Sari direct la conținut

Polonia: Parlamentul respinge la limită dezincriminarea asistenței pentru avort

HotNews.ro
protest in Polonia fata de legea anti-avort dupa moartea unei alte femei insarcinate, Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia
Protest in Polonia fata de legea anti-avort dupa moartea unei alte femei insarcinate, Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia

Parlamentul polonez a respins un proiect de lege care viza dezincriminarea tuturor formelor de asistență pentru avort, care rămâne practic ilegală în Polonia, potrivit AFP.

Aproximativ 218 deputați au votat împotriva acestei propuneri de liberalizare a codului penal, în comparație cu 215 care au susținut-o. Prin urmare, asistența pentru avort rămâne pedepsită cu trei ani de închisoare în Polonia, o țară cu o puternică tradiție catolică.

Acesta este primul și cel mai prudent dintre cele patru proiecte de lege care vizează liberalizarea accesului la avort în Polonia, prezentate de membrii coaliției pro-europene aflate la putere, pe fondul unor diviziuni profunde privind relaxarea unora dintre cele mai restrictive reglementări din Europa.

Alianța partidelor pro-europene a venit la putere în octombrie, promițând legalizarea avortului, care în prezent este permis doar dacă sarcina este rezultatul unei agresiuni sexuale sau al incestului sau dacă reprezintă o amenințare directă pentru viața sau sănătatea mamei.

Textul supus la vot vineri a fost respins cu voturile partidului naționalist-conservator Lege și Justiție (PiS) și ale formațiunii de extremă dreapta Konfederacja, două mari grupuri de opoziție, precum și cu cele ale unor deputați din partidul țărănesc PSL (creștin-democrat), membru al coaliției de guvernare.

Celelalte trei texte, care sunt încă dezbătute în comisiile parlamentare, propun accesul direct la avort, deși în moduri diferite.

Săptămâna aceasta, președintele Andrzej Duda, un aliat apropiat al PiS, a avertizat că va folosi dreptul de veto pentru a bloca aceste texte.

INTERVIURILE HotNews.ro