Sari direct la conținut

Premierul Bavariei, atac frontal la guvernul german:„Până la minunea verde, prosperitatea noastră a dispărut”

HotNews.ro
Markus Söder, Foto: Nikita Kolinz / - / Profimedia
Markus Söder, Foto: Nikita Kolinz / - / Profimedia

După o prognoză economică slabă, premierul Bavariei, Makus Söder, trage semnalul de alarmă. Îngrijorat de starea economiei germane, el cere un plan imediat, indică măsuri care ar ajuta rapid și îi atacă pe Verzii din coaliția de guvernare. „Până la minunea verde, prosperitatea noastră a dispărut”, a spus el, citat de Bild.

Pentru a preveni acest lucru, Söder are o viziune clară. „Germania are nevoie de un plan de urgență pentru economie”, spune președintele Uniunii Creștin-Sociale (CSU). „Prognozele țării, într-o comparație globală, sunt alarmante. Și-a făcut-o cu mâna ei, e un nou autogol al coaliției-semafor.”

Nu doar clima

Söder îl țintește în special pe vicepremierul Robert Habeck (Verzi), care e și ministru al Economiei, „Avem nevoie de un ministru al Economiei și nu doar de un ministru al climei”, a spus premierul bavarez.

Cu tot angajamentul necesar pentru protecția climei, industria și companiile mijlocii trebuie de asemenea luate în considerare. „Industria auto, chimia, inginerie mecanică, comerțul și companiile mijlocii sunt coloana noastră vertebrală pentru prosperitate și locuri de muncă”, a spus Söder, pentru Bild.

Scădere de taxe și TVA

Potrivit șefului CSU, primul remediu ar putea fi destul de simplu. „Trebuie să scadă taxele pe energie, TVA-ul la alimentele de bază trebuie să scadă la zero și impozitul pe moștenire pe casa părintească trebuie scăzut. Acesta ar fi un prim ajutor rapid, pentru toată lumea.”

Avertismentul lui Söder e că „nu putem asigura viabilitatea viitoare a țării noastre decât cu o economie puternică”. Guvernul federal trebuie să consolideze întreaga economie cu un program amplu de construcții și de stimulare economică. Aceasta include construirea de școli, drumuri și poduri.

Rușinică pentru Germania

Motivul îngrijorării lui Söder este că Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus din nou previziunile privind dezvoltarea economică în Germania. FMI prognozează un minus al produsului intern brut de 0,3%, pentru 2023.

Fondul Monetar se așteaptă la o creștere economică de 3,0% la nivel mondial, în anul curent. Potrivit FMI, Germania se descurcă extrem de prost în comparație cu alte națiuni industrializate și este probabil singura țară mare care are o producție economică în scădere, în acest an.

Iar previziunile sceptice ale FMI nu sunt singurul indicator. Indicele Ifo de climat de afaceri a arătat și o deteriorare a dispoziției antreprenoriale, în economia germană, barometrul economic scăzând până la 87,3 puncte, cu 1,3 puncte minus în iulie, față de luna precedentă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro