Sari direct la conținut

Polonia construiește fortificații la granița cu Belarus: „Avem de-a face cu un război hibrid în desfășurare”

HotNews.ro
Donald Tusk, la granița dintre Polonia și Belarus, Foto: Pawel Supernak / PAP / Profimedia
Donald Tusk, la granița dintre Polonia și Belarus, Foto: Pawel Supernak / PAP / Profimedia

Polonia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe din estul țării, întrucât se confruntă cu ceea ce numește un „război hibrid” în creștere care se manifestă prin migrația ilegală din Belarus, a declarat sâmbătă premierul polonez Donald Tusk, citat de Reuters.

Tusk nu a oferit detalii despre acțiunile planificate și nici despre fondurile care vor fi alocate, dar a spus că atunci când este vorba de securitatea Poloniei, nu vor fi „limite”.

„Granița polono-belarusă este un loc unic datorită presiunii imigrației ilegale. De fapt, avem de-a face cu un război hibrid în desfășurare”, a spus premierul în timp ce vizita granița, unde s-a întâlnit cu soldați și grăniceri.

„Vreau să nu existe nicio îndoială aici – o țară cu intenții din ce în ce mai agresive față de Polonia, precum Belarus, co-organizează această practică la granița poloneză”, a explicat Tusk.

Guvernul anterior al Poloniei și Uniunea Europeană au acuzat în 2021 Belarus că a organizat un flux de migranți pentru a face presiuni asupra UE să ridice sancțiunile pe care le-a impus Minskului. Belarus a negat acuzațiile.

Încercările de trecere a graniței au continuat de atunci, cu cifre fluctuante în funcție de vreme. Poliția de frontieră poloneză spune că în prezent există aproximativ 300 de încercări de trecere ilegală pe zi.

Relațiile tensionate dintre cele două state s-au înrăutățit după invadarea de către Rusia a Ucrainei, Belarus găzduind trupe ruse care au intrat în 24 februarie 2022 în Ucraina.

Guvernul anterior a construit un gard la granița polono-belarusă care avea peste 180 km lungime și 5,5 metri înălțime, pentru a proteja împotriva migrației ilegale. El a fost completat de un sistem de camere și senzori care monitorizează frontiera.

Tusk a spus că noile fortificații vor fi de-a lungul „întregii granițe de est”, care ar putea cuprinde și Ucraina și Rusia – deși nu a oferit detalii.

„Nu este doar granița internă a Poloniei, ci și granița UE. Prin urmare, nu am nicio îndoială că toată Europa va trebui să investească în securitatea sa prin investiții în granița de est a Poloniei și în securitatea graniței noastre”, spuse Tusk.

Săptămâna aceasta, poliția de frontieră poloneză a anunțat miercuri că a arestat un dezertor din armata rusă, care a trecut ilegal în Polonia din Belarus.

Belarus și Rusia sunt membre ale unei alianțe militare ce reunește mai multe țări din fosta Uniune Sovietică. De altfel, Moscova și Minsk sunt parteneri foarte apropiați în materie de apărare, iar președintele belarus Aleksandr Lukașenko a permis forțelor rusești să atace Ucraina de pe teritoriul său în februarie 2022, în condițiile în care zeci de mii de soldați ruși erau staționați în țara sa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro