Portavionul american care a pierdut 3 avioane de ultimă generație în Marea Roșie a fost rechemat la bază

Portavionul american „USS Harry S. Truman”, se îndreaptă spre casă, după o misiune prelungită și plină de evenimente, în cadrul căreia nava purtătoare de avioane de atac a participat la operațiuni de luptă împotriva rebelilor Houthi susținuți de Iran și a pierdut trei aeronave în urma unei serii de incidente, scrie Business Insider.
Un oficial din Pentagon a declarat luni pentru BI că portavionul a părăsit Marea Roșie și se află acum în Marea Mediterană, în drum spre casă. Deocamdată nu este clar când anume va ajunge portavionul la baza sa din Norfolk, Virginia.
Comandamentul Forței Aliate NATO Întrunite din Napoli a anunțat pe rețelele de socializare că portavionul și grupul său de luptă participă la exerciții maritime în Marea Mediterană. Pagini OSINT, specializate în culegerea de informații din surse deschise, au observat portavionul îndreptându-se spre nord prin Canalul Suez în weekend.
„USS Harry S. Truman” a ajuns în Orientul Mijlociu în decembrie și s-a confruntat, în lunile următoare, cu o serie de incidente, inclusiv pierderea a trei avioane de luptă F/A-18 „Super Hornet”, estimate la aproximativ 60 de milioane de dolari fiecare.
Avioanele F/A-18 „Super Hornet” sunt considerate cele mai sofisticate și capabile avioane de vânătoare și atac la sol multirol aflate în prezent în serviciul forțelor armate americane
Unul dintre avioane a fost doborât de un crucișător american
La sfârșitul lunii decembrie, crucișătorul purtător de rachete ghidate „USS Gettysburg”, parte a grupului de luptă condus de „Truman”, a doborât un F/A-18 deasupra Mării Roșii, într-un incident pe care armata americană l-a descris ca fiind un „caz aparent de foc amical”. Detaliile despre acest incident rămân limitate.
La mijlocul lunii februarie, Truman a intrat în coliziune cu o navă comercială de mari dimensiuni în Marea Mediterană, în apropiere de Port Said, Egipt. Portavionul a suferit avarii și a trebuit să navigheze spre o bază navală americană pentru reparații. Incidentul a dus la destituirea comandantului navei.
Câteva luni mai târziu, la sfârșitul lunii aprilie, când Truman se afla din nou în Marea Roșie, un F/A-18 și un aparat de remorcare au căzut peste bord în timp ce avionul era tractat către hangarul navei. Un marinar a fost nevoit să sară din carlingă cu puțin înainte ca avionul să cadă în apă. Unele rapoarte indică faptul că nava executa manevre de evitare în acel moment.
Puțin peste o săptămână mai târziu, la începutul lunii mai, un F/A-18 încerca să aterizeze pe puntea portavionului Truman, când cablul de oprire – firele groase negre care prind cârligul de coadă al avioanelor pentru a le încetini – a cedat. Avionul de luptă a căzut peste bord. Cei doi aviatori navali s-au ejectat în siguranță și au fost salvați de un elicopter.

SUA au declarat victoria împotriva rebelilor Houthi
Truman a fost unul dintre cele două portavioane ale Marinei SUA care au participat la operațiunile de luptă împotriva rebelilor Houthi din Yemen, în cadrul campaniei aeriene desfășurate timp de mai multe săptămâni, cunoscută sub numele de „Operațiunea Rough Rider”, pe care administrația Trump a suspendat-o brusc la începutul acestei luni.
„Houthi au anunțat (…) că nu mai vor să lupte. Pur și simplu nu mai vor să lupte. Și noi vom respecta asta. Vom opri bombardamentele, iar ei au capitulat”, a declarat Donald Trump în Biroul Oval în cadrul unor comentarii făcute pe 5 mai.
Rebelii Houthi au lansat o serie de atacuri asupra navelor comerciale din Marea Roșie ca parte a campaniei lor de susținere a luptei Hamas împotriva Israelului, începută după atacul sângeros ce a avut loc pe teritoriul israelian în data de 7 octombrie 2023.
Plecare portavionului „Truman” din Marea Roșie înseamnă că în Orientul Mijlociu a mai rămas doar un singur portavion american, „USS Carl Vinson”.
„Vinson” are un grup aerian mixt, care include F-35C, avion de luptă de generația a cincea, invizibil pentru radare, proiectat pentru operațiuni de pe portavioane.