Sari direct la conținut

Portretul psihologic al lui Dominique Pelicot, bărbatul care și-a drogat soția pentru a fi violată de zeci de bărbați: Voaiorismul „perversului manipulator”, disecat de experți

HotNews.ro
Unul dintre acuzați prezentându-se la procesul în care 51 de bărbați cu vârste cuprinse între 26 și 74 de ani sunt acuzați de viol. Dominique Pélicot este acuzat că și-a drogat soția, pe Gisele Pelicot, timp de zece ani și a îndemnat alți bărbați pe care i-a recrutat pe internet să o violeze / FOTO: Franz Chavaroche / Nice Matin / Bestimage / Profimedia
Unul dintre acuzați prezentându-se la procesul în care 51 de bărbați cu vârste cuprinse între 26 și 74 de ani sunt acuzați de viol. Dominique Pélicot este acuzat că și-a drogat soția, pe Gisele Pelicot, timp de zece ani și a îndemnat alți bărbați pe care i-a recrutat pe internet să o violeze / FOTO: Franz Chavaroche / Nice Matin / Bestimage / Profimedia

Experți psihiatrici au realizat luni portretul psihologic al lui Dominique Pelicot, septuagenarul francez acuzat că și-a drogat, violat soția, iar apoi a îndemnat alți zeci de bărbați să o abuzeze sexual, în timpul unei audieri în Avignon, unde are loc procesul unui dosar care a șocat Franța, relatează AFP.

„Voaiorismul face parte din dinamica sa psihosexuală”, rezumă psihologul Annabelle Montagne la audiere, descriind „egocentrismul” acuzatului și „înclinația sa de a-l considera pe celălalt ca pe un obiect care poate fi manipulat”.

Prin faptul că și-a drogat soția cu anxiolitice, el făcut-o pe Gisele Pelicot „total inertă, fără reacție”, pentru ca acuzatul să aducă zeci de bărbați să o violeze, din iulie 2011 până în octombrie 2020.

Dominique Pelicot, descris ca un bărbat cu două fețe, pentru care necrofilia ar fi putut fi o fantezie sexuală

„Faptul că persoana este total pasivă ar putea denota fantezii de necrofilie”, continuă Montagne: violul pe care acuzatul pretinde că l-a suferit, la vârsta de 9 ani, în timpul spitalizării, ar fi putut provoca „o scindare psihicului.”

Nepoții lui îl adorau: îi ajuta la teme și îi ducea la activități sportive. Împreună cu vecinii săi, Dominique Pelicot mergea în mod regulat la plimbări cu bicicleta în jurul Mont Ventoux, aproape de casa lor din Mazan (sudul Franței), unde cuplul se mutase în martie 2013.

Potrivit psiholoagei Montagne, pensionarea și mutarea cuplului din Paris în Mazan „ar fi slăbit barierele defensive din psihic”.

„Este o personalitate cu două fațete: pe de o parte patriarhul, pe care cei dragi se pot baza (…), dar pe de altă parte destul de iresponsabil(…), folosind minciuna și secretul”, a explicat psihologul Marianne Douteau, vorbind despre o persoană „furioasă”, care „inspiră frică”. Trăsături asemănătoare cu cele ale tatălui său, pe care îl ura.

Părinții lui conduceau un hotel-restaurant. A crescut într-un „mediu familial disfuncțional”, „confruntat cu situații de abuz psihologic, fizic și sexual”, a explicat psihiatru Laurent Layet. După un parcurs școlar considerat „mediocru” de Douteau, Pelicot lucrat în special ca muncitor într-o companie de electricitate înainte de a se lansa în imobiliare

„Sexualitatea domnului Pelicot pare să fie modelată după personalitatea sa”, potrivit doamnei Douteau: „este descrisă ca obișnuită în public, dar în cuplu are o sexualitate tenace, precum swinging-ul pe care soția lui l-a refuzat și pe care l-a înlocuit folosind platforme de discuții pornografice”.

Această personalitate „cu două fețe” de „pervers manipulator” a lui Dominique Pelicot, descris drept „dirijor al violurilor” de către un co-inculpat, fusese deja subliniată vineri de un prim expert, când i-a menționat pe dr. Jekyll și pe dl. Hyde.

Violator noaptea, dar bunicul grijuliu ziua: soția lui chiar l-a considerat „un tip grozav”, până când a aflat oribilele fapte, în toamna lui 2020.

Dominique Pelicot, în vârstă de 71 de ani, este judecat alături de alți 50 de coinculpați în fața instanței penale Vaucluse, într-un proces programat să dureze patru luni.

Primii avocați ai apărării au luat cuvântul luni dimineață, cerându-i președintelui instanței „să facă totul pentru a garanta liniștea procedurilor”.

Aceștia au anunțat că vor depune plângeri în urma amenințărilor, uneori fizice, primite de anumiți acuzați și membri ai familiei acestora, uneori victimele acestora amenințări fiind chiar copiii lor. Lista acuzaților, uneori fotografiile acestora, au fost distribuite în ultimele zile pe rețelele de socializare cu amenințări, sfidând prezumția de nevinovăție.

În total, 32 de acuzați apar liberi, 18 sunt reținuți, iar al 51-lea este fugar. Cei mai mulți dintre ei au ajuns luni, ascunzându-și fețele cu măști chirurgicale, plecând capetele în fața numeroaselor camere de filmat din întreaga lume.

Principalul învinuit a fost scutit de la audiere din cauza durerilor intestinale. Părea foarte slăbit când a intrat în boxa lui, sprijinindu-se în baston și de fereastră.

Dacă programul procesului este respectat, el ar trebui să dea primele explicații marți după-amiază.

Gisèle Pelicot, 71 de ani, principala victimă, a depus joi o mărturie emoționantă, fără să se uite vreodată la fostul ei soț, de care a divorțat oficial din 22 august.

Începând de miercuri după-amiază, instanța este de așteptat să înceapă audierea celorlalți inculpați, 50 de bărbați cu vârste cuprinse între 26 și 74 de ani. La fel ca Dominique Pelicot, majoritatea riscă 20 de ani de închisoare pentru viol.

INTERVIURILE HotNews.ro