Sari direct la conținut

Polonia anunță că are „datoria” de a doborî rachetele rusești deasupra Ucrainei, în ciuda opoziției NATO. „Sunteți bineveniți”, a transmis Kievul

HotNews.ro
Radoslaw Sikorski, Foto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia
Radoslaw Sikorski, Foto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

Ministrul polonez de Externe Radosław Sikorski a declarat într-un interviu pentru Financial Times că Varșovia are obligația de a asigura siguranța cetățenilor săi, indiferent de temerile că interceptările de rachete și drone deasupra teritoriului ucrainean ar putea implica NATO în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Polonia și alte țări care se învecinează cu Ucraina au „datoria” de a doborî rachetele rusești înainte ca acestea să intre în spațiul lor aerian, în ciuda opoziției NATO, a declarat ministrul polonez de externe.

„Apartenența la NATO nu prevalează asupra responsabilității fiecărei țări pentru protecția propriului spațiu aerian – este propria noastră datorie constituțională”, a declarat Radosław Sikorski.

„Personal, sunt de părere că, atunci când rachetele ostile sunt pe cale să intre în spațiul nostru aerian, ar fi legitimă autoapărarea, deoarece odată ce trec în spațiul nostru aerian, riscul ca resturile să rănească pe cineva este semnificativ”, a mai spus el, reiterând o poziție susținută anterior.

Polonia a semnat un acord bilateral de securitate cu Ucraina la începutul acestei veri, în care cele două țări s-au angajat să examineze „fezabilitatea unei posibile interceptări în spațiul aerian al Ucrainei a rachetelor și dronelor lansate în direcția teritoriului Poloniei, în urma procedurilor necesare convenite de statele și organizațiile implicate”.

Cu toate acestea, Jens Stoltenberg, secretarul general demisionar al NATO, a respins propunerea, observând riscul ca alianța „să devină parte a conflictului”.

Rachete, drone și fragmente de drone rusești în Polonia și România

Sikorski a insistat asupra dreptului țării sale de a intercepta proiectilele inamice după ce o dronă presupusă a fi a Rusiei a intrat în Polonia la 26 august. De atunci, autoritățile poloneze caută drona, care ar fi putut totuși să ajungă din nou pe teritoriul ucrainean după ce, probabil, a deviat de la curs în timpul unui atac rusesc masiv asupra Ucrainei.

Alte rachete au trecut prin Polonia de la invazia la scară largă începută în 2022, în timp ce dronele rusești au intrat recent și în spațiul aerian al României.

Sikorski a insistat asupra posibilității rănirii sau uciderii cetățenilor polonezi și a spus că este de preferat ca rachetele să fie doborâte la o altitudine mai mare deasupra Ucrainei.

„Ucrainenii ne-au spus: sunteți bineveniți”, a adăugat el.

Geoană: „Linia NATO este consecventă de la începutul războiului”

Unii oficiali occidentali se tem că o astfel de politică ar putea provoca represalii din partea Rusiei. Kievul a făcut presiuni asupra aliaților săi occidentali pentru a se implica mai mult în război, inclusiv prin furnizarea de acoperire de apărare aeriană deasupra Ucrainei de Vest de la baterii situate pe teritoriul NATO.

De asemenea, a făcut presiuni repetate asupra aliaților săi pentru a impune o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. NATO a respins astfel de apeluri, spunând că ar putea fi atras într-un conflict direct cu forțele ruse.

„Trebuie să facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina și să facem tot ce putem pentru a evita escaladarea. Și aici linia NATO este consecventă de la începutul războiului”, a spus Mircea Geoană, secretarul general adjunct demisionar al NATO, citat de Financial Times.

„Desigur, respectăm dreptul suveran al fiecărui aliat de a asigura securitatea națională. Dar, în cadrul NATO, ne consultăm întotdeauna înainte de a intra în ceva care ar putea avea consecințe asupra noastră a tuturor – iar aliații noștri polonezi au fost întotdeauna impecabili în consultări în interiorul alianței”, a adăugat Geoană.

Liniile roșii „pot fi mutate”

Mulți ucraineni sunt încrezători că poziția NATO se va schimba în timp.

„Am văzut că unele linii roșii pot fi mutate”, a declarat Mikola Nazarov, analist de securitate în cadrul think-tank-ului Globsec din Kiev, referindu-se la deciziile capitalelor occidentale de a trimite rachete cu rază lungă de acțiune, tancuri moderne și avioane de luptă F-16.

„Ucrainenii fac multe presiuni pentru a permite Poloniei să intervină și pentru că Ucraina nu are resursele aeriene pentru a-și acoperi bine tot teritoriul, în special acum vestul Ucrainei”, a adăugat acesta.

INTERVIURILE HotNews.ro