Sari direct la conținut

Premierul britanic: Lumea ii este datoare lui George W. Bush pentru eforturile sale in lupta impotriva terorismului

HotNews.ro

„Lumea ii este datoare lui George W. Bush o uriasa doza de recunostinta pentru eforturile sale impotriva teroristilor”, a afirmat premierul Gordon Brown, aflat in vizita in Statele Unite, transmite CNN. „Marea Britanie intelege amenintarile din partea terorismului, iar premierul Brown impartaseste determinarea noastra ca acesti oameni periculosi trebuie opriti”, a raspuns liderul american.

Bush si-a exprimat aprecierea pentru participarea Marii Britanii la razboaiele din Irak si Afganistan, unde Londra a trimis in jur de 8.000 de soldati.

Cei doi lideri au discutat la Washington despre terorism, legaturile economice, razboaiele din Irak si Afganistan, dar si dosarul nuclear iranian. Legat de acest ultim subiect, Bush a declarat ca este „naiv” sa crezi ca Iranul nu poate transfera cunostiintele legate de imbogatirea uraniului din domeniul civil in cel militar.

Brown a criticat Iranul pentru refuzul de a permite verificariile la instalatiile sale nucleare, adaugand ca sprijina extinderea sanctiuniilor impotriva guvernului de la Teheran.

Aceasta este cea de-a doua vizita pe care seful executivului de la Londra o efectueaza in SUA de la preluarea mandatului sau, in noiembrie 2007. Inainte de intalnirea cu Bush, premierul Brown s-a intalnit separat cu cei trei principali candidati pentru Casa Alba, democratii Hillary Clinton si Barack Obama, si republicanul John McCain.

CNN precizeaza ca relatiile dintre cele doua tari sunt pe cale sa sufere o schimbare, dupa alegerea noului lider la Casa Alba. Bush si fostul premier britanic Tony Blair au avut o relatie foarte stransa, determinata si de suportul pe care Blair l-a acordat liderului american in razboiul din Irak. George W. Bush este insa extrem de nepopular in Marea Britanie, sustine CNN, lucru care pare sa fi afectat carierei politice a lui Tony Blair.

Spre deosebire de predecesorul sau, Brown are o abordare mai precauta in relatia cu Bush, iar relatiile dintre cele doua parti s-au tensionat in momentul cand Marea Britanie a decis retragerea unor contingente din Irak. Londra a amanat deocamdata retragerea trupelor sale din zona, din cauza reizbucnirii violentelor in Basra.

Dintre candidatii la presedintia SUA, John McCain este favorabil continuarii prezentei militare americane in Irak, in timp ce Clinton si Obama au solicitat retragerea trupelor din zona.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro