Sari direct la conținut

Polonezii sunt supărați că jurnalistul Poczobut, încarcerat în Belarus, nu a fost prins în schimbul de prizonieri

HotNews.ro
Radoslaw Sikorski, Foto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia
Radoslaw Sikorski, Foto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

Guvernul polonez și-a apărat vineri decizia de a elibera un prizonier spaniol de origine rusă în cadrul unui schimb istoric între Rusia și Occident, în timp ce soarta unui jurnalist polono-belarus încarcerat de Minsk stârnește îngrijorare, potrivit AFP.

Pentru a facilita cel mai important schimb de după Războiul Rece, Varșovia a eliberat un jurnalist independent spaniol acuzat de spionaj în favoarea Moscovei, care fusese arestat la frontiera ucraineană la câteva zile după invazia rusă a Ucrainei în februarie 2022.

Această decizie a provocat controverse, deoarece Polonia nu obținuse eliberarea jurnalistului Andrzej Poczobut, care se afla după gratii în Belarus.

Poczobut, în vârstă de 51 de ani, corespondent al marelui cotidian polonez Gazeta Wyborcza și membru activ al minorității poloneze din Belarus, a fost condamnat în februarie 2023 la opt ani de închisoare.

„Aș dori să vă asigur că eforturile de eliberare a altor deținuți politici, inclusiv Andrzej Poczobut, fac parte dintr-o procedură diferită”, a declarat vineri presei ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski.

„Mă gândesc la el în fiecare zi”, a adăugat ministrul, precizând că Varșovia continuă să depună eforturi pentru eliberarea sa, fără a oferi însă detalii.

Fostul ministru de interne Mariusz Kaminski, din partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) care a pierdut puterea în octombrie, a acuzat actualele autorități că nu au obținut „nimic în schimb” pentru eliberarea spionului rus.

„Negocierile privind un schimb de prizonieri între Rusia și Occident durează de cel puțin un an și jumătate”, a declarat Kaminski pe X, adăugând că a vorbit cu Washingtonul despre acest schimb atunci când era încă în funcție.

„Condiția noastră pentru schimbul de prizonieri a fost să îl recuperăm pe Andrzej Poczobut”, a spus el.

În schimbul de joi a fost inclus și cetățeanul german Rico Krieger, un medic în vârstă de 30 de ani care fusese de asemenea încarcerat în Belarus.

Vineri, deputații PiS au anunțat că au cerut guvernului explicații cu privire la măsurile luate pentru eliberarea dlui Poczobut.

Poczobut a relatat despre protestele în masă împotriva președintelui belarus Alexander Lukașenko și a refuzat să părăsească țara, în ciuda unei represiuni istorice împotriva disidenților.

Prietenii jurnalistului susțin că acesta nu primește medicamente în detenție, iar starea sa de sănătate se deteriorează.

Potrivit grupului pentru drepturile omului Viasna, aproximativ 1.400 de prizonieri politici se află încă după gratii în Belarus, un aliat apropiat al Moscovei.

INTERVIURILE HotNews.ro