru construirea unor terminale de export a gazelor lichefiate (LNG), invocând „ameninţarea” climatică, nu este o veste prea plăcută pentru Europa. Uniunea Europeană a scăpat, în doar doi ani, de dependența de gazele rusești, iar înlocuitorul său preferat a devenit gazul lichefiat american. Pentru următorii șase ani este estimată creșterea masivă a importurilor de gaze americane, astfel încât experții au ajuns să se întrebe dacă nu cumva Europa ar putea să se confrunte cu un exces de investiții în terminale de gaze lichefiate (LNG).

Unde ne aflăm, cât de dependentă a devenit Europa de gazele americane

În ultimii ani, SUA au devenit principalul furnizor de gaze lichefiate în Europa, reprezentând 28% din importuri în 2021, 43% în 2022 și 46% în 2023, spun analiștii de la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEAF). SUA plănuiesc noi terminale și sporirea capacității de export. Luând în considerare doar terminalele LNG care se află deja în construcție, până în 2030 capacitatea de export a americanilor va ajunge la aproximativ 238 de miliarde de metri cubi. Această cifră este cu 76% mai mare decât cererea europeană de gaze lichefiate estimată la nivelul anului 2030.

Mai mult, dacă ar fi construite toate terminalele LNG plănuite de SUA, până în 2030 s-ar ajunge la o capacitate de 465 miliarde de metri cubi, peste cererea de gaz estimată a întregii Europe, de aproximativ 392 miliarde metri cubi.

În acest context, tot mai mulți analiști au început să spună că Europa ar putea ajunge la exces de gaze lichefiate și o infrastructură supraabundentă până în 2030. Nu a trecut mult timp de când a început să fie vehiculată această idee și președintele american a pus pe pauză viitoare posibile inevestiții, pe motiv de securitate climatică.

Pauza nu va afecta terminalele aflate deja în construcție sau în exploatare, ci doar amenință unele dintre proiectele masive prevăzute pentru următorii șase ani.

Însă, decizia Casei Albe de a suspenda licențele pentru noi terminale va duce la amânarea acestor planuri.

“O dependență exagerată, chiar și de o națiune prietenă, creează riscuri” / Analiștii dau de înțeles că ar fi de preferat regenerabilele

Gazul din SUA este văzut pe scară largă ca fiind din abundență și agreabil din punct de vedere politic, spun analiștii de la Bloomberg, citați de The Business Standard. Aceștia comentează faptul că în loc să se concentreze pe înlocuirea gazului rusesc cu surse regenerabile, Europa se orientează tot mai mult către gazul american, ceea ce este riscant. “O dependență exagerată, chiar și de o națiune prietenă, creează riscuri”, cred analiștii Bloomberg.

Aceștia dau de înțeles că ar fi de preferat ca Europa să se concentreze pe regenerabile în loc să devină tot mai dependentă de gazele americane. “Decizia Uniunii Europene de a schimba gazul rusesc cu LNG american, în loc de a se concentra pe sursele regenerabile, arată că securitatea sa energetică rămâne dependentă de factori externi, aflați în afara controlului său, cum ar fi sezonul uraganelor din Atlantic sau politicile de la Washington”, spun analiștii Bloomberg, care cred că sistemul energetic european este în continuare vulnerabil și expus șocurilor.

Europa ar putea să-și piardă încrederea în promisiunile administrației americane

Ei amintesc cum a umflat Rusia prețurile la gaze chiar înainte de invadarea Ucrainei. Cu câteva luni înainte de a ataca Ucraina, Rusia a redus livrările de gaze prin conducte și a încetat să ofere volume pe piețele spot, mișcări tactice menite să crească prețurile. La două săptămâni după invadarea Ucrainei, UE a stabilit un plan de înlocuire a gazului rusesc, cel american fiind alegerea pentru umplerea golului.

Europa are o atitudine pozitivă față de producătorii americani de gaze lichefiate, însă este posibil ca această apreciere să scadă odată cu ultima mișcare a președintelui Joe Biden. După ce Rusia a invadat Ucraina, administrația americană a promis Uniunii Europene să analizeze rapid cererile pentru orice noi capacități de export, însă anunțul lui Joe Biden poate altera încrederea în acel angajament.

Este posibil, însă, ca în situația în care va fi reales, Biden să revină asupra deciziei și să permită reluarea procesului de acordare a noi licențe pentru gazele lichefiate. Dacă va câștiga președinția americană un republican, precum Donald Trump, decizia va fi „aproape sigur anulată” la începutul lui 2025, crede David Seduski, specialist în piața gazelor.

Dar nici măcar o victorie a lui Trump nu ar fi un semn sigur pentru creșterea exporturilor de gaze în Europa. În perioada petrecută la Casa Albă, Trump s-a dovedit dispus să folosească tactici de război comercial pentru a-și impune politicile, în special împotriva Chinei, și nu există nicio garanție că nu va face la fel și cu UE.

Securitatea climatică înainte de securitatea energetică

Preşedintele american Joe Biden a anunţat, săptămâna trecută, un moratoriu privind construirea de noi terminale de export de gaz natural lichefiat (GNL), invocând „ameninţarea” climatică, decizie care încetineşte o industrie accelerată, potrivit AFP.

„Această pauză privind autorizaţiile (pentru terminale) GNL ia în considerare ceea ce este cu adevărat criza climatică: o ameninţare existenţială”, a transmis liderul de la Casa Albă într-o declaraţie, potrivit Agerpres.

Anunţul survine în timp ce campania prezidenţială este în plină desfăşurare.

Potrivit AFP, o confruntare pare inevitabilă între Joe Biden, care în 2022 a promovat un plan masiv de finanţare a tranziţiei energetice, şi Donald Trump, care pune la îndoială însuşi principiul încălzirii globale, în ciuda unui consens ştiinţific.

„Republicanii ‘MAGA’ (sloganul lui Donald Trump) neagă urgenţa crizei climatice, condamnând poporul american la un viitor periculos, însă administraţia mea nu va rămâne pasivă”, a spus Biden. „Nu vom ceda în faţa intereselor particulare”, a adăugat el.

„Pe măsură ce exporturile cresc, trebuie să revizuim cererile de export în lumina celor mai recente analize economice, de mediu şi de securitate naţională”, a declarat secretarul Energiei, Jennifer Granholm, într-o conferinţă telefonică.

Anticipând un moratoriu, despre care au relatat mai multe media americane, organizaţia de mediu Sierra Club a declarat că o astfel de mişcare „ar reprezenta o schimbare pozitivă şi semnificativă a politicii”.

La începutul lunii decembrie, în marja conferinţei climatice COP28, peste 250 de organizaţii şi grupuri de mediu i-au cerut lui Joe Biden să nu mai autorizeze noi terminale GNL, reamintind că gazul natural este un combustibil fosil poluant.

Într-o scrisoare adresată joi lui Granholm, mai mulţi reprezentanţi ai industriei energetice din SUA i-au cerut acesteia să renunţe la moratoriu.

Aceştia au susţinut în special că industria gazelor naturale a creat locuri de muncă în Statele Unite şi a făcut posibilă asigurarea aprovizionării Europei, care a fost privată de gazul rusesc de la embargoul impus în urma invadării Ucrainei de către Moscova.

Moratoriul ar „fragiliza credibilitatea SUA şi ar ameninţa locurile de muncă americane”, a atras atenţia grupul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro