Premierul Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia. Interimar – Cătălin Predoiu / Ședință PNL-PSD la guvern / Ce spune Ciolacu despre rămânerea UDMR la guvernare
Nicolae Ciucă și-a anunțat luni demisia din funcția de premier. Planul pentru plecarea de la Guvern a fost discutat la nivelul Coaliției cu președintele Klaus Iohannis, însă un anunț formal a fost programat după ședința de guvern, în care s-au aprobat ordonanțele care vin ca urmare a revendicărilor sindicatelor din Educație, care au suspendat greva declanșată în 22 mai.
Rocada guvernamentală se declansează astfel în cursul zilei de azi, iar foarte rapid Marcel Ciolacu ar urma să fie desemnat premier. Ciucă și-ar anunța demisia la finalul ședinței de guvern, iar după consultări rapide la Cotroceni, liderul PSD va fi nominalizat pentru funcția de șef al guvernului, urmând ca procedura să se desfăsoare pe repede înainte, până la finalul acestei săptămâni.
19:39Liderii PSD și PNL s-au întâlnit într-o ședință de coaliție la care nu participă UDMR.
18:22Președintele Klaus Iohannis a chemat marți partidele la consultări. PNL, PSD și minoritățile naționale sunt primii, împreună, care vor intra la discuțiile de la Cotroceni, programate să înceapă la ora 12.00. UDMR, a cărui prezență în viitorul Guvern este în acest moment incertă, va intra la discuțiile cu președintele, la ora 12.30.
17:44Nicolae Ciucă, la PNL, înainte de ședința coaliției:
- Am agreat să aibă loc această rocadă de premier și cred că putem spune că se intră o normalitate legată de asumarea politică
- Acum vom merge să discutăm în coaliție, pentru că avem nevoie de stabilitate
- Este clar că până la sfârșitul săptămânii trebuie să avem un guvern în deplinătatea responsabilităților
- Despre rămânerea UDMR la guvernare: În acest moment au loc negocieri și evaluări
- Eu cred că în continuare există toate opțiunile pe masă
17:16Iohannis a luat act de demisia lui Nicolae Ciucă și l-a numit premier interimar pe ministrul Justiției Cătălin Predoiu.
16:40Nicolae Ciucă a ajuns la Cotroceni, pentru a-și formaliza demisia de la șefia Guvernului
Ciolacu, către jurnaliști: Acum câțiva ani mă acuzați că am vândut UDMR-ului Ardealul, acum mă acuzați că scot UDMR de la guvernare
16:35 Marcel Ciolacu:
- Este pentru prima oară când liderii celor mai importante partide din România îndeplinesc o promisiune făcută
- Mă bucur că premierul și cu mine am găsit soluțiile cele mai bune pentru stoparea grevei
- Am convenit ca vineri să continuăm discuțiile cu sindicatele pentru ca până în 15 iulie să finalizăm primele grile de salarizare
- Dorim o coaliție mai largă, cu minoritățile și cu UDMR
- Avem și miniștri cu performanțe. Nu pot să fac abstracție de situația de la Fonduri Europene și Transporturi
- Sorin Grindeanu a reușit o performanță unică
- E normal să avem o abordare și pe performanța miniștrilor
- Eu îmi doresc ca Guvernul să fie unul performant
- E normal să mă bat, să susțin miniștrii care au avut performanțe
- Eu nu mă întorc în scanariul dintr-o guvernare nu prea îndepărtată, să trag miniștrii din fes, cum făcea dl Orban
- Vă rog frumos, lăsați-ne la nivel politic să ne facem treaba, să negociem
Ce propunere aveți pentru UDMR?
- În acest moment suntem în altă logică – președintele ne cheamă la consultări, va exista un prim-ministru desemnat și cu certitudine dacă eu voi fi persoana desemnată voi avea o întâlnire cu Kelemen Hunor
- Tot dumneavoastră mă acuzați acum câțiva ani că am vândut UDMR Ardealul. Acum mă acuzați că scot UDMR de la guvernare
- Îmi doresc ca UDMR să rămână la guvernare
Ce urmează exact după demisia lui Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă urmează să meargă la Cotroceni pentru a-i prezenta președintelui demisia din funcție, după care Klaus Iohannis convoacă consultări pentru formarea noului guvern.
Pasul următor va fi ca președintele să desemneze un candidat la funcție de premier, fiind de așteptat ca acesta să fie liderul PSD, Marcel Ciolacu, care va trebui să își formeze noul cabinet.
Ce prevede Constituția:
- „(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
- (2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
- (3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”.
- Noul premier și membrii Guvernului său vor depune apoi jurământul de învestitură la Cotroceni.
Ciucă și-a anunțat depunerea mandatului de premier: Fără lipsă de modestie, am asigurat stabilitatea țării
16:00 Nicolae Ciucă:
- În urmă cu două săptămâni, împreună cu ceilalți lideri ai coaliției, ne-am asumat că rotativa nu se produce pe 25 mai, așa cum era stabilit, și continuăm până când se încheie conflictul din educație
- Am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ pentru a acoperi doleanțele dascălilor
- Ca atare, considerat fiind că acest conflict este încheiat, a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru
- În felul acesta, în cadrul discuţiilor pe care le-am avut la nivelul coaliţiei, după ce am să merg să-mi depun mandatul la preşedintele României, la nivelul coaliţiei încep procedurile pentru efectuarea rocadei guvernamentale
- Ceea ce este important de subliniat este că, imediat după aceasta, vom avea un guvern interimar care va funcţiona până în momentul în care se va finaliza învestirea unui nou guvern, nou guvern care sperăm să fie învestit până la finele săptămânii
- Noi ne-am propus ca până joi să avem Guvernul învestit
- La final de mandat, mulțumesc celor cu care am lucrat în această perioadă
- Avem lucruri înfăptuite așa cum trebuie și lucruri pe care nu am reușit să le rezolvăm
- Fără lipsă de modestie, am asigurat stabilitatea țării
La finalul declarației, el a fost aplaudat de câțiva consilieri.
15:55 Nicolae Ciucă va face declarațiile de presă la ora 16:00, după ce Ordonanţa de Urgenţă privind creşterea salariilor din învăţământ a fost publicată în Monitorul Oficial.
15:13 O nouă amânare – declarația de presă în care Ciucă ar urma să își anunțe demisia, după ora 16.00.
14:45 Nicolae Ciucă își întârzie declarația, noua programare fiind în jurul orei 15:00.
13:51 Premierul Nicolae Ciucă este așteptat să-și anunțe demisia în jurul orei 14.00. La Guvern este și Marcel Ciolacu.
13:00Ședința de Guvern s-a încheiat.
11:56 Nicolae Ciucă declarații la începutul ședinței de guvern:
- Coaliția a asumat cu maximă responsabilitate. Am considerat că e absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă.
- În acest moment vom adopta ordonanțele de urgență.
- Trebuie să amintim că nu doar partea salarială contează, ci și investițiile din învățământ. Am cuprins aceste elemente în noile legi ale educației.
11:50 Federațiile din educație au decis să suspende greva.
11:32 După ședința de Guvern, Nicolae Ciucă va face anunțul oficial, după care va merge la palatul Cotroceni pentru a discuta cu președintele Iohannis. De la ora 17.00 este programată o ședință a Coaliției la Parlament, potrivit unor surse oficiale. Nicolae Ciucă ar urma să preia șefia Senatului, exercitată acum interimar de Alina Gorghiu.
11:05Surse guvernamentale au declarat că premierul Nicolae Ciucă își va da astăzi demisia indiferent de decizia sindicatelor din educație de a continua sau nu greva. Un anunț oficial al urma să fie făcut după ora 12.00.
11:03Pe ordinea de zi a ședinței de guvern, proiectele de ordonanță de urgență care formalizează ultima ofertă făcută sindicatelor figurează la capitolul analiză proiecte acte normative.
10:30 O ședință de guvern a fost programată pentru ora 11:30
Partidele din coaliţie nu s-au înţeles deocamdată asupra formulei noului Executiv şi nu se ştie nici dacă UDMR va rămâne în actuala formulă guvernamentală, în condiţiile în care nu renunţă la portofoliul Dezvoltării.
Premierul Nicolae Ciucă trebuia să-și depună mandatul la finalul lunii mai, potrivit protocolului din Coaliție, însă decizia a fost amânată de mai multe ori, în ultima perioadă, pe fondul tensiunilor legate de greva amplă din educaţie, care a depăşit trei săptămâni.
Iniţial, liderii coaliţiei, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, au decis ca rocada premierilor să aibă loc doar după finalizarea grevei din învăţământ. Cu toate acestea, ţinând cont de prelungirea crizei, decizia de a demisiona ar urma să vină luni, în speranţa unui răspuns favorabil din partea sindicatelor din educaţie pe ultima ofertă făcută profesorilor.
Chiar şi dacă greva din educaţie va înceta şi se va declanşa rotativa guvernamentală, coaliţia se confruntă cu problema negocierilor pentru formarea noului Guvern. Astfel, UDMR-ului i s-a propus să preia două ministere, Energia şi Investiţiile şi Fondurile Europene şi să renunţe la Mediu şi Dezvoltare. UDMR a anunţat duminică seară, prin vocea liderului Kelemen Hunor, că nu acceptă această propunere venită dinspre PSD dar că vor rămâne la masa negocierilor şi insistă în păstrarea protocolului iniţial.
PSD şi PNL trebuie să negocieze şi alte portofolii importante, precum Transporturile, social-democraţii dorind să păstreze portofoliul pentru Sorin Grindeanu, deşi în înţelegerea iniţială, acest minister ar fi trebuit să treacă la PNL.
Singurul lucru asupra căruia s-a ajuns la un acord este reducerea numărului de ministere la 18, faţă de 20 cât sunt în prezent, prin comasarea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului în Ministerul Economiei şi a Ministerului Sportului în Ministerul Familiei.
Imediat după anunţul premierului Nicolae Ciucă, preşedintele Klaus Iohannis va chema partidele la negocieri pentru formarea unui nou Guvern şi va desemna un nou premier.
Marcel Ciolacu vrea să îşi contureze cabinetul de miniştri şi noul program de guvernare într-un calendar accelerat, astfel ca până joi noul Executiv să fie învestit prin votul Parlamentului. Asta ar însemna că audierile miniştrilor în comisiile din Parlament şi votul de învestitură să se desfăşoare în maximum două zile.
Care este ultima ofertă a guvernului pentru profesori
Greva din Educație continuă luni, iar la ora 10:00 sindicatele urmează să anunțe care este răspunsul lor la ultima ofertă făcută de Guvern, respectiv dacă profesorii continuă sau nu protestul început în urmă cu trei săptămâni.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, după consultările cu sindicatele din educație, că Executivul a arătat că ceea ce a promis a făcut, iar luni, după răspunsul profesorilor, va avea loc o nouă şedinţă de Guvern pentru adoptarea OUG privind salariile.
După încheierea ședinței de guvern de duminică, ministrul educației, Ligia Deca, a spus că sunt „semnale pozitive” că greva se va încheia luni. Deca a precizat că măririle de salarii promise vor intra în vigoare în momentul în care ordonanța de urgență va fi adoptată, în cazul în care profesorii vor fi de acord cu propunerile din proiect.
- 25% creștere salarială medie de la 1 iunie, pentru personalul didactic, prin modificarea OUG 53/2023;
- 1500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul didactic și didactic auxiliar (anual, până în 2027);
- 500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul nedidactic (anual, până în 2027);
- Emiterea unei ordonanțe de urgență, care va avea în conținutul ei principiul potrivit căruia salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, iar grila negociată cu reprezentanții Ministerului Educației, la solicitarea prim-ministrului, să fie aplicată în două tranșe. Prima tranșă de 50%, care va fi diferența dintre salariul maxim al fiecăruia prevăzut de noua lege de salarizare și salariul aflat în plată la 31 decembrie 2023, majorare care se va aplica începând cu data de 1 ianuarie 2024. În urma discuțiilor de astăzi (duminică) de la Guvern, Executivul s-a angajat că astăzi proiectul de ordonanță de urgență va fi pus în dezbatere publică pentru a putea fi consultat de toți membrii de sindicat aflați în grevă, iar până mâine, la ora 10.00, federațiile sindicale trebuie să dea răspunsul final dacă acceptă sau nu ultima ofertă.
Marius Nistor – preşedintele Federaţiei Sindicatelor Spiru Haret a declarat duminică despre Ordonanţa de Urgenţă pusă în transparenţă de Guvern că majorarea salarială pentru debutanţi va fi de aproximativ 31% şi se poate ajunge la 3.100 de lei net. Despre atmosfera din rândul cadrelor didactice, el a spus că deocamdată se pun foarte multe întrebări, se fac calcule şi toată lumea este sub presiune.
„Suma de 1.000 de lei brut a crescut la 1.300 de lei. În momentul de faţă, colegii noştri în teritoriu analizează textul ordonanţei, analizează Anexele, se fac calcule pentru a vedea la ce nivel de salarizare vor ajunge dacă această Ordonanţă va intra în vigoare”, a spus Nistor.