Sari direct la conținut

Premieră în Germania: O femeie cere despăgubiri pentru efectele secundare ale vaccinului BioNTech / Se pregătesc sute de alte procese

HotNews.ro
Vaccinul Pfizer-BioNTech, Foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Vaccinul Pfizer-BioNTech, Foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

BioNTech se va prezenta luni în fața judecătorilor pentru a se apăra într-un proces intentat de o femeie din Germania care solicită despăgubiri pentru presupusele efecte secundare ale vaccinului său COVID-19, acesta fiind primul dintr-un număr potențial de sute de cazuri în această țară, transmite Reuters.

Femeia, care și-a exercitat dreptul, în conformitate cu legea germană privind protecția vieții private, ca numele său să nu fie făcut public, a dat în judecată producătorul german de vaccinuri și cere cel puțin 150.000 de euro pentru daune corporale, precum și despăgubiri pentru daune materiale nespecificate, potrivit tribunalului regional din Hamburg care judecă cazul și firmei de avocatură Rogert & Ulbrich, care o reprezintă.

Reclamanta susține că a suferit dureri în partea superioară a corpului, extremități umflate, oboseală și tulburări de somn din cauza vaccinului.

Prima audiere va avea loc luni. Tobias Ulbrich, avocat la Rogert & Ulbrich, a declarat pentru Reuters că urmărește să conteste în instanță evaluarea făcută de autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene și de organismele germane de evaluare a vaccinurilor, potrivit căreia vaccinul BioNTech are un profil pozitiv de risc-beneficiu.

Legislația farmaceutică germană prevede că producătorii de medicamente sau vaccinuri sunt răspunzători de plata daunelor pentru efecte secundare doar dacă „știința medicală” arată că produsele lor provoacă daune disproporționate în raport cu beneficiile lor sau dacă informațiile de pe etichetă sunt greșite.

Ce spun BioNTech și EMA despre efectele secundare ale vaccinului

BioNTech, care deține autorizația de introducere pe piață în Germania pentru vaccinul pe care l-a dezvoltat împreună cu Pfizer, a declarat că, după o analiză atentă, a ajuns la concluzia că acest caz nu este întemeiat.

„Profilul beneficiu-risc pozitiv al Comirnaty rămâne pozitiv, iar profilul de siguranță a fost bine prezentat”, a declarat firma de biotehnologie, referindu-se la numele de marcă al vaccinului.

Aceasta a precizat că aproximativ 1,5 miliarde de persoane au primit vaccinul în întreaga lume, inclusiv peste 64 de milioane în Germania. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) afirmă că vaccinul Comirnaty de la BioNTech, cel mai frecvent utilizat în lumea occidentală, este sigur de utilizat.

Într-o conferință de presă de săptămâna trecută, EMA a reafirmat beneficiile tuturor vaccinurilor COVID pe care le-a aprobat, inclusiv a celui de la BioNTech, afirmând că numai în primul an al pandemiei, se estimează că vaccinurile au contribuit la salvarea a aproape 20 de milioane de vieți la nivel mondial.

EMA a declarat că există un risc foarte mic de miocardită și pericardită, două tipuri de inflamații cardiace, în urma vaccinării cu Comirnaty, în special pentru bărbații tineri.

Efectele secundare neașteptate după ce un medicament are aprobarea de reglementare sunt rare. Viteza fără precedent cu care au fost dezvoltate vaccinurile COVID în timpul pandemiei a însemnat că este posibil ca eventualele efecte secundare neobișnuite să nu fi fost detectate la fel de repede cum ar fi putut fi detectate în cadrul unor studii tradiționale mai lungi.

EMA a spus că monitorizarea siguranței nu a fost compromisă în timpul evaluării rapide. Până în luna mai, EMA a înregistrat aproape 1,7 milioane de raportări de efecte secundare suspecte, ceea ce înseamnă aproximativ 0,2 la fiecare 100 de doze administrate.

Aproape 768 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în Spațiul Economic European (SEE), care include cele 27 de state membre ale UE plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Cele mai frecvente efecte secundare temporare sunt durerile de cap, febra, oboseala și durerile musculare. EMA monitorizează, de asemenea, evenimentele adverse sau afecțiunile apărute după vaccinare și verifică frecvențele care depășesc ratele normale în rândul populației nevaccinate.

Se pregătesc sute de alte procese

Nu este clar cine ar plăti costurile legale sau despăgubirile în cazul în care reclamantul câștigă procesul. Surse au declarat că unele dintre acordurile comune de achiziție încheiate de UE cu producătorii de vaccinuri, inclusiv cu BioNTech-Pfizer, conțineau exonerări totale sau parțiale de răspundere atât pentru cheltuielile de judecată, cât și pentru eventualele despăgubiri, ceea ce ar putea forța guvernele UE să suporte o parte din costuri.

La fel ca multe alte țări, Germania are, de asemenea, un sistem de sprijin financiar de stat pentru persoanele care suferă prejudicii permanente din cauza vaccinurilor, cunoscut sub numele de program de despăgubire fără culpă, dar participarea la acest program nu împiedică pe cineva să solicite despăgubiri separat.

Statele Unite au acordat producătorilor imunitate de răspundere pentru vaccinurile COVID care primesc aprobarea de reglementare.

Rogert & Ulbrich afirmă că a depus aproximativ 250 de dosare pentru clienți care solicită despăgubiri pentru presupusele efecte secundare ale vaccinurilor COVID-19. O altă firmă de avocatură, Caesar-Preller, spune că reprezintă 100 de cazuri, ambele firme afirmând separat că acoperă între ele aproape toate cazurile din Germania. Câteva cazuri similare au fost depuse în Italia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro