Ponta si comoara hotilor
Premierul Victor Ponta asigura populatia ca nu vom avea noi taxe anul viitor, dar va fi greu sa peticeasca sacul din care a curs cu pomeni in campania electorala. Pariul sau astazi este elaborarea unui proiect de buget pana in 10 decembrie care sa nu ridice mai tare valul impotriva sa. In acelasi timp, va trebui sa multumeasca troica FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, aflata in aceste zile la Bucuresti special pentru buget. Complicata afacere, mai ales ca bani se gasesc tot mai greu. Chiar si asa, langa Ponta zace o adevarata comoara de care nu se atinge nimeni. Trebuie doar sa intinda mana si sa o ia, daca gaseste putina vointa politica.
Nu sunt economist, nu ma pricep la finantele tarii. Dar nu inteleg de ce as mai plati noi taxe unui guvern care refuza sa recupereze sute si sute de milioane de euro cat reprezinta prejudiciile aduse statului stabilitate deja de instante prin hotarari definitive pronuntate in ultimii ani in cauzele penale?
De ce mi-as face eu, contribuabil cinstit, datoria fata de stat cand statul, prin institutiile sale, tine cu borfasii? Daca oricare dintre noi ajunge dator la fisc cu doi lei, a dou zi are conturile proprite. Constatam insa ca acelasi fisc vigilent nu mai are nici o reactie in fata unor hoti dovediti in instanta, refuzand sa puna in aplicare hotararile judecatoresti. Sau, cu maxima indulgenta spus, nu se arata nici pe departe la fel de diligent in cazul lor.
Ca sa va faceti o idee, procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, spunea intr-un interviu ca acesti bani reprezinta cam o treime din bugetul sanatatii pe un an. Fiscul a recuperat cam 5% din sutele de milioane de euro. Vedeti mai jos un tebel realizat de EFOR cat se poate de relevant
Nu exista nici o justificare, nici un motiv acceptabil pentru care aceste sume sa nu fie intoarse la bugetul de stat. Am participat acum doua zile la un seminar organizat de ExpertForum pe tema confiscarii extinse (alt subiect care merita dezbatut pe larg, dar cu alta ocazie), unde balbalielile unui reprezentant al fiscului au reusit sa-i enerveze pe toti cei prezenti.
N-a inteles nimeni ce opreste fiscul sa execute hotararile definitive in cauze penale, sa vanda case, masini, alte bunuri puse sub sechestru in timpul urmaririi penale, sa recupereze prejudicii, sa operez e confiscari daca ele au fost dispuse de instanta. De ce i-ar lasa pe coruptii mari si mici, pe evazionisti cu tunurile de milioane de euro date statului?
Simt nevoia sa subliniez: vorbim de prejudicii de recuperat sau confiscari stabilite prin hotarari judecatoresti definitive. Acestea trebuie puse in executare, dar acest lucru nu se intampla in majoritatea cazurilor iar responsabili sunt cei de la ANAF. Altfel spus, Romania are astazi o justitie functionala, subminata insa de o institutie a executivului, cum bine remarca Laura Stefan.
Nu ne mai incanta de multa vreme simpla sanctiune morala – trimiterea la inchisoare pentru un an doi, trei. Vrem mai multa eficienta. Vrem ca banii furati sa se intoarca la buget pentru ca ei au fost luati de la autostrazi, scoli, spitale, adica de la noi. Vrem ca, acolo unde este cazul, sa opereze confiscarea extinsa deoarece Romania dispune din 2012 de legi care permit asta.
Daca Romania nu va face in mod hotarat si pasul urmator, toti coruptii sau evazionistii isi vor face urmatoarea socoteala simpla: aha, deci daca fur statul de cateva milioane de euro, risc maxim doi-trei ani de inchisoare. Merita? Cei mai multi vor raspunde ca da, evident, din moment ce raman tot restul vietii cu atata banet.
Pe scurt, fiscul trebuie pus serios la treaba. Premierul Victor Ponta a facut mare caz de intarirea disciplinei fiscale din primele zile de guvenare. Foarte bine. Dar inainte sa jumuleasca populatia cu noi taxe si impozite, sa se uite putin in ograda sa, sa-si trimita zapcii inclusiv dupa banii hotilor dovediti.
Aud de la oameni importanti din mediul de afaceri ca la Guvern, in foamea lui eterna de bani, s-a discutat la modul foarte serios calcularea retroactiva a unei noi grile de impozitare pentru IMM-uri. Inteleg ca Guvernul nu stie sa incropeasca un buget decat luand noua lei de la cei care produc zece. Ar fi de-a dreptul ridicol sa mai acceptam asa ceva cata vreme statul abia daca s-a atins de sutele de milioane de euro pe care era obligat sa le recupereze.
Alte tari, ca Anglia, raporteaza cu mandrie sume care au sarit de suta de milioane de lire sterline. Au avut si aceste tari perioadele lor de paralizie institutionala in absenta unor parghii legislative, cand fiscul taxa banii traficantilor de droguri insa nu-i confisca dar aceste vremuri s-au cam dus. Azi Romania dispune de institutii, de legi si de instante care dispun recuperari de prejudicii, confiscari sau chiar confiscari extinse (trei pana acum). Mai este nevoie ca si Guvernul, prin institutiile lui, sa-si faca treaba, altfel risipim o multime de resurse pentru a trimite oameni la inchisoare (alta cheltuiala), ceea ce nu-i suficient. Trebuie sa le luam si banii.
Ce ar putea sa faca Victor Ponta? Ca premier, poate sa-i ceara sefului ANAF sa infiinteze printr-un simplu ordin intern o directie speciala care se ocupa exclusiv cu recuperarea prejudiciilor din dosarele penale. Nu e nevoie de insitutii noi, astea dureaza pana le pui pe picioare. Noua directie mai are nevoie de un cont special, deoarece acum banii recuperati cauze penale se pierd in cosul comun de incasari. N-are decat apoi sa le stabileasca obiective si sa treaca la demiteri cand ele nu sunt atinse.
Uite, Ponta, niste bani usor de luat. Eziti de teama nu-ti sara tot partidul in cap? Sau speri ca poporul va inghiti la nesfarsit ca voi, politicienii, sa tot furati bani si noi sa tot peticim gaurile sacului? Ma tem insa ca, dupa 16 noiembrie, nu va mai fi chiar atat de usor. Vom sta cu totii cu ochii pe bugetul tau si pe banii furati. Revin: daca vedem ca tii mai departe cu borfasii, de ce ti-am mai plati vreun leu la bugetul tau?