Sari direct la conținut

Pompierul Trump

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Alegerile americane lasa in urma o tara mai divizata ca niciodata si ne prezinta un Trump venit cu stingatorul in mana la discursul de invingator. Presa a notat deja schimbarea de discurs de indata ca Trump a dat jos haina de candidat imbracand-o cea de presedinte. Atentie insa la apelul sau la unitate, deoarece aceasta va fi cea mai dificila sarcina a noului presedinte: sa se impace cu societatea americana, pe care tocmai a aruncat-o in aer.

„Este momentul să ne unim, pentru a fi o naţiune unită. Mă angajez să fiu preşedintele tuturor americanilor. Pentru cei care au ales să nu mă susţină, lansez un apel de a colabora pentru unificarea ţării”, a adăugat Trump, care a mai spus ca America trebuie sa-si vindece ranile dezbinarii.

“Trebuie sa ne intelegem”, a exclamat noul presedinte, dar tocmai asta va fi marea problema a societatii americane. Focul odata aprins si intetit nu se poate stinge peste noapte.

Si Hillary Clinton a tinut sa mentioneze in primul discurs de dupa infrangere: „Am observat ca natiunea noastra este mai dezbinata decat credeam.”

Aici trebuie spus ca noul presedinte a jucat cu maxim cinism rolul pompierului incediator. Trump a divizat tara intre albi si negri, intre bastinasi si imigranti, intre crestini si musulmani, intre barbati si femei. Tot el va avea acum dificila sarcina de a ingropa securea razboiului.

Asta va fi cam complicat si se vede din reactiile virulente de neacceptare a noului presedinte venite din tabara Clinton. Mii de studenti au iesit miercuri in strada in cateva campusuri din Oregon si California, au cerut suspendarea lui Trump si s-au manifestat violent.

Un foarte bun prieten a avut ocazia sa observe campania si alegerile la fata locului. Mi-a marturisit ca atmosfera din America acestor zile aminteste cumva de vara lui 2012 din Romania profund polarizata intre basisti si anti-basisti.

“Discut cu oameni in stanga si-n dreapta si sunt socat nu neaparat de fanatismul cu care tin la unul sau altul dintre candidati, dar mai ales de cat de tare il injura, urasc, blestema pe celalalt. Am fost aici si la alegerile din 2008, cand a iesit Barak Obama, nu era nici pe departe asa. Nu se mai inteleg prietenii intre ei, parintii cu copiii, colegii intre ei. Sper sa le treaca rapid incrancenarea asta, nu e deloc specifica americanilor”, este marturia amicului meu despre ce a vazut si trait in aceste zile la New York.

Cum s-a ajuns la polarizarea extrema a societatii americane? Valentin Naumescu si Cristian Pantazi au explicat deja in textele lor cauzele dezbinarii. In esenta, totul se reduce la contrareactia extrema generata de corectitudinea politica dusa la extrem. Orice forta din societate va genera mai devreme sau mai tarziu o contrareactie violenta daca incearca sa impuna un set de valori sau politici fara explicatii indestulatoare, in mod arbitrar si fara a menaja pe cat posibil sensibilitatile celorlalti. Nu poti face America great again pund o jumatate din societate sa se lupte cu cealalta.

Am vazut acest fenomen si in Romania de mai multe ori in special in mandatul lui Traian Basescu, cu masuri reformiste impuse in forta urmate de contrareforme catastrofale. Vedem cu ochii nostri cum unele excesele din lupta anticoruptie genereaza alt tip de excese, cum politicile care nu intrunesc consens au viata scurta si cum scandalul politic de dragul galagiei genereaza doar emotie publica si mult fum, dar foarte putina eficienta.

Pentru administratia Trump aceasta va reprezenta pentru moment marea prioritate: calmarea societatii, temperarea exceselor din campanie si inchiderea ranilor care inca sangereaza dupa un razboi urat, cum America n-a mai cunoscut pana azi. Dar pacea sociala nu se poate obtine usor, fara a genera dezamagiri in tabara sustinatorilor lui Trump tocmai din cauza pozitiilor sale radicale cu care si-a obisnuit electoratul. Odata abandonate, noul presedinte risca sa produca dezamagiri la fel de mari ca excesele cu care a generat radicalizarea alegatorilor si valul de entuziasm.

Si, ca intr-un film cunoscut noua, pompierul incendiator Trump ajunge din nou, de aceasta data in calitate de presedinte al Statelor Unite, la mana televiziunilor si trusturilor media care l-au desfiintat in campanie. Va continua lupta cu mogulii media asa cum a promis sau se va cuminti pentru a le castiga bunavointa in dificila sarcina de a unifica o America rupta in doua?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro