Praful de stele, Festivalul lui Enescu, ziua a 9-a
Vedeta serii: Andrei Ionita, 23 de ani. Sala Palatului Münchner Philharmoniker, dirijor Valery Gergiev, Enescu – Simfonia I în Mi bemol major op. 13 (1905) Saint-Saëns – Concertul nr. 1 pentru violoncel şi orchestră în la minor op. 33 (1873), solist Andrei Ioniță, Rimski-Korsakov – Suita simfonică „Şeherazada“ op. 35 (1885), ultimul concert al acestei orchestre.
Enescu (din nou) altfel
„Motto”-ul muzical al Festivalului George Enescu este deschiderea părții 1 a Simfoniei. Dar, iata motto-ul interpretat de Münchner Philharmoniker m-a facut sa-l inteleg altfel pe acest Enescu.
Vedeta serii este un băiat cu degete fermecate
Andrei Ioniță, un băiat de 23 de ani, laureat al Concursului Ceaikovski de la Moscova în 2015, a interpretat concertul lui Saint-Saëns. Îl privești cântând și ai impresia că muzica vine dinăuntrul lui, iese prin degete și face violoncelul să cânte. La bis a dedicat Lebăda lui Saint-Saëns bunicii lui și a plâns și el, am plâns și noi. Al doilea bis, a fost Bach și am simțit că Andrei Ioniță are praf de stele în degete.
1001 de nopți povestite cu muzică
Rimski-Korsakov – Suita simfonică Şeherazada. Ar putea fi considerată șlagăr, toți o știm, putem fluiera, îngâna sau chiar cânta diversele teme. Doar că Münchner Philharmoniker cu Gergiev mi-au arătat cum este de fapt Șeherazada. A fost aceeași partitură știută, însă altfel, cu nuanțe pe care nu le-am mai auzit.
Clarinetul, vioara, violoncelul, flautul și fagotul au strălucit la părțile solo; parcă e o orchestră formată din soliști, care însă sub bagheta lui Gergiev devin un întreg. Această arhicunoscută lucrare a respirat, a trăit cu forță și poezie, cu momente de tensiune și de lirism.
Disclaimer: nu suntem critici muzicali, muzicologi sau muzicieni, nu avem nici o obligație, nu ne asumăm nici un rol. Expunem păreri sincere și subiective despre spectacole. Pentru articole de specialitate vizitați paginile de specialitate. O veste bună pentru cei care nu pot fi în sală: se transmit foarte multe din concerte la radio, sau pe site-ul Festivalului, live.