Premieră mondială în medicină: în Marea Britanie se testează o aplicație AI care poate detecta diabetul de tip II cu până la 13 ani înainte să se instaleze / Câți români au diabet
Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a dat undă verde pentru începerea testelor cu o aplicație revoluționară, care poate identifica pacienții pasibili de diabet, cu peste un deceniu înainte ca boala să înceapă să se manifeste, relatează The Guardian.
Peste 500 de milioane de oameni suferă în lume de diabet de tip II, dar se estimează că doar jumătate de cazuri sunt descoperite. În România, există 800.000 de oameni care au diabet. Numărul a crescut constant, în ultimul deceniu.
Identificarea unor metode prin care persoanele cu risc de diabet pot fi depistate înainte de instalarea bolii reprezintă o prioritate pentru sistemele de sănătate din mai toată lumea.
Se estimează că până în anul 2050, numărul persoanelor bolnave de diabet va ajunge la peste un miliard. Noua aplicație ce folosește inteligența artificială, afirmă specialiștii care au dezvoltat-o, poate reduce semnificativ acest număr prin identificarea simptomelor de pre-diabet cu până la 13 ani înainte de instalarea bolii.
Cum funcționează proaspăta descoperire
Sistemul AI analizează electrocardiogramele pacienților într-o rutină zilnică și poate detecta modificările subtile care, altfel, ar fi scăpat medicilor, și poate trage un semnal asupra persoanelor care prezintă riscul de a dezvolta diabet de tip II.
Până în prezent, specialiștii NHS care au creat aplicația AI au folosit 1,2 milioane de electrocardiograme realizate pe 500.000 de pacienți, iar datele le-au comparat cu cele din registrele medicale, pentru a verifica acuratețea acesteia.
Odată ce un semnal de alarmă este tras în cazul unui pacient, datele oferite de AI sunt coroborate cu altele din dosarul medical al acestuia (vârstă, presiune sanguină șamd.), pentru a oferi o imagine mai clară a riscului.
Identificarea acestor semne prealabile îi va ajuta pe pacienți să facă schimbări în modul de viață sau în dietă, pentru a preveni instalarea bolii. „Practic, inteligența artificială va putea observa detalii care nu pot fi observate la testele de rutine”, a subliniait Bryan Williams, medica în cadrul Fundației British Heart.
NHS va începe testele din anul 2025 la spitalele Chelsea și Westminster, în ceea ce va reprezenta o premieră mondială, subliniază The Guardian.