Sari direct la conținut

Populația Chinei a scăzut în 2018, pentru prima oară în ultimii 70 de ani

HotNews.ro
Beijing, Foto: Constantin Barbu / HotNews
Beijing, Foto: Constantin Barbu / HotNews

Populația Chinei, cea mai mare din lume, a scăzut anul trecut pentru prima oară în ultimii cel puțin 70 de ani, potrivit experților, în ciuda abandonării politicii copilului unic, scrie AFP.

Cifrele oficiale nu vor fi cunoscute decât în ianuarie, dar specialistul Yi Fuxian, cercetător la Universitatea Wisconsin-Madison, estimează că populația Chinei a scăzut anul trecut cu 1,27 milioane de persoane.

Puțin, comparativ cu o populație totală de 1,39 miliarde de locuitori, dar o premieră în istoria Republicii Populare Chineze, fondată în 1949.

După politica de încurajare a natalității a fondatorului regimului comunist, Mao Tze Dun, China a demarat la sfârșitul anilor 1970 politica unicului copil, adeseori criticată pentru brutalitatea sa.

Dar, în fața îmbătrânirii populației, Beijingul permite din 2016 doi copii pentru toate familiile. Problema: în fața costurilor cu educația, sănătatea și locuințele, multe cupluri preferă un singur copil sau chiar niciunul.

„Turnantă istorică”

Rezultatul este un declin al nașterilor de 2,5 milioane anul trecut, spune Yi Fuxian, în condițiile în care Beijingul miza pe o creștere cu 790.000. Totalul ar fi trebuit să atingă 10,31 milioane pentru 2018.

În același timp, numărul deceselor a crescut cu 11,58 milioane, arată acest cercetător, care se bazează pe cifrele statisticilor locale.

Anul trecut reprezintă „o turnantă istorică pentru populația Chinei”, a declarat el, apreciind că tendința ar putea fi chiar „ireversibilă” ținând cont de reducerea numărului de femei la vârsta procreării.

„Populația Chinei a început să scadă pentru prima oară din 1949, problema îmbătrânirii se accelerează și dinamismul economiei scade”, notează el.

Criză demografică?

China intră într-o „criză demografică”, crede economistul Ren Zeping, de la grupul imobiliar Evergrande, în condițiile în care India ar urma să prindă din urmă China în câțiva ani în clasamentul celor mai populate țări din lume.

Populația cu vârsta de muncă (16 – 59 de ani) a scăzut cu aproape 5,5 milioane de persoane în 2017, un declin pentru al șaselea an consecutiv, pentru a ajunge la 902 milioane de persoane (65% din total).

Potrivit estimărilor guvernului, numărul persoanelor de 60 de ani sau mai mult ar urma să atingă 487 de milioane în 2050, respectiv 35% din total, față de 241 milioane (17,3%) la sfârșitul lui 2017.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro