Sari direct la conținut

Pozițiile membrilor G20 privind clima sunt „extrem de inadecvate” – oficial ONU

HotNews.ro
schimbari climatice, Foto: VICTOR DE SCHWANBERG / Sciencephoto / Profimedia
schimbari climatice, Foto: VICTOR DE SCHWANBERG / Sciencephoto / Profimedia

Declarațiile membrilor G20 privind lupta împotriva încălzirii globale sunt „extrem de inadecvate” față de situație, a deplâns miercuri șeful ONU pentru climă, într-un interviu acordat AFP, înaintea următorului lor summit din acest weekend din India, potrivit AFP.

„Comunicatele care au fost emise sunt din păcate inadecvate, ele nu abordează problemele cruciale care trebuie rezolvate de aceste 20 de țări”, a declarat Simon Stiell, secretarul executiv al Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC).

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) a îndemnat luni Statele Unite și China să lase deoparte „tensiunile” și să facă front comun în ceea ce privește schimbările climatice, avertizând într-un interviu acordat luni AFP că diviziunile geopolitice riscă să frâneze tranziția către o energie curată.

„Sper cu adevărat că, la următoarea COP28, Statele Unite și China, cei mai mari emițători (de gaze cu efect de seră), vor lăsa deoparte tensiunile lor geopolitice și economice”, a spus el.

„Când mă uit la viitorul energiei și al climei, mi se pare că cel mai bun și mai optimist program este ca (problema) energiei curate să fie centrală”, a adăugat președintele AIE, făcând apel la cele două țări să „se unească” pentru a face progrese în materie de climă.

În opinia sa, lumea se mișcă prea încet pentru a îndeplini obiectivele de limitare a încălzirii globale convenite de comunitatea internațională la Paris în 2015.

Următoarea conferință a ONU privind clima (COP28), programată să aibă loc între sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie la Dubai, va da probabil naștere unor confruntări aprinse pe teme energetice, atât geopolitice, cât și economice, cu scopul de a găsi soluții comune la întrebările cheie.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro