Posibile scenarii pentru Moldova: Timofti ia in calcul demisia daca PD il propune premier pe Plahotniuc. Situatia se schimba daca PD propune un alt candidat
Nicolae Timofti primeste astazi propunerea de premier din partea noii majoritati formate in Parlament in jurul Partidului Democrat. Potrivit unor surse politice convergente, doua scenarii exista in acest moment daca nominalizarea PD va fi Vlad Plahotniuc, adversarul principal al lui Timofti: fie presedintele va demisiona imediat ce va fi pus in fata nominalizarii formale a coalitiei, fie va semna nominalizarea lui Plahotniuc ca premier si va demisiona imediat din functie. Mai exista si un al treilea scenariu, in care PD cedeaza presiunilor presedintelui Timofti si nominalizeaza o persoana acceptabila pentru acesta, caz in care Timofti nu ar mai fi obligat moral sa demisioneze.
Trebuie spus ca acestea sunt scenarii de lucru, dar situatia politica din Moldova este atit de volatila, incit orice scenariu poate fi infirmat in urmatoarele ore, ore decisive pentru tara de la est de Prut.
Reamintim ca presedintele Republicii Moldova este obligat sa desemneze candidatul propus de o majoritate parlamentara, asa cum a decis Curtea Constitutionala pe 29 decembrie 2015. Or, PD si-a asigurat o majoritate de 56 de parlamentari din totalul de 101, parlamentari care au semnat ieri Declarația de constituire a majorității parlamentare.
Un indiciu ca presedintele Timofti ia in calcul serios demisia este faptul ca a semnat chiar astazi decretul de decorat cu Ordinul Republicii pentru presedintele roman Klaus Iohannis.
Daca Timofti demisioneaza fara a semna decretul de nominalizare a lui Plahotniuc ca premier, atunci presedintele interimar al tarii va avea sarcina de a desemna un premier. Or, presedinte interimar devine Andrian Candu (presedintele Parlamentului), care este finul lui Vlad Plahotniuc si unul dintre liderii PD.
Coalitia parlamentara organizata in jurul PD va face public in cursul zilei de astazi numele candidatului sau pentru functia de premier, si tot astazi presedintele Timofti e asteptat sa anunte decizia sa.
Reamintim ca ieri presedintele Timofti a transmis un comunicat in care se vorbeste despre „standarde ridicate in materie de integritate”. Potrivit unui comunicat de presa al Presedintiei Republicii Moldova, la consultari, presedintele Timofti a reiterat solicitarea ca, in timpul procedurii de selectare a unui candidat la functia de prim-ministru, partidele si grupurile parlamentare sa tina cont de hotararea Curtii Constitutionale din 2013, potrivit careia „orice mandat politic trebuie sa se bazeze pe standarde ridicate in materie de integritate”. „Este contrara principiilor statului de drept numirea in functii de conducere a persoanelor asupra carora planeaza dubii de integritate”, se mai spune in decizia Curtii adusa ca argument de Timofti.
Or, pe scena politica moldoveana se stie ca Vlad Plahotniuc, liderul de facto al PD si unul dintre cei mai puternici si controversati politicieni, este considerat de Nicolae Timofti drept adversarul sau politic si un candidat de ne-acceptat pentru functia de premier. Plahotniuc, un oligarh cu interese in politica, media si economie, are un grad urias de respingere in randul populatiei din cauza asocierii numelui sau cu fenomenul coruptiei.