Sari direct la conținut

Povestea unui campion sau cum ajunge un tânăr cu sindromul Down să înoate 3,8 km, să meargă cu bicicleta 180 km și să alerge 42,2 km

HotNews.ro
Chris Nikic în concursul Ironman, Foto: Chris Nikic/ Arhiva personală
Chris Nikic în concursul Ironman, Foto: Chris Nikic/ Arhiva personală

​Chris Nikic, prima persoană cu sindrom Down care a terminat un triatlon Ironman, și autorul cărții „Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potențialul maxim și cum o poți face și tu”, împreună cu tatăl său au stat de vorbă cu HotNews.ro despre provocările unui tânăr cu dizabilități care vrea să ajungă atlet.

Până în anul 2020, nu a existat nicio persoană cu sindromul Down care să completeze o cursă atât de dificilă precum un triatlon Ironman. De obicei, persoanele cu această boală se nasc și dezvoltă multe probleme de sănătate, care nu le permit să ajungă atleți.

De asemenea, mersul pe bicicletă este mult mai dificil pentru persoanele cu sindromul Down, deoarece acestea nu au un echilibru prea bun și au un timp de reacție mai mare, ceea ce îi pune în situația de a nu avea o coordonare potrivită pentru a pedala pe două roți.

Cu toate acestea, în 2020, Chris Nikic, un tânăr american care s-a născut cu această afecțiune, a înotat 3,8 km, a mers cu bicicleta 180 km și a alergat 42,2 km în cadrul cursei Visit Panama City Beach IRONMAN din Florida.

Chris a terminat cursa în 16 ore, 46 de minute și 9 secunde – cu 14 minute înainte de expirarea timpului oficial de 17 ore. Performanța sa a fost mai apoi recunoscută și de Cartea Recordurilor, devenind prima persoană din lume cu sindromul Down care termină o cursă Ironman.

Chris nu s-a născut cu o formă mai blândă a Sindromului Down. De fapt, la naștere s-a descoperit că are o malformație la inimă, iar la vârsta de 5 luni a trebuit să fie operat. Canalele auditive externe erau mai înguste, iar asta a făcut ca orice banală răceală să se transforme într-un calvar, drept urmare în timpul vieții a trecut și prin 4 operații la urechi.

Când era mic a făcut terapie pentru a putea să țină o furculiță în mână. S-a confruntat cu tot felul de forme de discriminare, pentru simplul fapt că s-a născut diferit. Cu toate acestea nu a acceptat să i se spună din start că nu poate face lucruri și a încercat tot timpul să arate contrariul, că poate.

În 2017, tatăl său, Nik Nikic, a avut ideea de a-l înscrie în cadrul unui program de triatlon din cadrul Special Olympics, doar pentru a trece prin această experiență împreună. În acel moment, Chris nu putea să înoate mai mult decât o lungime de piscină, nu putea să alerge mai mult de 1,5 km, iar echilibrul pe o bicicletă și-l putea ține doar pentru câțiva metri înainte să cadă.

Cum a ajuns din acest stadiu, la a participa și încheia un triatlon Ironman în toată regula?

Tatăl și fiul au dezvăluit în cartea „Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potențialul maxim și cum o poți face și tu”, lansată și în România în această lună. Lansarea a avut loc în prezența artistei Cristina Bălan, câștigătoare a concursului „Vocea României”, care a scris cuvântul-înainte pentru ediția în limba română a cărții.

„Ca mamă de gemeni cu sindromul Down, știu foarte bine cât efort a fost depus de către părinții și terapeuții lui Chris. Sper ca lucrarea de față să-i ajute pe părinții și aparținătorii acestor persoane minunate, cu extra-cromozom, să înțeleagă mai bine cu ce se confruntă și care sunt limitele, abilitățile și posibilitățile copiilor lor și ce așteptări pot avea de la ei în general.

De asemenea, mi-aș dori ca această carte să contribuie și la normalizarea integrării în societate a celor cu dizabilități, indiferent dacă e vorba de anomalii genetice sau de altă natură. Abilitățile dincolo de dizabilități sunt cele mai frumoase și mai pline de inspirație povești din lume”, a spus Cristina Bălan în introducerea cărții.

„Părinții mi-au mulțumit pentru că i-am ajutat să creadă că băiețelul sau fetița lor poate face lucruri uimitoare”

Imagine de la lansarea cărții „Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potențialul maxim și cum o poți face și tu”. FOTO: Chris Nikic/ Arhiva personală

Chris și Nik Nikic ne-au povestit mai multe despre cartea lor și ne-au mărturisit că după publicare au ajuns și speakeri, fiind invitați să-și spună povestea impresionantă la multe evenimente motivaționale.

De asemenea, ei au dezvăluit și că va exista o continuare despre executarea propriu-zisă a Planului de 1%, punerea lui în practică pentru a atinge obiective.

„Cartea este călătoria noastră în a-l ajuta pe Chris să-și realizeze potențialul, dar este și o schiță care poate fi aplicată pentru oricine”, spune Nik.

Îi întreb care au fost cele mai frumoase reacții pe care le-au primit până acum de la cititori:

„Cele mai emoționante, în general, au venit de la părinți care au copii cu sindromul Down. Am primit atât de multe, dar mesajul era similar. Practic, mi-au mulțumit pentru că i-am ajutat să creadă că băiețelul sau fetița lor poate face lucruri uimitoare. Mi-au mulțumit că le-am dat speranță”, spune Nik.

Acesta mai adaugă că își dorește ca cei care citesc cartea să ajungă creadă în primul rând în abilități copiilor lor, dincolo de orice prejudecăți, și în al doilea rând să descopere un plan care să-i ajute să-și atingă potențialul maxim. Cum poate cineva să dezvolte o mentalitate de câștigător?

„Câștigând în fiecare zi. Dacă obții o creștere de 1% în fiecare zi la ceva, devine o parte din tine și automat îți dezvolți o mentalitate de câștigător. De fiecare dată când realizezi ceva, câștigi. Când aduni suficiente victorii împreună, ți se dezvoltă o mentalitate câștigătoare puternică”, ne răspund tatăl și fiul.

Despre cel mai bun sfat pe care l-a primit, Chris spune: „Ia viața pas cu pas și ai răbdare. Nu te compara cu ceilalți, ci compară persoana care ești azi cu persoana care ai fost ieri.”

În același timp, sfatul pe care l-ar da scriitorilor aspiranți, oamenilor care vor să-și împărtășească poveștile uimitoare, dar nu au curajul sau motivația de a face acest lucru, este să înceapă cu o poveste care îi poate ajuta pe ceilalți.

„De aici lucrurile merg cumva de la sine, pas cu pas, până când povestea se așterne pe hârtie.”

„Timp de 18 ani am experimentat aceleași limitări și obstacole ca toți ceilalți din comunitatea noastră. Dezvoltarea noastră a început atunci când am decis să ne schimbăm și să ne asumăm responsabilitatea pentru lucrurile pe care le putem controla. Când ne-am mutat gândurile și concentrarea spre noi înșine și spre darurile noastre, totul s-a schimbat”, mai povestesc cei doi.

Nik vorbește în carte despre modul în care și-a motivat fiul de-a lungul acestei călătorii. Dar pe el ce-l motivează? „Cel mai mult mă motivează bucuria fiului nostru și a altora ca el din întreaga lume. Și faptul că mă pot folosi de darurile mele pentru a-i ajuta pe alții care nu au aceleași abilități, dar care cu un pic de ajutor și orientare pot trăi o viață normală”, ne răspunde el.

În ceea ce privește planurile pe care aceștia le au pentru următorul an, cei doi ei susțin că-și doresc să fie un exemplu pentru alții cu privire la puterea potențialului lor.

„Anul viitor sunt cele șase maratoane majore. După aceea, poate golf.”

„Ne-am dori să existe și în România condițiile de antrenament și susținerea pe care o au sportivii cu dizabilități intelectuale în alte țări”

Emilia Ispas, Director Programe la Special Olympics România, organizație care încurajează pregătirea sportivă pe tot parcursul anului și organizează competiții într-o varietate de sporturi de tip olimpic pentru copiii și adulții cu dizabilități intelectuale, spune despre „Cu 1% mai bun”:

„Lansarea acestei cărți este un bun prilej de a înțelege mai bine potențialul sportivilor cu sindrom Down. Cum spune și tatăl lui Chris Nikic în Introducere, tânărul care a terminat două competiții Ironman nu poate scrie singur povestea, cu toate că o face zilnic în timp ce se antrenează, concurează și se străduiește să devină mai bun în fiecare zi.

Exact ca sportivii Special Olympics, pe care noi îi provocăm mereu la competiții. Incluziunea vine și prin sport și ne-am dori să existe și în România condițiile de antrenament și susținerea pe care o au sportivii cu dizabilități intelectuale în alte țări”.

Mai trebuie spus și că Editura ap! (ACT și Politon) va direcționa 10% din fondurile obținute din vânzările cărții „Cu 1% mai bun” către Fundația Special Olympics România.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro