Sari direct la conținut

Premierul slovac adoptă un ton mai conciliant în privința Ucrainei: „Trebuie să i se respecte integritatea teritorială”

HotNews.ro
Robert Fico, premierul Slovaciei, Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia
Robert Fico, premierul Slovaciei, Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Premierul slovac Robert Fico a făcut joi apel la o soluție pașnică la războiul din Ucraina care să respecte „integritatea teritorială” a acestei țări, o schimbare de ton după ce declarațiile sale anterioare au fost considerate mai favorabile Rusiei, potrivit AFP.

Fico, un populist al cărui aliat Peter Pellegrini a fost ales președinte duminică, a pus anterior la îndoială suveranitatea Ucrainei.

„Utilizarea forței militare de către Rusia în Ucraina este o încălcare gravă a dreptului internațional”, a declarat el de data aceasta, adăugând că Kievul are nevoie de ajutor și solidaritate.

Făcând apel la o soluție pașnică a războiului, el a spus că aceasta trebuie să fie „o soluție care să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”.

De asemenea, el a susținut intenția Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană.

„Sprijinul Republicii Slovace pentru Ucraina și ambiția acesteia de a deveni membră a UE nu este supus variațiilor. Este un sprijin deplin”, a declarat Fico jurnaliștilor.

El a vorbit după discuții cu omologul său ucrainean Denis Șmihal înn orașul Mihalovce, în apropiere de granița cu Ucraina.

Șmihal i-a mulțumit omologului său slovac pentru sprijinul său și pentru „recunoașterea suveranității și integrității noastre teritoriale”.

În ianuarie, Fico a afirmat că Ucraina „nu este o țară independentă și suverană”, ci se află „în întregime sub influența și controlul Statelor Unite”.

La un miting electoral de anul trecut, el a reluat, de asemenea, afirmațiile Rusiei potrivit cărora „fasciștii ucraineni” sunt de vină pentru izbucnirea războiului.

După ce a ajuns la putere în octombrie, el a oprit toate ajutoarele militare pentru Ucraina, s-a opus sancțiunilor împotriva Rusiei și intenției Kievului de a adera la NATO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro