Sari direct la conținut

Postul Realitatea Plus, amendat de CNA cu 10.000 de lei pentru lipsa imparțialității și afirmații defăimătoare la adresa ucrainenilor. Alexandra Păcuraru: „Dacă ei petrec, dansează, se îmbuibă cu alcool, cu prostituție, cu toate, pentru ce să finanțez eu?”

HotNews.ro
Realitatea Plus, Foto: Captura YouTube
Realitatea Plus, Foto: Captura YouTube

Postul Realitatea Plus a fost amendat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu 10.000 de lei, pentru afirmaţii defăimătoare, după ce moderatoarea emisiunii „Caravana România Suverană”, Alexandra Păcuraru, a afirmat că România nu ar trebui să ofere asistență Ucrainei pentru că „nu este războiul nostru”, iar „dacă ei petrec, dansează, se îmbuibă cu alcool, cu prostituție, cu toate, pentru ce să finanțez eu?”

Amenda de 10.000 de lei pentru postul Realitatea Plus a fost dată pentru pentru edițiile din 20, 21, 25 și 31.01.2024 ale emisiunii „Caravana România Suverană”, moderată de Alexandra Păcuraru și în cadrul cărora a fost încălcată legislaţia audiovizuală referitoare la informare corectă, imparţialitate şi echilibru prin adoptarea unor poziţii care ar submina încrederea în Ucraina şi ucraineni, relatează Agerpres.

  • „Să vă fie rușine că mai asistați astăzi Ucraina! Să vă fie rușine că trimiteți un om la Davos să vorbească numele nostru, al tuturor! Eu, Alexandra Păcuraru, am spus că sunt una dintre românii care vor să rezilieze sprijinul pentru Ucraina. Nu este războiul nostru. Dacă ei petrec, dansează, se îmbuibă cu alcool, cu prostituție, cu toate, pentru ce să finanțez eu?”, afirma moderatoarea Alexandra Păcuraru.

Cel mai probabil Alexandra Păcuraru făcea referire la negocierile dintre România și Ucraina cu privire la un acord bilateral de securitate.

Mircea Toma: Lucrează pentru subminarea încrederii în Ucraina, ucraineni

Propunerea de sancţionare a fost făcută de Mircea Toma, membru al CNA.

  • „Există, clar, o preocupare a unor entităţi, fie instituţii, fie persoane din România, care lucrează pentru subminarea încrederii în Ucraina, ucraineni. Deci, Ucraina este subiect de discreditare, pentru că ea alimentează motivaţia implicării României în sprijinirea Ucrainei, ceea ce produce deranj Moscovei. În acest context, dincolo de faptul că este un subiect politic şi că e război informaţional şi că asta subminează, de fapt, capacitatea de apărare a României – nu intru în această discuţie care este mult prea ambiţioasă şi greu de argumentat repede – ci pur şi simplu de daunele pe care poate o asemenea campanie să le aducă unei minorităţi prezente în România”, a argumentat Mircea Toma.

El a susţinut că „ucrainenii refugiaţi în România riscă să fie ţinta unor discriminări din cauza acestei campanii”.

  • „Refugiaţii nu vin aici de plăcere. Ei vin pentru că nu pot să trăiască în ţara lor şi nu au găsit locuri mai bune în Germania, în Franţa şi în Italia şi unde mai sunt. Au trecut prin România 1.500.000, au rămas 70.000. Ăştia 70.000 nu au condiţii bune. Cei care sunt preocupaţi să îi expună că sunt de fapt beneficiarii unui regim preferenţial nu fac decât să ne clădească atitudini ostile faţă de oameni care au, de fapt, nevoie de ajutor”, a mai spus Mircea Toma.

Global News România, somat pentru afirmațiile că „vaccinul Covid” ar produce „crima perfectă”

De asemenea, CNA a sancţionat cu somaţie publică postul Global News România pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „Starea de veghe” din 30 ianuarie, prin afirmaţiile referitoare la „vaccinul Covid”, care ar produce „crima perfectă, afectând diferite organe ale corpului, la perioade diferite de la injectare”.

Art. 47 – (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual prevede că „sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/ comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”.

În art. 64 – (1) al Codului se stipulează că „în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Totodată, art. 66 arată că „în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a aprobat solicitarea Societăţii Române de Radiodifuziune de acordare a licenţei audiovizuale pentru difuzarea prin reţele de comunicaţii electronice (internet) a serviciului de programe Radio 3 Net din Bucureşti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro