Sari direct la conținut

Pregătirea piloților ucraineni pentru avioanele F-16, deminarea din Marea Neagră, prinse într-un acord bilateral al României cu Ucraina

HotNews.ro
Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis, în timpul vizitei preşedintelui Ucrainei în România (10 octombrie 2023), Foto: Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / Zuma Press / Profimedia
Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis, în timpul vizitei preşedintelui Ucrainei în România (10 octombrie 2023), Foto: Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / Zuma Press / Profimedia

Ucraina și România au semnat joi un acord de securitate pe 10 ani, iar acesta prevede, printre altele, pregătirea piloților ucraineni pentru avioanele F-16, deminarea Mării Negre, precum și mecanism de consultare în situații de urgență.

Acordul aduce la 23 numărul total de acorduri bilaterale pe termen lung semnate de Kiev cu parteneri precum Marea Britanie, Germania, Franța și SUA. Documentele au un cadru similar, însă sunt diferite, subliniază Reuters.

„O caracteristică specială a acestui acord sunt punctele specifice de cooperare pentru consolidarea securității în regiunea Mării Negre”, se arată într-un comunicat al Ucrainei.

Ce conține acordul semnat de România și Ucraina

România va ajuta la deminarea în Marea Neagră, a adăugat acesta. Acordul prevede, de asemenea, contribuția României la pregătirea piloților ucraineni pentru avioanele F-16.

Acordul este menit să promoveze Declarația comună a G7 de sprijin pentru Ucraina, când membrii au decis să își continue cooperarea pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii Rusiei până la victoria Kievului. 

România se angajează  să ofere sprijin Ucrainei pentru a se autoapăra, dar și pentru a se redresa și pentru a promova tragerea la răspundere a Rusiei, precum și să sprijine avansarea către aderarea țării invadate la UE și NATO. 

De asemenea, acordul vizează un mecanism de consultare în situații de urgență, iar România afirmă că, în limitele mijloacelor și capacităților sale, precum și în conformitate cu dreptul și procedurile internaționale și ale Uniunii Europene, va oferi Ucrainei asistență rapidă.

Vezi punctele întregului acord pe presidency.ro.

Reamintim că România a decis să doneze un sistem de rachete Patriot Ucrainei pe 20 iunie.
Donația se face cu condiția continuării negocierilor cu aliații NATO pentru ca România să obțină un sistem antiaerian similar, fiind necesară și „identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, potrivit comunicatului transmis după ședința CSAT.

„Noi facem aceste lucruri: donăm Patriot, ajutăm Ucraina, Republica Moldova pentru că putem și pentru că așa e corect. Și cred că toată lumea înțelege această afirmație foarte bine. România s-a transformat dintr-un stat care se ruga de toată lumea să o sprijine într-un stat care poate să exporte securitate. România a devenit mai sigură, mai puternică și mai implicată în ultimii 10 ani. Pretenția noastră e ca atunci când donăm sisteme gen Patriot să fim recompensați adecvat. Acest lucru se negociază în aceste zile cu partenerul american, cu NATO. Când se finalizează, lucrurile vor fi făcute publice”, a declarat Klaus Iohannis miercuri, de la Washington, unde se desfășoară summitul NATO.

INTERVIURILE HotNews.ro