Sari direct la conținut

Premierul Estoniei, despre incidentul din Polonia: Țările NATO trebuie să își "păstreze capul limpede"

HotNews.ro
Kaja Kallas, Foto: Raigo Pajula / AFP / Profimedia Images
Kaja Kallas, Foto: Raigo Pajula / AFP / Profimedia Images

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat pentru CNN că aliații NATO trebuie să își „păstreze capul limpede” legat de incidentul produs marți seară de căderea unei rachete la granița Poloniei cu Ucraina, care a provocat moartea a două persoane.

  • „Cred că trebuie să ne păstrăm capul limpede, știind că ar putea exista un efect de propagare, în special în acele țări care sunt foarte aproape de Ucraina. Asta depinde de guvernul polonez, să spună cum vrea să abordeze acest lucru”, a declarat Kallas într-un interviu pentru CNN.

Ea a mai spus că aliații NATO ar trebui să vadă imaginea de ansamblu legat de incidentul din Polonia.

  • „Desigur, Rusia vrea să se concentreze asupra acestui singur incident, dar problema este că Rusia poartă un război pe scară largă în Ucraina.
  • Ieri, au lansat cele mai mari atacuri cu rachete de până acum, lovind infrastructura civilă, lovind civili de pretutindeni, încercând să facă Ucraina într-adevăr să rămână fără electricitate, bombardând rețeaua de electricitate, astfel încât să fie întuneric și frig. Acesta este motivul pentru care vorbim despre asta. Trebuie să înțelegem că scopul Rusiei este să ne terorizeze”, a mai afirmat premierul estonian.

Kaja Kallas a făcut apel la Occident să trimită echipamente militare de top în Ucraina, „ca să punem capăt acestui război odată pentru totdeauna”: „Toate echipamentele pe care le avem trebuie date Ucrainei pentru ca ea să se poată apăra”.

Explozia produsă marți seară într-o localitate din Polonia aflată la granița cu Ucraina a fost provocată de o rachetă rusească doborâtă pe teritoriul polonez „fără nicio intenție de ambele părți”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, citat de CNN.

Anterior, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că racheta care a căzut în țara sa și a ucis două persoane a fost „probabil un incident nefericit”.

De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a oferit miercuri primele declarații după reuniunea de urgență a Alianței care a fost convocată ca urmare a prăbușirii rachetei care a ucis două persoane pe teritoriul Poloniei:

  • „Investigația asupra acestui incident este în curs, trebuie să așteptăm rezultatul său dar nu avem niciun semn că acesta a fost un atac deliberat.
  • Nu avem niciun semn că Rusia pregătește acțiuni militare ofensive împotriva NATO.
  • Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul Ucrainei împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră.
  • Vreau să fiu clar: aceasta nu este vina Ucrainei, Rusia poartă toată responsabilitatea în timp ce își continuă acest război ilegal împotriva Ucrainei.
  • Aliații NATO au subliniat astăzi că vom continua să susținem Ucraina în dreptul său la autoapărare”.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au transmis miercuri că vor „face totul” pentru a ajuta investigația privind racheta căzută în Polonia.

  • „Ceea ce s-a întâmplat a fost că Forțele de Apărare Aeriană respingeau atacul.
  • Ceea ce s-a întâmplat apoi, fie că a fost o rachetă rusească, fie că acestea au fost rămășițele ambelor rachete căzând, asta trebuie inspectat la locul respectiv. Și asta se întâmplă acum”, a declarat Yurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro