Sari direct la conținut

Politolog, despre posibilele efecte ale documentului în care se susține că elevul Nicușor Dan a colaborat cu Securitatea când avea 17 ani

HotNews.ro
Nicușor Dan, Foto: Hotnews
Nicușor Dan, Foto: Hotnews

Un document în care se susține că Nicușor Dan a colaborat cu Securitatea când avea 17 ani și a dat note despre colegii săi a fost furnizat presei luni pe filiera PSD.

În replică,actualul primar general spune că nu a avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea și că „în relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate”.

Pe de altă parte, un cercetător de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Mihai Demetriade, spune că documentul este „un fake, nici măcar bine făcut”.

Rugat de Hotnews să comenteze posibilele efecte ale apariției acestui document atribuit fostei Securități, politologul Cristian Pîrvulescu (foto) spune că acesta ar putea dezorienta o parte din electoratul care l-ar vota pe Nicușor Dan.

„Un asemenea document, subiect, poate să-l afecteze, pentru că deși electoratul USR e pro-occidental, anti-comunist, anti-Securitate, s-ar putea să-l dezorienteze. Pentru că există acum două subiecte care țintesc spre Nicușor Dan, acuzațiile legate de finanțarea campaniei din zona apropiată de Rusia, informație care nu rezistă la o analiză atentă și acum această informație. Dacă documentul nu este atribuit, nu are o sursă asumată, dacă nu vine oficial de la CNSAS, el pare mai degrabă o intoxicare de campanie. Ea creează semne de întrebare, ne așteptam să apară așa ceva în momentul în care diferența dintre principalii contracandidați – Nicușor Dan și Gabriela Firea – e mică. Revenind, nu cred că electoratul dur va reacționa fără să verifice, fără să se informeze, în absența unui răspuns oficial al instituției abilitate – CNSAS, dar electoratul pe care Nicușor Dan spera să-l atragă mai degrabă din zona lui Cristian Popescu-Piedone să fie influențat”, spune Cristian Pîrvulescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro