Sari direct la conținut

VIDEO Premieră pentru compania lui Elon Musk: SpaceX a reușit să prindă din zbor o parte din mega-racheta sa Starship

HotNews.ro
VIDEO Premieră pentru compania lui Elon Musk: SpaceX a reușit să prindă din zbor o parte din mega-racheta sa Starship
Lansarea navei spațiale SpaceX. Foto Profimedia

SpaceX a reuşit duminică, într-o manevră spectaculoasă, să prindă prima treaptă a mega-rachetei sale Starship cu ajutorul unor braţe mecanice uriaşe, în timpul unui nou zbor de testare ce ar putea reprezenta un pas decisiv către reutilizarea acestui lansator greu, relatează AFP, potrivit News.ro.

UPDATE SpaceX a reușit să prindă din zbor o parte din mega-racheta sa Starship. Nu numai că propulsorul Super Heavy a supravieţuit întoarcerii sale îndrăzneţe la rampa de lansare, dar şi nava spaţială Starship a părut să se descurce mult mai bine în timpul coborârii din spaţiu – evitând uzura severă care a deviat-o pe predecesoarea sa de la ţintă în timpul ultimului test din luna iunie.

La încheierea desfăşurării lor, cele două trepte ale rachetei ar urma să fie recuperate şi reutilizate după fiecare zbor. Scopul este de a putea lansa mai multe vehicule, mai rapid şi la costuri mult mai mici.

Decolarea zborului de testare al Starship este programată pentru ora locală 07:00 (15:00, ora României) de la portul spaţial Starbase al companiei din sudul Texasului.

Racheta este compusă din primul etaj, Super Heavy, şi, deasupra acestuia, nava spaţială Starship, care, prin extensie, dă numele întregului lansator.

Numai Super Heavy are o înălţime de aproximativ 70 de metri (racheta completă are 120 de metri). La fiecare zbor, Super Heavy se desprinde de Starship după ce o propulsează cu cele 33 de motoare puternice ale sale.

Până acum, Super Heavy a ajuns în mare, dar de data aceasta SpaceX vrea să încerce să facă această componentă să se întoarcă la platforma de lansare la şapte minute după decolare. Odată frânată şi înainte să atingă solul, braţele mecanice instalate pe turnul de lansare, supranumite „baghete”, ar trebui să se prindă de Super Heavy şi să o imobilizeze.

„Inginerii SpaceX au petrecut ani de zile pregătindu-se pentru încercarea de captare”, a declarat compania miliardarului Elon Musk. „Zeci de mii de ore” au fost petrecute de tehnicieni „punând în aplicare infrastructura necesară pentru a maximiza şansele noastre de succes”, a mai transmis aceasta.

SpaceX a avertizat că „mii” de condiţii vor trebui îndeplinite pentru a putea efectua această manevră riscantă. În cazul în care acestea nu sunt îndeplinite, Super Heavy va urma o traiectorie ce o va conduce la amerizarea în Golful Mexic.

INTERVIURILE HotNews.ro