Sari direct la conținut

Premieră în Olanda: Un bărbat a fost amendat pentru hărțuirea pe stradă a unei femei. Ce prevede legea

HotNews.ro
Premieră în Olanda: Un bărbat a fost amendat pentru hărțuirea pe stradă a unei femei. Ce prevede legea
Femei olandeze la o manifestație împotriva hărțuirii stradale ce a avut loc în iulie 2023 la Nijmegen, FOTO: Ana Fernandez / Zuma Press / Profimedia Images

O instanță olandeză a amendat în premieră miercuri un bărbat pentru hărțuirea și intimidarea unei femei pe stradă, incidentul ce a avut loc în Rotterdam căzând sub incidența unei noi legi ce a intrat în vigoare în luna iulie, relatează Reuters.

Legea adoptată cu scopul de a combate hărțuirea sexuală în locurile publice prevede penalități pentru atingerile nedorite, dar și pentru comentarii sau gesturi deplasate.

Un bărbat în vârstă de 33 de ani a fost amendat de instanță cu 100 de euro în urma unui incident ce a avut loc în Rotterdam. Instanța a luat decizia în baza dovezilor furnizate de o echipă sub acoperire.

El riscă o amendă suplimentară de 180 de euro în caz de recidivă.

Un proiect pilot de a surprinde făptașii în flagrant a fost lansat în mai multe orașe olandeze, printre care Rotterdam, Utrecht și Arnhem.

Instanța a declarat că din dovezile prezentate de echipa specializată a reieșit clar că bărbatul hărțuia o femeie prin faptul că a strigat-o, s-a apropiat de ea și și-a pus mâinile pe șoldurile ei.

„Intimidarea sexuală a cuiva pe stradă în acest fel îi face pe oameni să nu se simtă în siguranță și îi limitează în a fi ei înșiși în public”, a motivat instanța.

Ea a concluzionat de asemenea că folosirea mijloacelor de înregistrare sub acoperire a fost justificată în cazul respectiv.

Legea olandeză definește intimidarea drept „avansuri sexuale intruzive prin comentarii, gesturi, sunete sau atingeri într-o manieră care poate fi înspăimântătoare, umilitoare, dureroasă sau jignitoare”.

Legea stipulează că asemenea comportamente sunt ilegale atât în spațiile publice fizice, cât și în mediul online.

INTERVIURILE HotNews.ro